مختار فتحی؛ تیمور تنها
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 1-6
چکیده
160 جوجه نر یکروزه (راس 308) برای بررسی سطوح پلاسمایی هورمونهای تیروئیدی، هیپرتروفی قلب، تلفات و برخی پارامترهای خونی به مدت 6 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. جوجهها به طور کاملاً تصادفی به دو تیمار با 4 تکرار و 20 جوجه برای هر تکرار تقسیم شدند. گروه اول در دمای پرورشی استاندارد پرورش یافتند (تیمارNT) ولی گروه دوم برای القای سندرم افزایش فشار ...
بیشتر
160 جوجه نر یکروزه (راس 308) برای بررسی سطوح پلاسمایی هورمونهای تیروئیدی، هیپرتروفی قلب، تلفات و برخی پارامترهای خونی به مدت 6 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. جوجهها به طور کاملاً تصادفی به دو تیمار با 4 تکرار و 20 جوجه برای هر تکرار تقسیم شدند. گروه اول در دمای پرورشی استاندارد پرورش یافتند (تیمارNT) ولی گروه دوم برای القای سندرم افزایش فشار خون ریوی (آسیت) و ایجاد نارسایی قلبی عروقی، در دمای سرد طبق برنامه دمایی ویژه قرار گرفتند (CT). در روز آخر آزمایش (روز 42) 2 جوجه از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و بعد از توزین و خونگیری، کشتار و قلب آنها برداشته و بعد از بررسی ناحیه پری کاردیوم آن، وزن قسمتهای آن جدا و شاخص آسیتی وزن بطن راست به کل بطن محاسبه شد. نتایج نشان داد، درصد هماتوکریت، شاخص آسیتی، تلفات ناشی از آسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت درپرندگان تیمار CT بیشتر از پرندگان تیمار NT بود (05/0P<). نتایج اندازهگیری هورمونهای تیروئیدی نیز نشان داد که، در روز 21و 42، پرندگان تیمار CT به طور معنیداری دارای میانگین پایینتری از غلظت پلاسمایی هورمون 4T بودند. هم چنین، غلظت پلاسمایی هورمون 3T نیز در روز 21 (و نه روز 42)، در پرندگان تیمار CT، به طور معنیداری بیشتر از پرندگان تیمار دیگر بود (05/0P<).
نیره بهامین؛ بهزاد شارقی
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 7-16
چکیده
چکیده
در این مطالعه، میانکنش غلظتهای مختلف سولفات کادمیوم با آنزیم پراکسیداز (E.C 1.11.1.7) در دماهای مختلف (C° 50-25) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور مطالعات پایداری حرارتی، اسپکتروفتومتری، فلوریمتری و سینتیک آنزیمی برای به دست آوردن پارامترهای ترمودینامیکی ∆G°، ∆H°m، ∆S°m، Tm و نیز پارامترهای سینتیکی Vmaxو Km انجام شد. نتایج نشان ...
بیشتر
چکیده
در این مطالعه، میانکنش غلظتهای مختلف سولفات کادمیوم با آنزیم پراکسیداز (E.C 1.11.1.7) در دماهای مختلف (C° 50-25) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور مطالعات پایداری حرارتی، اسپکتروفتومتری، فلوریمتری و سینتیک آنزیمی برای به دست آوردن پارامترهای ترمودینامیکی ∆G°، ∆H°m، ∆S°m، Tm و نیز پارامترهای سینتیکی Vmaxو Km انجام شد. نتایج نشان دادند که سولفات کادمیوم در غلظتهای مختلف باعث مهار نارقابتی پراکسیداز میشود و افزایش دما این اثر مهاری را تشدید میکند. همچنین سولفات کادمیوم باعث کاهش پایداری حرارتی پراکسیداز شده و Tm آن را کاهش داد. در مطالعات اسپکتروفتومتری اثر سولفات کادمیوم بر ساختار آنزیم به گونه ای بود که جذب nm275 افزایش و دما نیز آن را افزایش داد، همچنین جذب nm404 (باند سورت) کاهش یافت و دما نیز آن را کاهش داد. در مجموع، سولفات کادمیوم در رفتاری وابسته به زمان و دز و تحت تأثیر دما در محیط اطراف گروه هم متصل شده و باعث کاهش پایداری حرارتی و مهار نارقابتی پراکسیداز میشود.
مرتضی یزدان پناه؛ شاهرخ پاشایی راد؛ حاجی قلی کمی
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 17-22
چکیده
چکیده
Rana، جنسی از خانوادهی رانیده (Ranidae) میباشد که دارای پراکندگی جهانی با 6 زیر خانواده، 30 جنس و 500 گونه است. قورباغههای ایران تا کنون به صورت کامل شناخته نشدهاند. نتایج مطالعه فون قورباغه در 343 محل مختلف در 20 استان ایران و نیز سایر مطالعاتی که توسط محققین دیگر صورت گرفته است، 2 جنس و 4 گونه را از این مناطق ثبت نموده است:
Rana ...
بیشتر
چکیده
Rana، جنسی از خانوادهی رانیده (Ranidae) میباشد که دارای پراکندگی جهانی با 6 زیر خانواده، 30 جنس و 500 گونه است. قورباغههای ایران تا کنون به صورت کامل شناخته نشدهاند. نتایج مطالعه فون قورباغه در 343 محل مختلف در 20 استان ایران و نیز سایر مطالعاتی که توسط محققین دیگر صورت گرفته است، 2 جنس و 4 گونه را از این مناطق ثبت نموده است:
Rana ridibunda, Rana Camerani, Rana macrocnemis, Euphlyctis Cyanophlyctis.
در این مطالعه مشخص شده که پراکندگی این گونهها در ایران محدود بوده و همچنین برخی اطلاعات تاکسونومیکی برای هرگونه ارایه گردیده است. دو هدف در این مطالعه وجود داشته است: 1ـ فراهم آوردن ویژگی های توصیفی معتبر که موجب شناسایی صحیح وبدون اشتباه این گونهها در ایران میگردد و هدف دوم، دست یابی به اطلاعاتی در ارتباط با پراکندگی و زیست شناسی این خانواده جهت افزایش این نوع مطالعات در آینده.
امید طبیعی؛ نجمه ابراهیمی
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 23-33
چکیده
چکیده
تحقیق حاضر به منظور تعیین وضعیت تنوع گونهای پرندگان آبزی زمستانگذران، در دوره 10 ساله 1380 لغایت 1389در تالاب میقان انجام شده است. به همین منظور اطلاعات سرشماریهای نیمهزمستانه پرندگان بر اساس روش شمارش کل، از اداره کل حفاظت محیطزیست استان مرکزی تهیه و تجزیه و تحلیل شده است. برای ارزیابی شاخصهای تنوع گونهای، از ...
بیشتر
چکیده
تحقیق حاضر به منظور تعیین وضعیت تنوع گونهای پرندگان آبزی زمستانگذران، در دوره 10 ساله 1380 لغایت 1389در تالاب میقان انجام شده است. به همین منظور اطلاعات سرشماریهای نیمهزمستانه پرندگان بر اساس روش شمارش کل، از اداره کل حفاظت محیطزیست استان مرکزی تهیه و تجزیه و تحلیل شده است. برای ارزیابی شاخصهای تنوع گونهای، از نرم افزار Ecological Methodology و برای تجزیه دادهها از نرمافزار SPSS استفاده شد. در طول دوره مورد مطالعه، تعداد 134350 پرنده آبزی مرکب از 56 گونه، 16 تیره و 6 راسته در تالاب میقان زمستانگذرانی نمودهاند. در این مدت بیشترین تعداد پرنده آبزی متعلق به گونه درنای معمولی (Grus grus) با 54000 قطعه بوده است. در بین تیرههای پرندگان بیشترین فراوانی متعلق به تیره درناییان (Gruidae) با 19/40 درصد و کمترین فراوانی مربوط به تیرههای صدف خواریان (Haematopodidae) و چاخ لقیان (Burhinidae) هر کدام با 01/0 درصد فراوانی بوده است. از نظر غنای گونهای سال 1388 با تعداد 37 گونه شناسایی شده بیشترین غنا و سالهای 1380، 1381 و 1386 که در این تالاب هیچ قطعه پرندهای مشاهده نشده است کمترین غنای گونهای را شامل شدهاند. نتایج تحقیق نشان داد بیشترین فراوانی پرندگان آبزی متعلق به گونههای کنارآبچر با 1/62 درصد فراوانی و کمترین فراوانی مربوط به گونههای آبزی با 9/37 درصد فراوانی بوده است. با توجه به مقادیر محاسبه شده شاخصهای تنوع و یکنواختی گونهای بیشترین میزان تنوع زیستی پرندگان زمستانگذران در تالاب میقان مربوط به سال 1388 و کمترین تنوع زیستی مربوط به سالهای 1380، 1381 و 1386 بوده است (05/0> P).
افشار جعفری؛ لیلا ستارزاده؛ فریبا عسگریان؛ علی اکبر ملکی راد
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 35-43
چکیده
این مطالعه به منظور مقایسه پاسخ شاخص های التهابی در سرم و بزاق مردان سالم متعاقب آزمون ورزشی واماندهساز انجام شد. 22 مرد سالم داوطلب (30-20 سال و توده چربی 16-10 درصد)، در قالب یک طرح نیمه تجربی تک گروهی، در آزمون ورزشی بروس شرکت کردند. نمونههای سرمی و بزاقی بلافاصله قبل و بعد از آزمون ورزشی تهیه شد. پروتئین واکنشگر-C و اینترلوکین-6 به ترتیب ...
بیشتر
این مطالعه به منظور مقایسه پاسخ شاخص های التهابی در سرم و بزاق مردان سالم متعاقب آزمون ورزشی واماندهساز انجام شد. 22 مرد سالم داوطلب (30-20 سال و توده چربی 16-10 درصد)، در قالب یک طرح نیمه تجربی تک گروهی، در آزمون ورزشی بروس شرکت کردند. نمونههای سرمی و بزاقی بلافاصله قبل و بعد از آزمون ورزشی تهیه شد. پروتئین واکنشگر-C و اینترلوکین-6 به ترتیب با استفاده از ایمونوتوربیدیمتری و الایزا اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهای t همبسته و اسپیرمن در سطح معنیداری پنج درصد بررسی شد. میزان پروتئین واکنشگر-C و اینترلوکین-6 سرم و بزاق متعاقب آزمون ورزشی بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0P<). به علاوه، رابطه بین مقادیر سرمی و بزاقی پروتئین واکنشگر-C (82/0= rPre و 88/0=rPost) و اینترلوکین-6 (42/0= rPre و 54/0=rPost) به طور معنیداری مثبت بود (05/0P<). براساس نتایج حاضر، میتوان نتیجهگیری کرد که نمونههای بزاقی پروتئین واکنشگر-C و به احتمال زیاد اینترلوکین-6 یک جایگزین غیرتهاجمی مناسب برای بررسی پاسخ التهاب سیستمیک ناشی از ورزش است.
رامش منجمی؛ نوشین نقش؛ مژگان کاملی
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 45-51
چکیده
سرطان دهانه رحم شایعترین سرطان دستگاه تناسلی زنان و دومین سرطان شایع زنان در دنیاست. با توجه به اینکه ترکیبات گیاهی قرنهاست که برای درمان سرطان استفاده میشوند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره متانولی میوه هندوانه ابوجهل و اسانس فرار پوست بالنگ بر روی رده سلولی هلا1 بود. پس از تهیه عصاره و اسانس هر دو میوه اثر ...
بیشتر
سرطان دهانه رحم شایعترین سرطان دستگاه تناسلی زنان و دومین سرطان شایع زنان در دنیاست. با توجه به اینکه ترکیبات گیاهی قرنهاست که برای درمان سرطان استفاده میشوند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره متانولی میوه هندوانه ابوجهل و اسانس فرار پوست بالنگ بر روی رده سلولی هلا1 بود. پس از تهیه عصاره و اسانس هر دو میوه اثر غلظت های مختلف μg/ ml 1000-100 عصاره متانولی هندوانه ابوجهل و غلظتهای μg/ ml 10-25/0 اسانس پوست بالنگ بر رده سلولی هلا به مدت 72 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. اثر سمیت سلولی توسط روش رنگ سنجی نمک تترازولیوم2 ارزیابی شد. جذب نوری توسط دستگاه الایزا در طول موج nm 540 اندازهگیری شد. نتایج حاصل نشان داد که عصاره متانولی میوه هندوانه ابوجهل اثر سمیت سلولی قابل توجه ای بر سلولهای هلا نداشته در حالی که اسانس فرار پوست بالنگ منجر به مهار رشد رده سلولی هلا شده است. یافتههای این پژوهش نشان داد که اسانس بالنگ دارای اثرات سمیت سلولی قوی تری نسبت به عصاره ابوجهل میباشد. اسانس بالنگ از طریق ترکیباتی نظیر لیمونن و لینالول اثرات سمیت سلولی خود را نشان داده است.
مالک اشتر اسفندیاری؛ مجید شهرتی؛ رضا حاجی حسینی؛ مصطفی نادری؛ عباس گل بداق؛ محمد گودرزی
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 53-60
چکیده
هدف از این مطالعه مقایسه میزان پروتئین تام در سرم افراد مواجهه یافته با گاز خردل (سولفور موستارد) در جنگ ایران و عراق با گروه شاهد میباشد. در این مطالعه 35 نفر از افراد مواجهه یافته با گاز خردل (گروه بیمار) و 35 نفر سالم (گروه شاهد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان پروتئین تام در سرم دو گروه با روش برادفورد اندازهگیری شد. مقدار متوسط ...
بیشتر
هدف از این مطالعه مقایسه میزان پروتئین تام در سرم افراد مواجهه یافته با گاز خردل (سولفور موستارد) در جنگ ایران و عراق با گروه شاهد میباشد. در این مطالعه 35 نفر از افراد مواجهه یافته با گاز خردل (گروه بیمار) و 35 نفر سالم (گروه شاهد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان پروتئین تام در سرم دو گروه با روش برادفورد اندازهگیری شد. مقدار متوسط پروتئین در سرم افراد مواجهه یافته با گاز خردل (گروه بیمار) در مقایسه با افراد سالم (گروه شاهد)، تفاوت معنیداری ندارد (05/0<P). با مشاهده واکنشهای التهابی در ریه و چشمهای جانبازان شیمیایی مواجهه یافته با گاز سولفور موستارد و با توجه به اینکه میزان پروتئین تام در سرم جانبازان با افراد سالم تفاوت معنیداری را نشان نمیدهد میبایست مقدار فاکتورهای التهابی به صورت موضعی و در محل آسیب (ریه و چشم) بالا باشد و افزایش سیستماتیک فاکتورهای التهابی در جانبازان محتمل نیست.
متین خالقی
دوره 2، شماره 2 ، آبان 1392، صفحه 61-69
چکیده
به منظور شناسایی گونههای متعلق به رده خیارهای دریایی در پهنه های جزر و مدی خلیج چابهار، طی یک سال از آبان ماه سال 1387 تا شهریورماه سال 1388 بررسیهای میدانی صورت گرفت. منطقه مورد مطالعه در منتهی الیه جنوب شرقی ایران و سواحل دریای عمان- استان سیستان و بلوچستان در محدوده جغرافیایی عرض شمالی´´61´16°25 تا´´47´22°25 و طول ...
بیشتر
به منظور شناسایی گونههای متعلق به رده خیارهای دریایی در پهنه های جزر و مدی خلیج چابهار، طی یک سال از آبان ماه سال 1387 تا شهریورماه سال 1388 بررسیهای میدانی صورت گرفت. منطقه مورد مطالعه در منتهی الیه جنوب شرقی ایران و سواحل دریای عمان- استان سیستان و بلوچستان در محدوده جغرافیایی عرض شمالی´´61´16°25 تا´´47´22°25 و طول شرقی 90´39°60 تا´´38´24°60 قرار گرفته است. در طول نوار ساحلی منطقه مورد مطالعه تعداد 5 ایستگاه نمونه برداری بر اساس ویژگی های ژئومورفولوژیکی، زیستگاهی و امکان دسترسی تعیین گردید. نمونه برداری هر دو ماه یکبار در جزر کامل و بصورت پیمایشی در ایستگاه های تعیین شده انجام گرفت و تمام نمونه های بارز هر گونه جمع آوری شدند. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، شناسایی از طریق اسپیکول های استخراج شده و با کمک کلیدهای شناسایی معتبر انجام شد. 4 گونه خیار دریایی Holothuria leucospilota، Holothuria arenicola، Holothuria insignis و .Holothuria sp از خانواده Holothuroidae و از راسته Elasipodida شناسایی گردید. بیشترین فراوانی این گونهها در دی ماه، ایستگاه 4 مشاهده شده است.