با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران
اثر حفاظتی بوریک اسید و بتا مرکاپتو اتانول بر روی مهار شدن آنزیم اوره‌آز در برابر پراکسید هیدروژن

بهزاد شارقی*؛ سکینه صادقی کاجی

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 1-8

چکیده
  آنزیم اوره‌آز جزء خانواده آمیدو هیدرولازها (EC: 5. 1. 5. 3) می‌باشد که توسط گیاه لوبیای جک تولید می شود و این ارگانیسم را قادر می‌سازد که اوره را هیدرولیز و ایجاد آمونیاک و دی اکسید کربن نماید. مطالعات سینتیکی این آنزیم با استفاده از تکنیک اسپکتروفتومتری در ناحیه ماوراء بنفش در دمای oC 40 و در سه pH 5/5، 2/7 و 8 انجام گرفت. نتایج به‌دست آمده نشان‌دهنده ...  بیشتر

مطالعه امکان تولید پروتئین تک‌یاخته با استفاده از مخمرهای Saccharomyces cerevisiae و Saccharomyces carlsbergensis از آب ماهی تغلیظ‌شده (stick water) از کارخانجات آرد ماهی کیلکا در استان مازندران

مهدی بابازاده میکلا؛ مهدی سلطانی؛ ابوالقاسم کمالی؛ محمدرضا سعیدی اصل

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 9-16

چکیده
  امروزه با توجه به رشد سریع جمعیت، محققان در جستجوی منابع ارزان قیمت پروتئین می‌باشند. یکی از این منابع، پروتئین تک یاخته است.. این تحقیق به مطالعه فرایند تولید پروتئین تک یاخته با استفاده از مخمرهای Saccharomyces cerevisiae و Saccharomyces carlsbergensis پرداخته است این مخمرها به‌عنوان ایده‌آل‌ترین و پرکاربردترین میکروارگانیسم‌های یوکاریوتی برای مطالعه ...  بیشتر

بررسی پراکنش و فراوانی فصلی و زیستگاهی خرچنگ‌های منزوی (سخت‌پوستان: فوق خانواده Paguroidea) ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز

نبی اله خیرآبادی؛ جعفر سیف آبادی؛ مهناز ربانی ها؛ فریدون عوفی

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 17-29

چکیده
  این مطالعه با هدف بررسی الگوی پراکنش و تعیین فراوانی فصلی و زیستگاهی خرچنگ­های منزوی در شش ایستگاه واقع در ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز انجام پذیرفت. نمونه­برداری در یک دوره یک ساله و در چهار فصل انجام شد. خرچنگ منزوی در اتانول 70% تثبیت و به آزمایشگاه منتقل شدند. با استفاده از کلید­های شناسایی معتبر 9 گونه متعلق به دو خانواده از خرچنگ­های ...  بیشتر

اثر گاماروس دریای خزر بر پارامترهای رشد، بازماندگی و فراسنجه های بیوشیمیایی سرمی در بچه ماهی آکواریومی جوئل (Hemichromis bimaculatus)

بتول ادهمی؛ سکینه یگانه؛ سارا جعفری کناری

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 31-37

چکیده
  این مطالعه به منظور بررسی جایگزینی گاماروس با غذای مصنوعی و اثر آن بر رشد، بازماندگی و فراسنجه­های بیوشیمیایی سرمی بچه­ماهی آکواریومی جوئل (Hemichromis bimaculatus) انجام شد. در این بررسی 270 قطعه بچه­ماهی جوئل با میانگین وزنی 72/0± 22/1 در 9 آکواریوم به حجم 100 لیتر (3 تیمار و 3 تکرار) و در هر آکواریوم 30 قطعه ماهی با جیره­های آزمایشی تغذیه شدند. ...  بیشتر

اثر محلول‌های فعال‌کننده اسپرم بر کارآیی تکثیر مصنوعی ماهیان گطان (Luciobarbus xanthopterus) و کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)

سید محمد موسوی؛ امین طبیبی؛ وحید یاوری؛ محمد ذاکری؛ آرش جاهدی؛ حسین پاشا زانوسی

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 39-50

چکیده
  ماهی گطان از ماهیان بومی خوزستان بوده که تاکنون مطالعات زیادی روی تکثیر آن صورت نگرفته است. لذا در این تحقیق، نقش محلول‌های فعال‌کننده نمکی روی کیفیت اسپرم و قابلیت لقاحی آن در مقایسه با ماهی کپور علفخوار مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از 5 فعال‌کننده نمکی، آب کارگاه و آب مقطر (به‌عنوان شاهد)  در 3  تکرار استفاده گردید. پس ...  بیشتر

اثر سطوح مختلف لاکتوباسلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی (Poecilia reticulate)

فرید فیروزبخش؛ فرزانه وکیلی؛ سکینه یگانه

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 51-59

چکیده
  این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجه‌های خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی‌گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه ...  بیشتر

بررسی فونستیک زیرخانواده Syrphinae (Dip: Syrphidae) در نیمه جنوبی استان اردبیل

سمیه عظیمی؛ شاهرخ پاشایی‌راد

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 61-77

چکیده
  مگس­های گل (Syrphidae) یکی از بزرگترین و مهمترین خانواده راسته دوبالان (Diptera) بوده و افراد این خانواده در فرم بالغ از شهد و گرده گلها تغذیه می­نمایند. لارو اغلب گونه­ها شکارگر شته­ها بوده و نقش مهمی در کنترل بیولوژیک آفات دارند. طی بررسی که بر روی فون مگس­های گل در نیمه جنوبی استان اردبیل در فصول بهار و تابستان سالهای  91-92 انجام ...  بیشتر

مقایسه کارایی روغن گل میخک و کتامین و تغییرات فیزیولوژیک در بیهوشی بچه ماهی استرلیاد (Acipenser ruthenus)

بهرام فلاحتکار؛ خیام دل افکار؛ مسعود ستاری؛ حسین خارا

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 79-96

چکیده
  مطالعه حاضر به‌منظور بررسی کارایی دو ماده بیهوشی روغن گل میخک و کتامین، مقایسه پارامترهای هماتولوژی و شاخص‌های بیوشیمیایی خون تحت غلظت بهینه مواد بیهوشی در بچه ماهی استرلیاد Acipenser ruthenus با تعداد 276 و میانگین وزنی 4/3± 1/64 گرم انجام شد. شش غلظت mg/l 14، 35، 56، 77، 98 و 119 روغن گل میخک و غلظت‌های mg/l 35، 5/37، 40، 5/42، 45 و 50 کتامین در سه تکرار مورد ...  بیشتر

بررسی پویایی نیتریفیکاسیون و نقش فرایندهای مختلف تصفیه زیستی در بیوفیلترهای هوازی

عبدالجبار ایرانی؛ عبدالمجید حاجی مرادلو؛ ناصر آق؛ رسول قربانی

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 79-106

چکیده
  نرخ نیتریفیکاسیون در بیوفیلترها تابع غلظت آمونیاک است و مقادیر آمونیاک با توجه به زمان غذادهی در طول روز تغییر می‌کند. از طرف دیگر، به خاطر وجود شرایط مختلف در بیوفیلترها، احتمال حضور و فعالیت انواع باکتری‌ها دور از انتظار نیست. به همین دلیل در این تحقیق، پویایی نیتریفکاسیون در ساعات مختلف شبانه روز و همچنین نقش فرایندهای تصفیه ...  بیشتر

تأثیر سطوح مختلف اسید آمینه لایزین بر رشد، ترکیب بدن، راندمان غذایی ماهی سفیدک سیستان

نرجس سنچولی؛ هاشم خندان بارانی؛ عبدالعلی راهداری

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، صفحه 107-116

چکیده
  این بررسی به منظور تعیین تأثیر سطوح مختلف اسید آمینه لایزین بر رشد، ترکیب بدن، راندمان غذایی ماهی سفیدک سیستان (Schizothorax zarudnyi) انجام شد. برای این منظور تعداد 150 قطعه ماهی با میانگین وزنی 28/0±51/22 گرم با پنج جیره غذایی حاوی مقادیر مختلف اسید آمینه لایزین (۷، ۱۲، ۱۷ و ۲۲ گرم در کیلوگرم جیره) و گروه شاهد فاقد اسید امینه لایزین به مدت 8 هفته ...  بیشتر