نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 . دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده
آنزیم اورهآز جزء خانواده آمیدو هیدرولازها (EC: 5. 1. 5. 3) میباشد که توسط گیاه لوبیای جک تولید می شود و این ارگانیسم را قادر میسازد که اوره را هیدرولیز و ایجاد آمونیاک و دی اکسید کربن نماید. مطالعات سینتیکی این آنزیم با استفاده از تکنیک اسپکتروفتومتری در ناحیه ماوراء بنفش در دمای oC 40 و در سه pH 5/5، 2/7 و 8 انجام گرفت. نتایج بهدست آمده نشاندهنده سینتیک مهاری وابسته به pH اورهآز توسط پراکسید هیدروژن میباشد. بیش ترین اثر مهاری در pH بازی (8=pH) اتفاق افتاده و اثر مهاری پراکسید هیدروژن در pH اسیدی (5/5=pH) حداقل میباشد، در نتیجه پارامترهای سینتیکی Km و Vmaxآنزیم اورهآز که توسط معادله لینوریور-برگ در غیاب پراکسید هیدروژن محاسبه شده است، بهترتیب معادل 52/4 میلیمولار و 03/1 میلیمولار بردقیقه میباشند. در حضور پراکسید هیدروژن و با افزایش pH مقدار Km و Vmax به ترتیب افزایش و کاهش مییابند. همچنین نتایج نشان دادند که بوریک اسید و بتا مرکاپتو اتانول اثر حفاظتی در برابر مهارشدن آنزیم در 8=pH انجام میدهند. اثر حفاظتی بتامرکاپتواتانول در برابر پراکسید هیدروژن برای آنزیم اورهآز نسبت به بوریک اسید بیشتر میباشد، بهطوریکه بتامرکاپتواتانول و بوریک اسید در غلظت مشابه (30 میلیمولار) بهترتیب 90 و 80 درصد حفاظت در برابر پراکسید هیدروژن برای آنزیم اورهآز ایجاد نمودند.
کلیدواژهها