فاطمه کمالی؛ صالح طباطبائی وکیلی؛ علی آقائی؛ شیما حسینی فر
چکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی اثرات کمکاری و پرکاری غده تیروئید بر فراسنجههای عملکردی، خونی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد 320 قطعه جوجه بلدرچین یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارها شامل 1- شاهد بدون درمان، 2- لووتیروکسین (70 میکروگرم در لیتر)، 3- پروپیل تیواوراسیل (15 میلیگرم ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور ارزیابی اثرات کمکاری و پرکاری غده تیروئید بر فراسنجههای عملکردی، خونی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد 320 قطعه جوجه بلدرچین یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارها شامل 1- شاهد بدون درمان، 2- لووتیروکسین (70 میکروگرم در لیتر)، 3- پروپیل تیواوراسیل (15 میلیگرم در لیتر) و 4- پروپیل تیواوراسیل در ابتدا و سپس لووتیروکسین بود. صفات عملکردی هر هفته اندازهگیری شد. در روز 42 پرورش، از هر تکرار یک پرنده نر و یک ماده انتخاب و خونگیری برای ارزیابی فراسنجههای خونی صورت گرفت. در روز 62 پرورش، تخم پرندهها جمعآوری و به دستگاه جوجهکشی منتقل شد. ضریب تبدیل غذایی، میزان مصرف خوراک و افزایش وزن تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. در سرم نرها، غلظت تریگلیسیرید در کل تیمارهای درمانی و غلظت آلانین آمینوترانسفراز در تیمار پروپیل تیواوراسیل- لووتیروکسین کاهش معنیداری داشت (05/0≥P). در پرنده ماده، غلظت LDL خون در تیمار لووتیروکسین نسبت به شاهد کاهش و آلانین آمینوترانسفراز در این تیمار نسبت به گروههای دیگر افزایش یافت (05/0≥P). بیشترین غلظت آلکالین فسفاتاز سرم خون مادهها در تیمار پروپیل تیواوراسیل بود (05/0≥P). سایر فراسنجههای بیوشیمایی خون و درصد باروری تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفتند. کمترین درصد جوجهدرآوری کلی و جوجه درآوری تخمهای بارور و بیشترین درصد تلفات رویانی مربوط به تیمار پروپیل تیواوراسیل- لووتیروکسین بود (05/0≥P). بهطورکلی، داروهای القاکننده پرکاری و کمکاری غده تیروئید، نتوانستند تأثیر قابلملاحظهای بر اغلب فراسنجههای عملکردی، تولیدمثلی و خونی در بلدرچین ژاپنی داشته باشند.
اعظم مکی پور؛ اشرف جزایری؛ اسماعیل داراب پور
چکیده
گونههای مختلف ماهی بهعلت اختلاف در کیفیت و کمیت پروتئینها و آنزیمهای موجود در موکوس دارای، فعالیت ضدباکتریایی متنوعی هستند. ماهی Boleophthalmus dussumieri یکی از گونههای گلخورک است که طبق مطالعات گذشته از خور موسی گزارش شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعهای در زمینه فعالیت ضدمیکروبی موکوس این گونه گزارش نشده است، بنابراین ...
بیشتر
گونههای مختلف ماهی بهعلت اختلاف در کیفیت و کمیت پروتئینها و آنزیمهای موجود در موکوس دارای، فعالیت ضدباکتریایی متنوعی هستند. ماهی Boleophthalmus dussumieri یکی از گونههای گلخورک است که طبق مطالعات گذشته از خور موسی گزارش شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعهای در زمینه فعالیت ضدمیکروبی موکوس این گونه گزارش نشده است، بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثر ضدباکتریایی موکوس ماهی B. dussumieri علیه سه سویه باکتری استاندارد (Escherichia coli (ATCC 25922)، Acinetobacter baumannii (ATCC BAA-747)، Bacillus subtillis (ATTC 6633)) و سه سویه باکتری کلینیکی (Escherichia coli، Acinetobacter baumannii، Bacillus anthracis) بود. بعد از تهیه عصاره آبی موکوس، اثر ضدباکتریایی آن در چهار غلظت 25، 50، 100 و 200 میلی گرم بر میلی لیتر به روش انتشار دیسک بررسی شد. دادهها با استفاده از نرمافزار 21 SPSS و آنالیز واریانس یکطرفه ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمامی باکتریها نسبت به عصاره موکوس حساس بودند و هاله عدم رشد بین باکتریهای مختلف دارای اختلاف معنیدار (05/0P<) بود. همچنین مشخص شد که باکتریهای گرممثبت با میانگین هاله عدم رشد 12 میلیمتر نسبت به باکتریهای گرم منفی با میانگین هاله عدم رشد 9 میلیمتر حساسیت بیشتری در برابر عصاره موکوس پوست ماهی B. dussumieri نشان دادند. نتیجههای این پژوهش نشان داد که موکوس پوست ماهی Boleophthalmus dussumieri دارای اثر ضدمیکروبی بوده و قابلیت حذف عاملهای بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی را دارد.
حسن فاضلی نژاد؛ نیره کیقبادی
چکیده
یکی از ویژگیهای اصلی بیماریهای تحلیل برنده سیستم عصبی مانند آلزایمر تجمع آمیلوئیدی پروتئینهای ویژه در بافت مغز میباشد. بنابراین، جلوگیری از تجمع آمیلوئیدی و رسوب آنها در پیشگیری و درمان چنین بیماریهایی از اهمیت بالایی برخوردار است. در مطالعه تجربی حاضر، اثرات احتمالی عصاره خرفه بر روند فیبریلاسیون آمیلوئیدی لیزوزیم سفیده ...
بیشتر
یکی از ویژگیهای اصلی بیماریهای تحلیل برنده سیستم عصبی مانند آلزایمر تجمع آمیلوئیدی پروتئینهای ویژه در بافت مغز میباشد. بنابراین، جلوگیری از تجمع آمیلوئیدی و رسوب آنها در پیشگیری و درمان چنین بیماریهایی از اهمیت بالایی برخوردار است. در مطالعه تجربی حاضر، اثرات احتمالی عصاره خرفه بر روند فیبریلاسیون آمیلوئیدی لیزوزیم سفیده تخممرغ بهعنوان یک پروتئین مدل و نقش احتمالی آن در درمان بیماریهای آمیلوئیدوز بررسی شده است. آمیلوئید لیزوزیم در شرایط نسبتا ناملایمی مانند pH بهشدت اسیدی و دمای بالا تولید شد و با تکنیکهای مختلف از جمله سنجش اتصال قرمز کنگو، تیوفلاوین T و میکروسکوپ نیروی اتمی تشکیل آن تأیید شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برگ گیاه خرفه بعد از جمعآوری و خشکشدن، ابتدا کلروفیلزدایی شده و سپس عصاره هیدروالکلی آن بهدست آمد. عصاره پس از تغلیظ و خشکشدن بهمدت 48 ساعت، در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد. بررسیها با تیوفلاوین T نشان دادکه تشکیل آمیلوئید در حضور عصاره خرفه بهصورت وابسته به غلظت و بهصورت معنیداری مهار میشود (05/0p˂). آزمایش کنگورد و همچنین تصاویر میکروسکوپ نیروی اتمی نیز مهار تشکیل آمیلوئید در حضور عصاره خرفه را تأیید کرد. فلورسانس ذاتی و خارجی (ANS) نشان دادکه مهار تشکیل آمیلوئید از طریق پایدارسازی ساختار طبیعی پروتئین انجام نمیگیرد. نتایج نشان داد که ترکیبات آروماتیک موجود در عصاره خرفه احتمالاً بهطور مستقیم به هسته آمیلوئیدوژنیک تجمعات وارد شده و در نتیجه تشکیل فیبریل آمیلوئید را مهار میکند. این نتایج ممکن است در نهایت منجر به کشف مهارکنندههای بالقوه برای مهار تشکیل فیبریلهای آمیلوئید و اثرات نامطلوب بیولوژیکی آن شود.
مصطفی رباط سرپوشی؛ رضا حاجی حسینی؛ مجید حلیمی خلیل آباد؛ غلامرضا بخشی خانکی
چکیده
نانوذرات، از جمله نانونقره اثرات ضدمیکروبی در برابر دامنه وسیعی از میکروارگانیسمها دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثر نانونقره بهدست آمده از قسمتهای مختلف زعفران بر آﺳﻴﻨﺘﻮﺑﺎﻛﺘﺮ بوماﻧﻲ میباشد. آﺳﻴﻨﺘﻮﺑﺎﻛﺘﺮ بوماﻧﻲ همواره بهعنوان یکی از مهمترین عفونتهای بیمارستانی شناسایی شده است، در این پژوهش کلاله زعفران، ...
بیشتر
نانوذرات، از جمله نانونقره اثرات ضدمیکروبی در برابر دامنه وسیعی از میکروارگانیسمها دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثر نانونقره بهدست آمده از قسمتهای مختلف زعفران بر آﺳﻴﻨﺘﻮﺑﺎﻛﺘﺮ بوماﻧﻲ میباشد. آﺳﻴﻨﺘﻮﺑﺎﻛﺘﺮ بوماﻧﻲ همواره بهعنوان یکی از مهمترین عفونتهای بیمارستانی شناسایی شده است، در این پژوهش کلاله زعفران، پرچم (زرده) و گلبرگ تهیه شدند، فقط پرچم (زرده) و گلبرگ باعث سنتز نانونقره شدند. قطر نانونقره با استفاده از TEM اندازهگیری شد، سپس اثر آن بر روی آسینتوباکتبومانی بهروش دیسک، چاهک، MBC و MIC بررسی شد. نتایج مربوط بهروش دیسک دیفیوژن و روش انتشار چاهک نشان داد که با افزایش غلظت نانوذرات نقره، قطر هاله عدم رشد باکتری افزایش مییابد. همچنین میانگین MBC و MIC برای نانونقره حاصل از گلبرگ زعفران بهترتیب ppm 781 و ppm390 و برای نانونقره حاصل از زرده (پرچم) زعفران بهترتیب ppm 3125 و ppm1562 میباشد. میتوان نتیجهگیری کرد که گلبرگ و پرچم زعفران بهخوبی یونهای نقره را کاهش داده و نانوذرات نقره میکنند. همچنین نانونقره بهدستآمده بر روی آسینتوباکتربومانی اثر کشندگی داشت. با توجه به فراوانی ضایعات زعفران در ایران میتواند گزینه مناسبی برای تولید نانونقره باشد.
امیر انصاری؛ معصومه طهماسبی
چکیده
تنوع گونهای یکی از سطوح تنوع زیستی میباشد که انواع حیوانات و گیاهان مختلف را در بر میگیرد. منطقه هفتادقله زیستگاهی با گونههای متنوع است که در مرکز کشور قرار دارد. این پژوهش به شناسایی گونههای جانوری درههای امنچکاب و سیبک منطقه هفتادقله و همچنین محاسبه شاخصهای تنوع گونهای منطقه با استفاده از نرمافزار Ecological Methodology ...
بیشتر
تنوع گونهای یکی از سطوح تنوع زیستی میباشد که انواع حیوانات و گیاهان مختلف را در بر میگیرد. منطقه هفتادقله زیستگاهی با گونههای متنوع است که در مرکز کشور قرار دارد. این پژوهش به شناسایی گونههای جانوری درههای امنچکاب و سیبک منطقه هفتادقله و همچنین محاسبه شاخصهای تنوع گونهای منطقه با استفاده از نرمافزار Ecological Methodology پرداخته است. در شناسایی و سرشماری جانوران از تصاویر ثبتشده از گونههای جانوری توسط دوربین تلهای منطقه استفاده شد. شاخصهای تنوع گونهای (غنا، هتروژنتی، یکنواختی) و تنوع درون زیستگاهی، بین زیستگاهی و منطقهای (γ،β،α) و شاخص تشابه موریستا برای تعیین میزان شباهت جانوران درههای چکاب و سیبک برآورد و تحلیل شدند. نتایج نشان داد در منطقه هفتادقله 22 گونه ثبت شد که 11 گونه پرنده، 10 گونه پستاندار و یک گونه دوزیست میباشند. بهطور کلی بیشترین غنای گونهای مربوط به دره سیبک و کمترین غنا مربوط به دره چکاب میباشد. طبق شاخصهای هتروژنیتی و یکنواختی، روند کلی تغییرات تنوع گونهای در درههای سیبک و چکاب ابتدا روند کاهشی و سپس افزایشی داشت. شاخص تشابه بین درههای سیبک و چکاب معادل 98/0 است که نشان از تشابه زیاد گونههای جانوری بین دو دره میباشد. بیشترین شاخصهای تنوع آلفا، بتا و گاما متعلق به دره سیبک و کمترین متعلق به دره چکاب است.
فریدون حسنی؛ طاهره عبیاوی؛ علی طاهری میرقائد؛ رحیم پیغان؛ مجتبی علیشاهی
چکیده
استفاده گسترده و طولانیمدت از ترکیبات شیمیایی باعث میشود میکروارگانیسمها با مواد ضدمیکروبی که علیه آنها بهکار برده میشود، توانایی سازگاری پیداکرده و از تأثیر داروها کاسته و در مقابل میکروبها مقاوم شوند. اسانسهای گیاهی بهعنوان ترکیبات ضدمیکروبی و ضدقارچی در شاخههای داروشناسی، میکروبشناسی و پزشکی موردمطالعه ...
بیشتر
استفاده گسترده و طولانیمدت از ترکیبات شیمیایی باعث میشود میکروارگانیسمها با مواد ضدمیکروبی که علیه آنها بهکار برده میشود، توانایی سازگاری پیداکرده و از تأثیر داروها کاسته و در مقابل میکروبها مقاوم شوند. اسانسهای گیاهی بهعنوان ترکیبات ضدمیکروبی و ضدقارچی در شاخههای داروشناسی، میکروبشناسی و پزشکی موردمطالعه قرار گرفتهاند. در این پژوهش تأثیر اسانس گیاهان کاکوتی کوهی (Ziziphora cliniopodiodes)، آویشن باغی (Thymus vulgaris) و رزماری (Salvia rosmarinus) علیه پاتوژنهای قارچی شامل آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس، گونه ساپرولگنیا،گونه فوزاریوم و باکتریایی برای استرپتوکوکوس اینیایی، استرپتوکوکوس میتیس، لاکتوکوکوس گارویه، یرسینیا راکری و آئروموناس هیدروفیلا مورد مطالعه قرار گرفت. ارزیابی فعالیت ضدقارچی و ضدباکتریایی از روش رقتسازی در لوله برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگیرشد (MIC)، حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) و قارچکشی (MFC) استفاده شد. براساس نتایج، در بررسی MIC و MFC بیشترین خاصیت ضدقارچی مربوط به اسانس آویشن باغی علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس (015/0± 023/0 و 03/0±046/0 میکرولیتر بر میلیلیتر) و کمترین خاصیت قارچکشی مربوط به اسانس رزماری علیه آسپرژیلوس نایجر (72/0±66/1 و44/1±33/3) به دست آمد و با سایر تیمارها اختلاف معنیدار بود (05/0P<). برطبق نتایج حاصل از بررسی MIC و MBC کمترین غلظت بهدستآمده علیه باکتریها مربوط به اسانس کاکوتی کوهی علیه استرپتوکوکوس میتیس (005/0 ± 016/0 و 011/0 ±033/0 میکرولیتر بر میلیلیتر) به دست آمد که با مقادیر اسانس رزماری اختلاف معنیدار بود (05/0P<). براساس این مطالعه اسانسهای کاکوتی کوهی، آویشن باغی و رزماری قابلیت استفاده جهت کنترل و پیشگیری از بیماریهای قارچی و باکتریایی آبزیان را دارا میباشند.
سیده سارا صدری جوکندان؛ سهراب رسولی
چکیده
سارکوسیستیس یک تکیاخته انگلی درونسلولی است که میتواند موجب اختلالات گوارشی در بیماران و خسارتهای هنگفت مالی در صنعت دامداری شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت گونههای سارکوسیستیس در گاومیشهای کشتاری در کشتارگاه ارومیه به مرحله اجرا درآمد. این مطالعه طی دورهی ششماهه (مهرماه تا اسفندماه 1397) در بازههای زمانی ...
بیشتر
سارکوسیستیس یک تکیاخته انگلی درونسلولی است که میتواند موجب اختلالات گوارشی در بیماران و خسارتهای هنگفت مالی در صنعت دامداری شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت گونههای سارکوسیستیس در گاومیشهای کشتاری در کشتارگاه ارومیه به مرحله اجرا درآمد. این مطالعه طی دورهی ششماهه (مهرماه تا اسفندماه 1397) در بازههای زمانی 10 روزه با مراجعه به کشتارگاه ارومیه و تهیه لاشههای موردمطالعه بافتهای مختلف شامل زبان، مری، قلب دیافراگم، ران و بازو ازلحاظ وجود کیستهای دانه برنجی مورد مشاهده و بازرسی قرار گرفت. در طول اجرای مطالعه حاضر در مجموع تعداد 120 لاشه گاومیش موردبررسی ماکروسکوپیک قرار گرفت. جهت بررسی میکروسکوپی با روش هضمی 100 گرم از هر بافت دام، بستهبندی و به آزمایشگاه انگلشناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد ارومیه منتقل شد. براساس نتایج، هیچ ماکروکیستی در گاومیشها مشاهده نشد. در بررسی میکروسکوپی فرکانس متوسطی از آلودگی به میکروکیست سارکوسیست وجود داشت. بهطوریکه 67/16 درصد گاومیشهای موردمطالعه از لحاظ آلودگی، مثبت تشخیص داده شدند. تحلیل دادهها بیانگر وجود اختلاف معنیدار آماری بین میزان آلودگی در ردههای سنی مختلف بود و میزان عفونت با افزایش سن بیشتر میشد (05/0>p)، درحالیکه میزان آلودگی مستقل از جنس بود و اختلاف معنیداری بین میزان آلودگی جنسهای مختلف وجود نداشت (05/0<p). همچنین اختلاف آماری معنیداری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف وجود داشت (05/0>p). تمامی عضلات اسکلتی و مری واجد میکروکیست بودند و بعد از آن در عضلات دیافراگم، زبان و قلب میکروکیست مشاهده شد. مطالعه ما نشان داد که روش هضمی یکی از مفیدترین و دقیقترین روشهای موجود جهت شناسایی نمونههای آلوده میباشد.