با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری، بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ‏اهواز، ایران‏

2 استاد، گروه بهداشت و بیماری آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، ‏تهران، ایران‏

3 استاد، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران ‏اهواز، اهواز، ایران‏

چکیده

استفاده گسترده و طولانی‌مدت از ترکیبات شیمیایی باعث می‌شود میکروارگانیسم­ها با مواد ضدمیکروبی که علیه آن‌ها به­کار برده می‌شود، توانایی سازگاری پیداکرده و از تأثیر داروها کاسته و در مقابل میکروب‌ها مقاوم شوند. اسانس‌های گیاهی به‌عنوان ترکیبات ضد‌میکروبی و ضدقارچی در شاخه‌های داروشناسی، میکروب‌شناسی و پزشکی موردمطالعه قرار گرفته‌اند. در این پژوهش تأثیر اسانس گیاهان کاکوتی کوهی (Ziziphora  cliniopodiodes)، آویشن باغی (Thymus vulgaris) و رزماری (Salvia rosmarinus) علیه  پاتوژن­های قارچی شامل  آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس، گونه ساپرولگنیا،گونه فوزاریوم و باکتریایی برای استرپتوکوکوس اینیایی، استرپتوکوکوس میتیس، لاکتوکوکوس گارویه، یرسینیا راکری و  آئروموناس هیدروفیلا مورد مطالعه قرار گرفت. ارزیابی فعالیت ضدقارچی و ضد­باکتریایی از روش رقت­سازی در لوله برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی­رشد (MIC)، حداقل غلظت باکتری‌کشی (MBC) و قارچ­کشی (MFC) استفاده شد. براساس نتایج، در بررسی MIC و MFC بیش‌ترین خاصیت ضدقارچی مربوط به اسانس‌ آویشن باغی علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس (015/0± 023/0 و 03/0±046/0 میکرولیتر بر میلی­لیتر) و کم‌ترین خاصیت قارچ‌کشی مربوط به اسانس رزماری علیه آسپرژیلوس نایجر (72/0±66/1 و44/1±33/3) به دست آمد و با سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار بود (05/0P<). برطبق نتایج حاصل از بررسی MIC و MBC کم‌ترین غلظت به‌دست‌آمده علیه باکتری‌ها مربوط به اسانس کاکوتی کوهی علیه  استرپتوکوکوس میتیس (005/0 ± 016/0 و 011/0 ±033/0 میکرولیتر بر میلی­لیتر) به دست آمد که با مقادیر اسانس رزماری اختلاف معنی‌دار بود (05/0P<). براساس این مطالعه اسانس‌های کاکوتی کوهی، آویشن باغی و رزماری قابلیت استفاده جهت کنترل و پیش‌گیری از بیماری­های قارچی و باکتریایی آبزیان را دارا می‌باشند.

کلیدواژه‌ها

Baser, K.H.C.; Sezik, E.; Tümen, G. (1991). Composition of the essential oil of Ziziphora clinopodioides Lam. Journal of Essential Oil Research, 3(4), 237-239.
Bruno, D.W.; Woo, B.P. (1994). Fish Diseases Disorders, Volume 3, Viral, Bacterial and Fungal Infections. In: Woo PTK, Bruno DW (Eds.). CABI Publishing, Waling Ford, Oxon, United Kingdom, pp: 559-599.
Dufour, A.; Snozzi, M.; Koster, W.; Bartram, J.; Ronchi, E. (2003). Assessing Microbial Safety of Drinking Water: Improving Approaches and Methods. World Health Organization. Geneva, Switzerland. 295 P.
Evans, EGV.; Richardson, MD. (1989). Medical Mycology "A Practical Approach". England: Oxford. p.235-259.
Fadaeifard, F.;  Simin, S. (2014).  Detaction  of  virulence genes (Yrp1 and YrpE) in the Yersinia ruckeri by  polymerase  chain  reaction  test  in Charmahal-Va-Bakhtiary  provin,  Iran. Biological  Journal  of  Microorganism,  3(9):  65-73.
Hoshina,T.; Sano,T.; Morimoto,Y. (1958). A Streptococcus pathogenic to fish.‏
Kačániová, M.; Vukovič, N.; Hleba, L.; Bobková, A.; Pavelková, A.; Rovná, K.;& Arpášová, H. (2021). Antimicrobial and antiradicals activity of Origanum vulgare L. and Thymus vulgaris essential oils. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 263-271.
Khoa, L.; Hatai, K.; Aoki, T. (2004). Fusarium incarnatum isolated from black tiger shrimp, Penaeus monodon Fabricius, with black gill disease cultured in Vietnam. Journal of fish diseases, 27: 507-515.
Kirk, DL.; The world of fungi. In: Biology today. 3rd edition. New York: Random House. (1980). p. 121-37.
Leong ,YH.; Ismail, N.; Latif ,AA.; Ahmad, R. (2010). Short Communication: Aflatoxin occurrence in nuts and commertial nutty products in Malaysia. Food Control. 21:334-8.
Magan, N.; Olsen, M. (2004). Mycotoxins in Food Detection and Control. Cambridge: Woodhead Publishing Limited.
Marino, M.; Bersani, C.; Comi, G. (1999). Antimicrobial activity of the essential oils of Thymus vulgaris L. measured using a bioimpedometric method. Journal of food protection, 62(9), 1017-1023.‏
Mata, A. I.; Blanco, M. M.; Domınguez, L.; Fernández-Garayzábal, J. F.; Gibello, A. (2004). Development of a PCR assay for Streptococcus iniae based on the lactate oxidase (lctO) gene with potential diagnostic value. Veterinary microbiology, 101(2), 109-116.‏
Matyar, F.; Din,cers, s.; kaya, A.; ColAK, O. (2004). Prevalence and resistance to antibiotics in Gram negative bacteria isolated from retial fish in Turkey. Annals of microbioligy, 54: 151-160.
Metin, S.; Didinen, B. I.; Kara, N.; & Diler, Ö. (2020). Effect of Rosemary (Rosmarinus officinalis) and Sage (Salvia officinalis) Essential Oils on Disease Resistance against Aeromonas sobria in Goldfish (Carassius auratus). The Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh, (72).‏
Metin, S.; Kara, N.; Didinen, B. I.; Kubilay, A.; (2021). Antibacterial Activity of Essential Oils and Extracts of Some Medicinal Plants against Bacterial Fish Pathogens. The Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh, 73.‏
Mirmalek, S. A.; Azizi, M. A.; Jangholi, E., Yadollah-Damavandi, S., Javidi, M. A., Parsa, Y., ... & Alizadeh-Navaei, R. (2015). Cytotoxic and apoptogenic effect of hypericin, the bioactive component of Hypericum perforatum on the MCF-7 human breast cancer cell line. Cancer cell international, 16(1), 1-9.‏
Moss, M.O. (1998). Recent studies on mycotoxins. Journal of Applied microbiological Symposium Supplement, 84: 62-76.
Mostafa, A.A.F.; Al-Askar, A.A.; Dawoud, T. M.; Ameen, F.; & Yassin, M. T. (2020). In vitro evaluation of antifungal activity of some agricultural fungicides against two saprolegnoid fungi infecting cultured fish. Journal of King Saud University-Science, 32(7), 3091-3096.‏
Nazemisalman, B.; Vahabi, S.; Yazdinejad, A.; Haghghi, F.; Jam, M. S.; & Heydari, F. (2018). Comparison of antimicrobial effect of Ziziphora tenuior, Dracocephalum moldavica, Ferula gummosa, and Prangos ferulacea essential oil with chlorhexidine on Enterococcus faecalis: An in vitro study. Dental research journal, 15(2), 111.‏
Pushparajan, N.; Soundarapandian, P. (2010). Recent farming of marine black tiger shrimp, Penaeus monodon (Fabricius) in South India. African Journal of Basic & Applied Sciences, 2(1-2), 33-36.‏
Ribeiro-Santos, R.; Carvalho-Costa, D.; Cavaleiro,C.;Costa,H. S.; Albuquerque, T. G.; Castilho, M. C.; ... Sanches-Silva, A. (2015). A novel insight on an ancient aromatic plant: The rosemary (Rosmarinus officinalis L.). Trends in Food Science & Technology, 45(2), 355-368.‏
Roomiani, L.; Soltani, M.; Akhondzadeh Basti, A.; Mahmoodi, A.; Taheri, A.; Taheri Mirghaed, A.; Yadollahi, F. (2013). Evaluation of the chemical composition and in vitro antimicrobial activity of Rosmarinus officinalis, Zataria multiflora, Anethum graveolens and Eucalyptus globulus against Streptococcus iniae the cause of zoonotic disease in farmed fish.‏
Sharman, MJ.; Mansfield, CS. (2012). Sinonasal aspergillosis in dogs: a review. J Small Anim Pract; 53(8): 434-444.
Sivam, G.P. (2001). Recent advances on the nutritional effects associated with the use of garlic as supplement. American Society of Nutrition Sciences; 131: 1106-1108.
Soltani, M.; Ghodratnema, M.; Ahari, H.; Ebrahimzadeh, M. H.; Atei, M.; Dastmalchi, F.; Rahmania, J. (2009). The Inhibitory Efect of Silver Nanoparticles on the Bacterial Fish Pathogens, Streptococcus Iniae Lactococcus Garvieae, Yersinia Ruckeri Aeromonas Hydrophila.‏
Tandel, R. S.; Chadha, N. K.; Dash, P.; Sawant, P. B.; Pandey, N. N.; Chandra, S.; ... & Thakuaria, D. (2021). An in-vitro study of Himalayan plant extracts against oomycetes disease Saprolegniasis in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Environmental Biology, 42(4), 1008-1018.‏
Ture, M.; Altinok, I. (2016). Detection of putative virulence genes of Lactococcus garvieae. Diseases of Aquatic Organisms, 119(1), 59-66.‏
Yanong, R. P. (2003). Fungal diseases of fish. Veterinary Clinics: Exotic Animal Practice, 6(2), 377-400.‏
Yin, G.; Ardó, L.Á.S.Z.L.Ó.; Thompson, K.D.; Adams, A.; Jeney, Z.; Jeney, G. (2009). Chinese herbs (Astragalus radix and Ganoderma lucidum) enhance immune response of carp, Cyprinus carpio, and protection against Aeromonas hydrophila. Fish & Shellfish Immunology, 26(1), 140-145.