بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی فیکوسیانین بر‎ ‎سلول‌های سرطان کولون در ‏in vitro‏ و ‏in ‎vivo

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری بیوشیمی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور اصفهان، ایران

2 استاد بیوشیمی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور اصفهان، ایران

3 دانشیار، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور اصفهان، ایران

10.30473/eab.2021.58018.1821

چکیده

فیکوسیانین دارای خصوصیات درمانی بدون اثر سمیتی می‌باشد. هدف این مطالعه بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی و ضد سرطانی فیکوسیانین روی سلول‌های CT-26 و HT-29 و در موش‌های Balb/c می‌باشد. این سلول‌ها با غلظت‌های µg/ml100-1 فیکوسیانین به‌مدت 48 ساعت تیمار شدند و اثرات ضد تکثیری آن با روش‌های مورفولوژیکی، رنگ‌آمیزی AO/PI و DAPI، تست MTT، میکروسکوپ فلورسانس و فلوسایتومتری بررسی شد. در فاز حیوانی موش‌ها سرطانی شده و به چهار گروه 1- کنترل، 2- تیمار با فیکوسیانین mg/kg50، 3- تیمار با سیلیمارین mg/kg100 و 4- سیس‌پلاتین mg/kg 3 تقسیم شدند. بعد از گذشت 4 هفته سطوح سرمی MDA، TAC، بیلی‌روبین، پروتئین تام، آلبومین و فعالیت آنزیم‌های GPX، CAT، SOX، AST، ALT، LDH سنجش شدند. فیکوسیانین اثرات ضد تکثیری قابل‌توجه با میزان µg/ml4/47=50IC برای رده CT-26 و µg/ml4/49=50 IC برای رده HT-29 نشان داد. نتایج نشان داد که فیکوسیانین به‌طور معنادار 001/0P<، میزان MDA را کاهش و میزان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی را افزایش داد.
 

کلیدواژه‌ها


Aamdal, S.; Fodstad, O.; Pihl A. (1987). Some procedures to reduce cis-platinum toxicity reduce antitumour activity. Cancer Treatment Reviews; 14(3-4): 389-395.
Baluchnejadmojarad, T.; Roghani, M.; Homayounfar, H.; Khaste Khodaie, Z. (2009). Protective effects of chronic administration of silymarin on blood glucose and lipids and oxidative stress in diabetic rats. Journal of Semnan University of Medical Sciences; 10(2): 143-150.
Bermejo, P.; Pinero, E.; Villar, A.M.; (2008). Iron-chelating ability and antioxidant properties of phycocyanin isolated from a protein extract of Spirulina platensis. Food Chemistry, 110(2): 436-445.
Bermejo, R.; Acien, F.G.; Ibanez, M.J.; Fernandez, J.M.; Molina, E.; Alvarez-Pez, J.M. (2003). Preparative purification of B-phycoerythrin from the microalgae Porphyridium cruentum by expanded-bed adsorption chromatography. Journal of chromatography B; 790: 317-325.
Borch, R.F.; Markman, M. (1989). Biochemical modulation of cisplatin toxicity. Pharmacology & Therapeutics; 41: 371-380.
 Chance, B.; Greenstein, D.S.; Roughton, R.J.W. (1952). The mechanism of Catalase action. 1. Steady-state analysis. Archives of Biochemistry and Biophysics; 37(2): 301-321.
Claiborne, A. (1985). Catalase activity. In: Boca Raton FL, editor. CRC Handbook of methods for oxygen radical research. Florida: CRC Press, Boca Raton, pp: 283-284.
 Curtis, S.J.; Mortiz, M.; Sondgrass, P.J. (1972). Serum enzymes derived from liver cell fractions. I. The response to carbon tetrachloride intoxication in rats.Gastroentrology; 62(1):84-92.
 Deng, Sh.; Hu, B.; An, H.M.; Du, Q.; Xu, L.; Shen, K.; et al. (2013). Teng‐Long‐Bu‐Zhong‐Tang, a Chinese herbal formula, enhances anticancer effects of 5‐Fluorour-acil in CT26 colon carcinoma. BMC Complement Altern Med; 13: 1-11.
Fraga, C.G.; Leibouitz, B.E.; Toppel. A.L. (1988). Lipid peroxidation measured as TBARS in tissue slices: characterization and comparison with homogenates and microsomes. Free Radical Biology and Medicine; 4: 155-161.
Hanigan, M.H.; Devarajan, P. (2003). Cisplatin nephrotoxicity: molecular mechanisms. Cancer Therapeutics; 1: 47-61.
 Iraz, M.; Ozerol, E.; Gulec, M.; Tasdemir, S.; Idiz, N.; Fadillioglu, E.; et al. (2006). Protective effect of caffeic acid phenethyl ester administration on cisplatin-induced oxidative damage to liver in rat. Cell Biochemistry and Function; 24(4): 357-361.
Lehman, T.A.; Modali, R.; Boukamp, P.; Stanek, J.; Bennett, W.P.; Welsh, J.A. (1993). P53 mutations in human immortalized epithelial cell lines. Carcinogenesis; 14(5): 833-839.
 Mahendran, G.; Bai, V.N. (2013). Antioxidant        and antiproliferative activity of Sewertia corymbosa (GRISEB) Wight EX C.B. CLARKE. Int J Pharm Pharmaceutical Sci; 5:551‐558.
 Namvar, F.; Suleiman Rahman, H.; Mohammad, R.; Baharara, J.; Mahdavi, M.; Amini, E.; et al. (2014). Cytotoxic effect of magnetic iron oxide nano particles synthesized via seaweed aqueous extract. Int J Nanomedicine; 9: 2479 -2488.
Nishikimi, M.; Rao, N.A.; Yagi, K. (1972). The occurrence of superoxide anion in the reaction of reduced phenazine methosulphate and molecular oxygen. Biochemical and Biophysical Research Communications; 46: 849-854.
Patel, A.; Mishra, S.; Pawar, R.; Ghosh, P.K. (2005). Purification and characterization of C-phycocyanin from cyanobacterial species of marine and freshwater habitat. Protein expression and Purification; 40, 248-255.
Rabik, C.A.; Dolan, M.E. (2007). Molecular mechanisms of resistance and toxicity associated with platinating agents. Cancer Treatment Reviews; 33: 9-23.
Ramakrishnan, G.; Raghavendran, H.R.; Vinodhkumar, R.; Devaki, T. (2006). Suppression of Nnitroso diethylamine induced hepato-carcinogenesis by silymarin in rats. Chemico-Biological Interactions; 161: 104-114.
Rebecca, T. (2003). Hepatoprotection via the Il-6/Stat3 pathway. Journal of Clinical Investigation; 112: 978-980.
Romay, C.; Armesto, J.; Remirez, D.; Gonzalez, R.; Ledon, N.; Garcia, I. (1998). Antioxidant and anti-inflammatory properties of C-phycocyanin from blue-green algae. Inflammation Research; 47(1): 36-41.
Rotruck, I.T.; Pope, A.L.; Ganther, H.E.; Swanson, A.B.; Hafeman, D.G.; Hoekstra, W.G. (1973). Selenium: Biochemical role as a component of glutathione peroxidase. Science; 179: 588-590.
Sanchez-Moreno, C.; Larrauri, J.A.; Saura-Calixto, F. (1999). Free radical scavenging capacity and inhibition of lipid oxidation of wines, grape juices and related polyphenolic constituents. Food Research International; 32: 407-412.
Stockham, S.L.; Scott, M.A. (2002). Fundamentals of Veterinary Clinical Pathology. Ames: Iowa State University Press. pp: 434-459.
 Tayarani‐najaran, Z.; Mousavi, S.H.; Tajfard, F.; Asili, J.; Soltani, S. (2013). Cytotoxic and apopto- genic properties of three isolated diterpenoids from Salvia chora-ssanica through bioassay ‐guided fractionation. Food Chem Toxicol; 57: 346‐351.
Teitz, N.W. (1987). Fundamentals of Clinical Chemistry. Philadelphia: NB Saunders Company, pp: 638.
Thabrew, M.I.; Joice, P.D.; Rajatissa, W. (1987). A comparative study of the efficacy of Pavetta indica and Osbeckia octanda in the treatment of liver dysfunction. Planta Medica, 53(3): 239-241.
 Thangam, R.; Sathuvan, M.; Poongodi, A.; Suresh, V.; Pazhanichamy, K. (2014). Sivasubramanian S, et al. Activation of intrinsic apoptotic signaling pathway in cancer cells by Cymbopogon citrates polysaccharide fractions. Carbohydr Polym; 107: 138-150.
 Vadiraja, B.B. (1998). Gaikwad,N.W.and Madyastha,K.M. Hepatoprotective effect of C-phycocyanin; protection for carbon tetrachloride and R-(+)-pulegone- mediated hepatotoxicity in rats. Biochemical and Biophysical Research Communications; 249(2): 428-431.
Yousef, M.I.; Saad, A.A.; El-Shennawy, L.K. (2009). Protective effect of grape seed proanthocyanidin extract against oxidative stress induced by cisplatin in rats. Food and Chemical Toxicology; 47(6): 1176-1183.
Ou, Y.; Yuan, Z.; Li, K.; Yang, X. (2012). “Phycocyanin may suppress D-galactose-induced human lens epithelial cell apoptosis through mito chondrial and unfolded protein response pathways,” Toxicology Letters; 215(1): 25-30.