اثرات استفاده Lactobacillus plantarum و لاکتوفرین در جیره غذایی بر شاخص‎های رشد ماهی قزل‌آلای رنگین‎کمان (Oncorhynchusmykiss)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه میکروب شناسی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران،

2 دانشیار پژوهشکده آرتمیا و جانوران آبزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران،

3 دانش‌آموخته دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

4 دانشجوی دکترای تخصصی میکروب شناسی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

استفاده از محرک های مؤثر بر فاکتورهای رشد و تغذیه در پرورش آبزیان، در پیشرفت و توسعه صنعت آبزی­پروری نقش مهمی دارد. در این مطالعه اثر پروبیوتیک Lactobacillus plantarum و لاکتوفرین در بهبود شاخص­های رشد و تغذیه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchusmykiss) مورد بررسی قرار گرفته است. 900 قطعه بچه ماهی (میانگین وزنی 2±20 گرم) به ٦ تیمار تغذیه ای حاوی مقادیر مختلف Lactobacillus plantarum و لاکتوفرین تقسیم شده و به مدت دو ماه تغذیه شدند. در طول دوره پرورشی در روزهای صفر، 15، 30، 45 و 60 فاکتورهای رشد و تغذیه هر گروه، شامل وزن تر (wet W)، طول استاندارد (SL)، ضریب تبدیل غذا (FCR)، ضریب رشد ویژه (SGR) و ضریب چاقی (CF) مورد ارزیابی قرار گرفت و با گروه شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد که تیمارهای دریافت­کننده cfu108 Lactobacillus plantarum به ازای هر کیلوگرم جیره و نیز تیمارهایی که 200 میلی گرم لاکتوفرین به ازای هر کیلوگرم جیره دریافت کردند در مقایسه با گروه شاهد از رشد مطلوب­تری برخوردار بودند (05/0pLactobacillus plantarum و لاکتوفرین اثر تقویتی در بهبود فاکتورهای رشد و تغذیه ماهی مشاهده نشد. به­نظر می­رسد استفاده از cfu١٠٨ Lactobacillus plantarum و ٢٠٠ میلی‎گرم لاکتوفرین در هر کیلوگرم غذا، به تنهایی، در مقایسه با استفاده توأم آن­ها روشی مؤثرتر و کم هزینه‎تر جهت بهبود شاخص­های رشد و تغذیه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان باشد.

کلیدواژه‌ها


AbumouradIMK, AbbasWT, AwaadES, AuthmanMMN, El-Shafei K, Sharaf OM, et al. (2013) Evaluation of Lactobacillus plantarum as a probiotic in aquaculture: Emphasis on growth performance and innate immunity. J applied sciences research; 9(1): 572-582.

Badawy TES, Al-Kenawy D (2013) Assessment of Immune Response Supplemental Immunoton and Bovine Lactoferrin as Alternatives to Antibiotics in Nile Tilapia (Oreochromisniloticus). Journal of the Arabian Aquaculture Society; 8(2): 341-355.

Başçınar N, Çakmak E, Çavdar Y, Aksungur N (2007) The effect of feeding frequency on growth performance and feed conversion rate of Black Sea trout (Salmotruttalabrax Pallas, 1811). TrJFAS; 7:13-17.

Bhosale SV, Bhilave MP, Nadaf SB (2010) Formulation of Fish Feed using Ingredients from Plant Sources. RJAS; 1(3): 284-287.

Breton-Gorius J, Mason D, Buriot D, Vilde JL, Griscelli C (1980) Lactoferrin deficiency as a consequence of a lack of specific granules in neutrophils from a patient with recurrent infections. Detection by immunoperoxidase staining for lactoferrin and cytochemical electron microscopy. Am J Pathol; 99(2):413–428.

Bucio A, Hartemink R, Schrama JW, Verreth J, Bucio L, Zwietering MH (2009) Kinetics of Lactobacillus plantarum 44a in the faeces of tilapia (Oreochromisniloticus) after its intake in feed. JAM; 107:1967-1975.

Ellison RT, Giehl TJ, Laforce FM (1988) Damage of the membrane of enteric gram-negative bacteria by lactoferrin and transferrin. Infect Immun; 56(11): 2774–2781.

Essa MA, El-Serafy SS, El-Ezabi MM, Daboor SM, Esmael NA (2010) Effect of different dietary probiotics on growth, feed utilization and digestive enzymes activities of Nile tilapia, Oreochromisniloticus. Journal of Arabian Aquaculture Society; 5: 143-161.

Fuller R (1989) Probiotics in man and animals. J ApplBacteriol; 66: 365-378.

Gonzalez-Chavez SA, Arévalo-Gallegos S, Rascón-Cruz Q (2009) Lactoferrin: structure, function and applications. IJAA; 33:301.e1-301.e8.

Huang SSY, Fu CHL, Higgs DA, Balfry SK, Schulte PM, Brauner CJ (2008) Effects of dietary canola oil level on growth performance, fatty acid composition and ionoregulatorydevelopment of spring Chinook salmon par, Oncorhynchustshawytscha. Aquaculture; 274(1) :109-117.

Kakuta I (1996) Protective effect of orally administrated bovine lactoferrin against experimental infection of goldfish (Carassiusauratus) with Ichthyophthiriusmultifiliis.Suisanzoshoku; 44:427–432.

Kelly LA (1998) Water quality and rainbow trout farming. Fish Vet J; 21:31-45.

Kirkpatrick CH, Green I, Rich RR, Schade AL (1971) Inhibition of growth of Candida albicans by iron-unsaturated lactoferrin: relation to host-defense mechanisms in chronic mucocutaneous candidiasis. J Infect Dis; 124: 539–544.

Li M, Manning BB, Robinson EH (2004) Effect of daily intake on feed efficiency of juvenile channel catfish. J World AquacSoc; 29:156–161.

Lonnerdal B. Nutritional roles of lactoferrin.CurrOpinClinNutrMetab Care 2009; 12:293–297.

Lotfi M, Agh N, Shamsaei M, Malekzadehviayeh R, Mohammadizadeh M, Jasour MS (2012) A survey on the effect of bovine lactoferrin on the growth parameters of rainbow trout (oncorhynchusmykiss). Renewable Natural Resources Research; 2(1): 68-77.

Makridis P, Bergh Ø, Skjermo J, Vadstein O (2001) Addition of bacteria bioencapsulated in artemiametanauplii to a rearing system for halibut larvae. Aquaculture International; 9: 225-235.

Melamed P, Gong Z, Fletcher G, Hew CL (2002) The potential impact of modern biotechnology on fish aquaculture. Aquaculture; 204: 255-269.

Nikoskelainen S, Ouwehand AC, Bylund G, Salminen S, Lilius E (2003) Immune enhancement in rainbow trout (Oncorhynchusmykiss) by potential probiotic bacteria (lactobacillus rhamnosus). fish shellfish immunol; 15:443–452.

Panigrahi A, Kiron V, Puangkaew J, Kobayashi T, Satoh S, Sugita H (2005) The viability of probiotic bacteria as a factor influencing the immune response in rainbow trout Oncorhynchusmykiss. Aquaculture; 243:241–254.

Phianphak W, Rengpipat S, Piyatiratitivorakul S, Menasveta P (1999) Probiotic use of Lactobacillus spp. for black tiger shrimp, Penaeusmonodon. J Sci Res Chula univ; 24: 42-51.

Rahimnejad S, Agh N, Kalbassi MR, Khosravi S (2012) Effect of dietary bovine lactoferrin on growth, haematology and non-specific immune response in rainbow trout (Oncorhynchusmykiss). Aquacult Res; 43:1451–1459.

Sakai M, Otubo T, Atsuta S, Kobayashi M (1993) Enhancement of resistance to bacterial infection in rainbow trout, Oncorhynchusmykiss (Walbaum), by oral administration of bovine lactoferrin. J Fish Dis; 16: 239–247.

Son VM, Chang CC, Wu MC, Guu YK, Chiu CH, Cheng W (2009) Dietary administration of the probiotic, Lactobacillus plantarum, enhanced the growth, innate immune responses, and disease resistance of the grouper Epinepheluscoioides. Fish Shellfish Immunol; 26(5):691-698.

Tannock GW (2004) A special fondness for Lactobacilli.Appl Environ Microbiol; 70(6): 3189–3194.

Turchini GM, Mentasti T, Frøyland L, Orban E, Caprino F, Moretti VM, et al. (2003) Effects of alternative dietary lipid sources on performance, tissue chemical composition, mitochondrial fatty acid oxidation capabilities and sensory characteristics in brown trout (Salmotrutta L.). Aquaculture; 225: 251–267.

Van der Strate BW, Beljaars L, Molema G, Harmsen MC, Meijer DK (2001) Antiviral activities of lactoferrin. Antiviral Res; 52(3): 225-239.

Welker TL, Lim C, Yildirim-Aksoy M, Klesius PH (2007) Growth, immune function, and disease and stress resistance of juvenile Nile tilapia (Oreochromisniloticus) fed graded levels of bovine lactoferrin. Aquaculture; 262:156-162.

Yokoyama S, Koshio S, Takakura N, Oshida K, Ishikawa M, Gallardo-Cigarroa F, et al. (2006) Effect of dietary bovine lactoferrin on growth response, tolerance to air exposure and low salinity stress conditions in orange spotted grouper Epinepheluscoioides. Aquaculture; 255: 507–513.