@article { author = {OWNAGH, A. GH. and AGH, N. and AZIZI, H. and RAHMAN, B. H.}, title = {The Effects of Using Dietary Lactobacillus plantarum and Lactoferrin on the Growth Parameters in Rainbow Trout (Onchorhynchusmykiss)}, journal = {Experimental animal Biology}, volume = {3}, number = {2}, pages = {21-30}, year = {2015}, publisher = {Payame Noor University}, issn = {2322-2387}, eissn = {2538-4856}, doi = {}, abstract = {Use of growth and feeding stimulators have proven to have an important role in the development of aquaculture industry. In this study, we investigated the effect of Lactobacillus plantarum (L. plantarum) and lactoferrin on growth and feeding indices of rainbow trout (Oncorhynchusmykiss). 900 fish (average weight 20±2 g) were divided into 6 feeding treatments supplemented with different doses of L. plantarum and lactoferrin and were fed for two months. Growth and feeding parameters including wet weight (wet W), standard length (SL), feed conversion ratio (FCR), specific growth rate (SGR) and condition factor (CF) were measured on days 0, 15, 30, 45 and 60 and compared with the control group. The results showed that treatments receiving diets containing L. plantarum 108cfu/kg and treatments that received 200 mg/kg lactoferrin in diet had significantly higher growth compared to the control group (pL. plantarum and lactoferrin did not show any reinforcing effect on feeding and growth parameters. It seems that supplementation of 108cfu of L. plantarum and 200 mg of lactoferrin per kg of diet, alone, is more effective and less expensive way to enhance growth and feeding indices in rainbow trout compared to their combined use.}, keywords = {Lactobacillus plantarum,Lactoferrin,growth parameter,Rainbow trout}, title_fa = {اثرات استفاده Lactobacillus plantarum و لاکتوفرین در جیره غذایی بر شاخص‎های رشد ماهی قزل‌آلای رنگین‎کمان (Oncorhynchusmykiss)}, abstract_fa = {استفاده از محرک های مؤثر بر فاکتورهای رشد و تغذیه در پرورش آبزیان، در پیشرفت و توسعه صنعت آبزی­پروری نقش مهمی دارد. در این مطالعه اثر پروبیوتیک Lactobacillus plantarum و لاکتوفرین در بهبود شاخص­های رشد و تغذیه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchusmykiss) مورد بررسی قرار گرفته است. 900 قطعه بچه ماهی (میانگین وزنی 2±20 گرم) به ٦ تیمار تغذیه ای حاوی مقادیر مختلف Lactobacillus plantarum و لاکتوفرین تقسیم شده و به مدت دو ماه تغذیه شدند. در طول دوره پرورشی در روزهای صفر، 15، 30، 45 و 60 فاکتورهای رشد و تغذیه هر گروه، شامل وزن تر (wet W)، طول استاندارد (SL)، ضریب تبدیل غذا (FCR)، ضریب رشد ویژه (SGR) و ضریب چاقی (CF) مورد ارزیابی قرار گرفت و با گروه شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد که تیمارهای دریافت­کننده cfu108 Lactobacillus plantarum به ازای هر کیلوگرم جیره و نیز تیمارهایی که 200 میلی گرم لاکتوفرین به ازای هر کیلوگرم جیره دریافت کردند در مقایسه با گروه شاهد از رشد مطلوب­تری برخوردار بودند (05/0pLactobacillus plantarum و لاکتوفرین اثر تقویتی در بهبود فاکتورهای رشد و تغذیه ماهی مشاهده نشد. به­نظر می­رسد استفاده از cfu١٠٨ Lactobacillus plantarum و ٢٠٠ میلی‎گرم لاکتوفرین در هر کیلوگرم غذا، به تنهایی، در مقایسه با استفاده توأم آن­ها روشی مؤثرتر و کم هزینه‎تر جهت بهبود شاخص­های رشد و تغذیه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان باشد.}, keywords_fa = {: Lactobacillus plantarum,لاکتوفرین,شاخص رشد,قزل آلای رنگین کمان}, url = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_1465.html}, eprint = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_1465_d73ea9aa23f27e043319c30dce7b01d3.pdf} }