محمود نفیسی بهابادی؛ وحید مرشدی
دوره 4، شماره 1 ، شهریور 1394، ، صفحه 67-78
چکیده
چکیده در تحقیق حاضر اثرات شوری آب بر عملکرد رشد و تغذیه و فاکتورهای بیوشیمیایی خون ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پیشپرواری با وزن اولیه 11/4±22/93 گرم به مدت 60 روز بررسی شد. پس از 10 روز سازگاری به شوری آب، 450 قطعه ماهی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار و 3 تکرار توزیع شدند. شاخصهای رشد، تغذیه و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی ...
بیشتر
چکیده در تحقیق حاضر اثرات شوری آب بر عملکرد رشد و تغذیه و فاکتورهای بیوشیمیایی خون ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پیشپرواری با وزن اولیه 11/4±22/93 گرم به مدت 60 روز بررسی شد. پس از 10 روز سازگاری به شوری آب، 450 قطعه ماهی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار و 3 تکرار توزیع شدند. شاخصهای رشد، تغذیه و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون، قبل از مرحله سازشپذیری به آب شور و 1، 10، 25 و 50 روز پس از معرفی به شوریهای مختلف (صفر ،40،30،20،10 گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از این تحقیق با افزایش میزان شوری آب تا 20 گرم در لیتر شاخصهای رشد و تغذیه شامل میزان رشد روزانه، ضریب رشد ویژه و بازده تبدیل غذا به صورت معنیداری کاهش یافت (05/0>P) و شوریهای بالاتر (30 و 40 گرم در لیتر) به تلفات دسته جمعی منجر شد. در طول آزمایش، فاکتورهای بیوشیمیایی خون شامل اسمولاریته، کورتیزول، کلرینیتی، گلوکز، تری یدو تیرونین و تیروکسین خون با افزایش میزان شوری به صورت معنیداری افزایش یافت (05/0>P) .به طور کلی، نتایج به دست آمده نشان میدهد که ماهی قزلآلا رنگینکمان با وزن اولیه 90 گرم میتواند، در آبهایی با شوری حدود 20 گرم در لیتر به صورت موفقیتآمیز پرورش یابد، اگرچه میزان رشد در این شرایط کمتر از آب شیرین است.
شیلات
سجاد پورمظفر،؛ محمود نفیسی بهابادی؛ عبدالعلی موحدینیا؛ مهرزاد محمدی؛ خلیل پذیر
دوره 2، شماره 4 ، خرداد 1393، ، صفحه 1-14
چکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی اثر سازگاری به شوری ماهی قزلآلای رنگینکمان، بر برخی از فاکتورهای رشد، خونی و تغییرات سلولهای کلرایدی آبشش در طول 60 روز بود. ماهیان انتخابی به 4 تیمار که شامل تیمار شاهد، تیمار شوری 15، 20 و 25 گرم در لیتر بودند تقسیم شدند. نتایج حاصل نشان داد که افزایش شوری موجب کاهش رشد، رشد روزانه و ضریب رشد ویژه و افزایش ...
بیشتر
هدف از این مطالعه ارزیابی اثر سازگاری به شوری ماهی قزلآلای رنگینکمان، بر برخی از فاکتورهای رشد، خونی و تغییرات سلولهای کلرایدی آبشش در طول 60 روز بود. ماهیان انتخابی به 4 تیمار که شامل تیمار شاهد، تیمار شوری 15، 20 و 25 گرم در لیتر بودند تقسیم شدند. نتایج حاصل نشان داد که افزایش شوری موجب کاهش رشد، رشد روزانه و ضریب رشد ویژه و افزایش ضریب تبدیل غذایی گردید (05/0p<). در روز 60 خونگیری از ماهیان انجام گرفت. کاهش تعداد لنفوسیت در تیمارهای شوری 20 گرم در لیتر (52/2±66/73)، شوری 15 گرم در لیتر (51/3±33/76) نسبت به تیمار آب شیرین مشاهده شد که اختلاف معنیداری با تیمار آب شیرین داشت (05/0P<). برای بررسی اندازه و تراکم سلولهای کلرایدی، مقاطع بافتی با استفاده از رنگآمیزی ائوزین- هماتوکسیلین در طول مدت تحقیق (روزهای 7، 15، 30، 45 و 60) انجام شد. نتایج نشان داد که جایگاه این سلولها در ماهی قزلآلای رنگینکمان اکثراً بر روی قاعده فیلامنتها است و کمتر بر روی لاملا شناسایی شدند. نتایج نشان داد که قرارگیری ماهیان در شوری 15 و 25 گرم در لیتر به ترتیب موجب افزایش 70% و 100% فراوانی سلولهای کلرایدی نسبت یه تیمار شاهد شد (05/0P<). یافتههای این تحقیق نشان داد که یکی از راهکارهای ماهی قزلآلای رنگینکمان در مقابله با تنش شوری سازگار شدن از طریق تغییر در فراوانی و اندازه سلولهای کلرایدی میباشد. مواجهه با شوری موجب کاهش جمعیت لنفوسیتی قزلآلا شده که در نتیجه موجب کاهش مقاومت ماهی در برابر استرسهای محیطی و عوامل بیماری زا گردید.