با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ‏شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران‏

2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی ‏بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

3 دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ‏کرمان، ایران

10.30473/eab.2025.72666.1968

چکیده

باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس از جمله باکتری‌های مهم قابل انتقال از طریق غذا و آب می‌باشد. در این مطالعه 110 نمونه میگوی تازه به‌صورت تصادفی از مراکز خرده‌فروشی در شهر کرمان، در تابستان 1401 جمع‌آوری شد. در آزمایشگاه، نمونه‌ها بعد از هموژن‌شدن، در محیط TCBS آگار کشت داده شدند و به‌مدت 18-24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی‌گراد در گرم‌خانه قرار گرفتند. پس از اتمام زمان انکوباسیون، کلنی‌های به رنگ سبز-آبی در محیط TCBS آگار به‌عنوان کلنی‌های ویبریو موردبررسی قرار گرفته و درنهایت با تست‌های بیوشیمیایی تأیید شدند. در این پژوهش، جهت استخراج ژنوم سویه‌های ویبریو پاراهمولیتیکوس از نمونه‌های میگو، از روش جوشاندن استفاده شد. سپس با استفاده از روش PCR، حضور ژن‌های حدت tdh و trh جهت تأیید مولکولی و تعیین فاکتورهای حدت بررسی شد. با توجه به نتایج بررسی حاضر، از میان 110 نمونه میگو کشت داده‌شده بر روی محیط TCBS آگار، 72 نمونه (45/65 درصد) دارای کلنی‌های سبز یا سبز-آبی بودند. از میان این 72 نمونه، 6/23 درصد نمونه‌ها از نظر وجود ژن tox به‌عنوان نشانگر ویبریو پاراهمولیتیکوس مثبت شناخته شدند. در مورد ژن‌های حدت، ژن tdh در دو جدایه ویبریو پاراهمولیتیکوس (7/2 درصد) شناسایی شد، اما هیچ نمونه‌ای از نظر ژن trh مثبت نبود. این مطالعه تأکید می‌کند که هرچند ویبریو پاراهمولیتیکوس به‌طور گسترده در محیط‌ها و غذاهای دریایی موجود است، اما بیش‌تر آن‌ها فاقد ژن‌های حدت tdh و trh می‌باشند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Amin, R. A., & Salem, A. M. (2012). Specific detection of pathogenic Vibrio species in shellfish by using multiplex polymerase chain reaction. Global Veterinaria, 8(5), 525-531.
Bhunia, A. K., & Bhunia, A. K. (2018). Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, and Vibrio vulnificus. Foodborne Microbial Pathogens: Mechanisms and Pathogenesis, 315-329.
Ceccarelli, D., Hasan, N. A., Huq, A., & Colwell, R. R. (2013). Distribution and dynamics of epidemic and pandemic Vibrio parahaemolyticus virulence factors. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 3, 97.
Chakraborty, R. D., Surendran, P. K., & Joseph, T. C. (2008). Isolation and characterization of Vibrio parahaemolyticus from seafoods along the southwest coast of India. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24(10), 2045-2054.
Colakoglu, F. A., Sarmasik, A., & Koseoglu, B. (2006). Occurrence of Vibrio spp. and Aeromonas spp. in shellfish harvested off Dardanelles cost of Turkey. Food Control, 17(8), 648-652.
Fujino, T., Okuno, Y., Nakada, D., Aoyama, A., Fukai, K., Mukai, T., & Ueho, T. (1953). On the bacteriological examination of shirasu-food poisoning. Medical Journal of Osaka University, 4(2/3), 299-304.
Hara-Kudo, Y., Sugiyama, K., Nishibuchi, M., Chowdhury, A., Yatsuyanagi, J., Ohtomo, Y., Saito, A., Nagano, H., Nishina, T., & Nakagawa, H. (2003). Prevalence of pandemic thermostable direct hemolysin-producing Vibrio parahaemolyticus O3: K6 in seafood and the coastal environment in Japan. Applied and Environmental Microbiology, 69(7), 3883-3891.
Hosseini, H., Cheraghali, A. M., Yalfani, R., & Razavilar, V. (2004). Incidence of Vibrio spp. in shrimp caught off the south coast of Iran. Food Control, 15(3), 187-190.
Huss, H. H. (1994). Assurance of seafood quality (Issue 334). Food & Agriculture Org.
Gutierrez West, C. K., Klein, S. L., & Lovell, C. R. (2013). High frequency of virulence factor genes tdh, trh, and tlh in Vibrio parahaemolyticus strains isolated from a pristine estuary. Applied and environmental microbiology, 79(7), 2247-2252.
Kim, Y. B., Okuda, J. U. N., Matsumoto, C., Takahashi, N., Hashimoto, S., & Nishibuchi, M. (1999). Identification of Vibrio parahaemolyticus strains at the species level by PCR targeted to the toxR gene. Journal of Clinical Microbiology, 37(4), 1173-1177.
Lamon, S., Consolati, S. G., Fois, F., Cambula, M. G., Pes, M., Porcheddu, G., Agus, V., Esposito, G., Mureddu, A., & Meloni, D. (2019). Occurrence, seasonal distribution, and molecular characterization of Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae, and Vibrio parahaemolyticus in shellfish (Mytilus galloprovincialis and Ruditapes decussatus) collected in Sardinia (Italy). Journal of Food Protection, 82(11), 1851-1856.
Lipp, E. K., & Rose, J. B. (1997). The role of seafood in foodborne diseases in the United States of America. Revue Scientifique et Technique-Office International Des Epizooties, 16(2), 620-640.
Ottaviani, D., Santarelli, S., Bacchiocchi, S., Masini, L., Ghittino, C., & Bacchiocchi, I. (2005). Presence of pathogenic Vibrio parahaemolyticus strains in mussels from the Adriatic Sea, Italy. Food Microbiology, 22(6), 585-590.
Raghunath, P., Acharya, S., Bhanumathi, A., Karunasagar, I., & Karunasagar, I. (2008). Detection and molecular characterization of Vibrio parahaemolyticus isolated from  seafood harvested along the southwest coast of India. Food Microbiology, 25(6), 824-830. https://doi.org/10.1016/j.fm.2008.04.002
Sujeewa, A. K. W., Norrakiah, A. S., & Laina, M. (2009). Prevalence of toxic genes of Vibrio parahaemolyticus in shrimps (Penaeus monodon) and culture environment. International Food Research Journal, 16(1).
Tanveer, M., Ntakiyisumba, E., & Won, G. (2024). Prevalence and risk factors of seafood-borne Vibrio vulnificus in Asia: a systematic review with meta-analysis and meta-regression. Frontiers in Microbiology, 15, 1363560.
WHO. (2020). Risk assessment tools for Vibrio parahaemolyticus and Vibrio vulnificus associated with seafood. World Health Organization.
Wong, H.-C., Chen, M.-C., Liu, S.-H., & Liu, D.-P. (1999). Incidence of highly genetically diversified Vibrio parahaemolyticus in seafood imported from Asian countries. International Journal of Food Microbiology, 52(3), 181-188.
Wong, H., Ting, S., & Shieh, W. (1992). Incidence of toxigenic vibrios in foods available in Taiwan. Journal of Applied Microbiology, 73(3), 197–202.
Yang ZhenQuan, Y. Z., Jiao XinAn, J. X., Zhou XiaoHui, Z. X., Cao GuoXiang, C. G., Fang WeiMing, F. W., & Gu RuiXia, G. R. (2008). Isolation and molecular characterization of Vibrio parahaemolyticus from fresh, low-temperature preserved, dried, and salted seafood products in two coastal areas of eastern China.
Zarei, M., Borujeni, M. P., Jamnejad, A., & Khezrzadeh, M. (2012). Seasonal prevalence of Vibrio species in retail shrimps with an emphasis on Vibrio parahaemolyticus. Food Control, 25(1), 107-109.