با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده بیوشیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

2 دانشکده شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

10.30473/eab.2024.69799.1930

چکیده

امروزه ریزجلبک اسپیرولینا به‌عنوان منبع غنی از پروتئین، اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین‌ها، املاح و آنتی‏اکسیدان‌ها در بسیاری از کشورها کشت می‌شود. در این بررسی تأثیر جایگزینی پودر ریز جلبک اسپیرولینا با مقادیر مختلف پریمیکس ویتامینه-معدنی صنعتی، به‌عنوان یک افزودنی محرک عملکرد رشد جوجه‏های گوشتی مقایسه شده است. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نژاد راس یک‌روزه از بین 3000 قطعه جوجه به‌صورت تصادفی انتخاب و در مرکز تحقیقات مهرگان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه به پنج تیمار تقسیم شدند. جیره غذایی گروه شاهد شامل (100 درصد مکمل صنعتی و بدون اسپیرولینا)، تیمار اول T1 (25 درصد اسپیرولینا و 75 درصد مکمل صنعتی)، تیمار دوم T2 (50 درصد اسپیرولینا و 50 درصد مکمل صنعتی)، تیمار سوم T3 (75 درصد اسپیرولینا و 25 درصد مکمل صنعتی) و تیمار چهارم T4 (100 درصد اسپیرولینا) بود. پس از 42 روز مرگ‌ومیری در تیمارها دیده نشد و در تیمارهای T1، T2 و T4 وزن زنده به‌طور معنی‏دار (05/0P<) نسبت به تیمار شاهد افزایش و میزان ضریب تبدیل خوراک (FCR) در تیمار T2 به‌طور معنی‌دار کاهش یافت، لذا جیره T2 بهترین عملکرد را نشان داد. سپس پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون در تیمار  T2بررسی شد که در سطح معنی‌داری (05/0P<) گلوکز، پروتئین کل و آلبومین، HDL و LDL افزایش و میزان تری‏گلیسیرید و کلسترول کاهش یافت. براساس یافته‌ها نتیجه‌گیری می‌شود با جایگزین‌کردن 50 درصد مکمل ویتامینه-معدنی صنعتی با پودر اسپیرولینا می‌توان عملکرد رشد، ضریب تبدیل خوراک و فراسنجه‌های خونی در جوجه‌های گوشتی بهبود بخشید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Abdel-Daim, M. M., Abuzead, S. M. M., & Halawa, S. M. (2013). Protective Role of Spirulina platensis against Acute Deltamethrin-Induced Toxicity in Rats. PloS.
AbouGabal, A., Aboul-Ela, H. M., Ali, E., Khaled, A. E. M., & Shalaby, O. K. (2015). Hepatoprotective, DNA damage prevention and antioxidant potential of Spirulina platensis on CCl4-induced hepatotoxicity in mice. Am. J. Biomed. Res, 3(2), 29-34.
Alaqil, A.A., Abbas, A.O. (2023). The Effects of Dietary Spirulina platensisis on Physiological Responses of Broiler Chickens Exposed to Endotoxin Stress. Animals, 13, 363.
Altmann, B.A. Neumann, C., Velten, S., Liebert, F., & Mörlein.  D. (2018). Meat quality derived from high inclusion of a micro-alga or insect meal as an alternative protein source in poultry diets: a pilot study. Foods, 7, 34
Applegate, T., & Angel. R. (2008). Protein and amino acid requirements for poultry. Purdue University Extension Available at https://extension.purdue.edu/extmedia/AS/AS-584- W.pdf
Austic, R.E., Mustafa, A., Jung, B., Gatrell, S., & Lei., X.G. (2013). Potential and limitation of a new defatted diatom microalgal biomass in replacing soybean meal and corn in diets for broiler chickens. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61, 7341-7348.
Belay, A. T. (1996). Spirulina (Arthrospira): Potential application as an animal feed supplement. J Applied Phycology, 8, 303-311
Council, N.R. (2010). Guide for the care and use of laboratory animals.
Contreras, A., Herbert, D.C., Grubbs, B.G., & Cameron, I.L. (1979). Blue green alga, Spirulina, as the sole dietary source of protein in sexually maturing rats. Nutrition Reports International, 19, 479-463
Eggum, B.O. (1989). Biochemical and Methodological Principles. In: Rock, HD Eggum, BO Low, AG Simon and T Zebrowska, (Eds.). Protein Metabolism in Farm Animals, Berlin: Oxford Science Publications.
Habib, M., Parvin, T.C., & Huntington, M.R. (2008). A Review on Culture, Production and Use of Spirulina as Food for Humans and Feeds for Domestic Animals and Fish. Food and Agriculture Organization of The United Nations Rome. FAO Fisheries and Aquaculture Circular No. 1034 FIMA/C1034 (En) 2070-6065
Jamil, A.R., Akanda, M.R., Rahman, M.M., Hossain, M.A., & Islam, M.S. (2015). Prebiotic competence of spirulina on the production performance of broiler chickens. J. Advanced Vet. and Anim. Res, 2, 302-304.
Kanagaraju, P., & Omprakash, A.V. (2016). Effect of Spirulina platensis algae powder supplementation as a feed additive on the growth performance of Japanese quails. Indian Vet. J, 93, 31-33
Kaoud, H.A. (2012). Effect of spirulina platensis as a dietary supplement on broiler performance in comparison with prebiotics. Specialty J of Biological Sciences, 1, 1-6.
Khan, A.M., Sarker, S.A., Alam, N.H., Hossain, M.S., Fuchs, G.J., & Salam, M.A. (2005). Low Osmolar Oral Rehydration Salts Solution in the Treatment of Acute Watery Diarrhoea in Neonates and Young Infants: A Randomized. Controlled Clinical Trial Journal of Health, Population and Nutrition, 23, 52-57.
Kharde, S.D., Shirbhate, R.N., Bahiram, K.B., & Nipane, S.F. (2012). Effect of Spirulina supplementation on growth performance of broilers. J of Veterinary Research, 21, 66-69.
Mullenix, G., Maynard, C., Owens, C., Rochell, S., Bottje, W., Brister, R., & Kidd, M. (2022). Spirulina platensis meal inclusion effects on broilers fed a reduced protein diet. J. Appl. Poult. Res., 31, 100199.
Moustafa, E.S., Alsanie, W.F., Gaber, A., Kamel, N.N., Alaqil, A.A., & Abbas, A.O. (2021). Blue-green algae (Spirulina platensis) alleviates the negative impact of heat stress on broiler production performance and redox status. Animals, 11, 1243.
Qureshi, M.A. Garlich, D. Kidd, M.T., & Ali, R. (1996). Immune enhancement potential of Spirulina platensis in chickens. Poultry Sci, 73, 46.
Richmond, A. (1987). Handbook of microalgal culture. Beckwell: Oxford.
Ross, E., & Dominy, W. (1990). The nutritional value of dehydrated, bluegreen algae (Spirulina platensis) for poultry. Poult. Sci., 69, 794-800
Selim, S., Hussein, E., & Abou-Elkhair, R. (2018). Effect of Spirulina platensis as a feed additive on laying performance, egg quality and hepatoprotective activity of laying hens. European Poultry Science, 82.
Shanmugapriya, B., & Saravana Babu, S. (2014). Supplementary effect of Spirulina platensis on performance, hematology and carcass yield of broiler chickens. Indian Streams Res. J, 4, 1-7.
Shuvo, A.K. (2001). Spirulina is future food. Professors. J Current Affairs, 78.
Sujatha, T., & Narahari, D. (2011). Effect of designer diets on egg yolk composition of ‘White Leghorn’ hens. Journal of Food Science and Technology, 48, 494-498.
Tewe, O.O. (1985). Protein metabolism in growing pigs fed corn or cassava peel based diets containing graded protein levels. Research in VeterinaryScience, 38, 259-263.
Toyomizu, M. K., Sato, H.T., Aroda, T., & Akiba, Y. (2001). Effects of dietary Spirulina on meat colour in muscle of broiler chickens.  J British Poultry Science, 42, 197-202.
Tufarelli, V., Baghban-Kanani, P., Azimi-Youvalari, S., Hosseintabar-Ghasemabad, B., Slozhenkina, M., Gorlov, I., Seidavi, A., Ayaşan, T., & Laudadio, V. (2021). Effects of horsetail (Equisetum arvense) and spirulina (Spirulina platensis) dietary supplementation on laying hens productivity and oxidative status. Animals, 11, 335.
Windhorst, H.W. (2006). Changes in poultry roduction and trade worldwide. J World’s Poultry Science, 62, 585-602.