با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، گروه کشاورزی. دانشگاه پیام نور، تهران، ایران‏

2 گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران‏

چکیده

با توجه به نقش آرژنین در انبساط پذیری عروق  و کاهش فشار خون و امکان جایگزینی این اسید آمینه با گوانیدینواستیک اسید، آزمایشی با استفاده از400 قطعه جوجه گوشتی، در قالب 5 تیمار (شاهد، دو سطح 5/0 و 1 درصد آرژنین و دو سطح 15/0 و 3/0 درصد گوانیدینواستیک) در چهار تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. پرندگان برای القای سندرم افزایش فشارخون ریوی، تحت برنامه دمایی سرد قرار گرفتند. فراسنجه­های خونی (گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و هتروفیل/ لنفوسیت)، فراسنجه‌های بیوشیمایی (لاکتات، اوره، اسیداوریک و نیتریک اکسید)، فراسنجه‌های آنزیمی (LDH، AST، ALT و CK) و فراسنجه‌های آنتی‌اکسیدانی (TAS، MDA، GPX و SOD) پلاسما در پایان دوره آزمایش (42 روزگی) اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که مکمل‌سازی 1 درصد آرژنین و 15/0 درصد گوانیدینواستیک اسید شاخص هتروفیل/ لنفوسیت، درصد هماتوکریت، اوره و اسید اوریک  را کاهش و نیتریک اکسید پلاسما را افزایش دادند (05/0P<). تیمارهای 1 درصد آرژنین و 15/0 درصد گوانیدینواستیک اسید سبب کاهش مالون‌دی‌آلدهید و افزایش فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و کراتین کیناز در پلاسما شدند (05/0P<). سطح 1 درصد آرژنین نیز سبب افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در پلاسما شد. سایر فراسنجه‌های اندازه‌گیری شده به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0P>). به‌طورکلی، نتایج این آزمایش نشان داد با توجه به قیمت کمتر گوانیدینواستیک اسید در مقایسه با آرژنین، می‌توان به‌طور مؤثری سطح 15/0 درصد گوانیدینواستیک اسید را جهت جایگزین 1 درصد آرژنین برای کاهش تنش اکسیداتیو استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

Ahmadipour, B.; Zafari, N.S.H.; Sharifi, M.R.; Khajali, F. (2018). Growth performance and right ventricular hypertrophy responses hypobaric hypoxia. Journal Poultry Science; 55: 60-64.
Bautista-Ortega, J.; Ruiz-Feria, C.A. (2010). L-Arginine and antioxidant vitamins E and C improve the cardiovascular performance of broiler chickens grown under chronic hypobaric hypoxia. Poultry Science; 89: 2141-2146.
Behrooj, N.; Khajali, F.; Hassanpour, H. (2012). Feeding reduced protein diets to broilers subjected to hypobaric hypoxia is associated with development of pulmonary hypertension syndrome. British Poultry Science; 53: 658-664.
Braun, E.J.; Sweazea, K.L. (2008). Glucose regulation in birds. Comparative Biochemistry and
Physiology B; 151: 1-9.
Dilger, R.N.; Bryant-Angeloni, K.; Payne, R.L.; Lemme, A.; Parsons, C.M. (2013). Dietary guanidine acetic acid is an efficacious replacement for arginine for young chicks. Poultry Science; 92: 171-177.
Faraji, M.; Saeid, K.; Dehkordi, A.; Karim, Z.; Behnam, A.; Fariborz  K. (2019). Combined effects of guanidinoacetic acid, coenzyme Q10 andtaurine on growth performance, gene expression and ascites mortality in broiler chickens.  Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition; 103: 162-169.
Fathi, M.; Haydari, M.; Tanha, T.  (2015). Effects of Enalapril on Performance growth, Ascites Mortality, Antioxidant Status and Blood Parameters in Broiler Chickens Under Cold-Induced Ascites. Poultry Science Journal; 3 (2): 121-127.
Fathi, M.; Haydari, M.; Tanha, T. (2016). Influence of Dietary Aspirin on Growth Performance, Antioxidant Status, and Mortality due to Ascites in Broiler Chickens. Poultry Science Journal. Poultry Science Journal; 4 (2): 139-146.
Fossati, P.; Principe, L.; Berti, G. (1980). Use of 3,5-dichloro-2 hydroxybenzene sulfonic acid/4-aminophenazone chromogenic system in the direct enzymatic assay of uric acid in serum and urine. Clinical Chemistry; 26: 227-231.
Geng, A.L.; Guo, Y.; Yuan, J. (2004). Reduction of ascites mortality in broilers by coenzyme Q10. Poultry Science; 83: 1587-1593.
Han, Bo.; Soon-S, Y.; Hong-Ryul, Han.; Wei-jie, Q.; Fikru, N. (2005). Effect of Low Ambient Temperature on the Concentration of Free Radicals Related to Ascites in Broiler Chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences;  18(8) : 1182-1187.
Hiramatsu, M. (2003). A role for guanidino compounds in the brain. Molecular and Cellular Biochemistry; 244: 57-62.
Iqbal, M.; Cawthon, D.; Beers, K.; Wideman, F. and Bottje, W. G. (2002). Antioxidant enzyme activities and mitochondrial fatty acids in pulmonary hypertension syndrome (PHS) in broilers. Poultry Science; 81: 252-260.
Khajali, F.; Karimi, S.; Qujeq, D. (2008). Probiotics in drinking water alleviated stress of induced molting in feed‐deprived laying hens. Asian‐Australasian Journal of Animal Science; 21: 1196-1200.
Khajali, F.; Fahimi, S. (2010). Influence of dietary fat source and supplementary
α-tocopheryl acetate on pulmonary hypertension and lipid peroxidation in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition; 94: 767-772.
Khajali, F.; Wideman, R. F. (2010). Dietary arginine: Metabolic, environmental, immunological and physiological interrelationships. World’s Poultry Science Journal; 66: 751-766.
Lorenzoni, A.G.; Ruiz-Feria, C.A. (2006). Effects of vitamin E and L-arginine on cardiopulmonary function and ascites parameters in broilers chickens reared under sub-normal temperatures. Poultry Science; 85: 2241-2250.
Lucas, A.M.; Jamroz, C. (1961). Atlas of Avian Hematology. Agriculture Monograph 25. USDept. Agriculture Washington, DC.
Machin, M.; Simoyi, M.F.; Blemings, K.P.; Klandore, H. (2004). Increased dietary protein elevates plasma uric acid and is associated with decreased oxidative stress in rapidly- growing broilers. Comparative Biochemistry and Physiology (Part B); 137: 383-390.
Michiels, J.; Maertens, L.; Buyse, J.; Lemme, A.; Rademacher, M.;  Dierick, N.A.; DeSmet, S. (2012). Supplementation of guanidinoacetic acid to broiler diets: Effects on performance, carcass characteristics, meat quality and energy metabolism. Poultry Science, 91: 402-412.
Nasiroleslami, M.; Torki, M.; Sakib, A.A.; Abdolmohammadi, A.R. (2018). Effects of dietary guanidinoacetic acid and betaine supplementation on performance, blood biochemical parameters and antioxidant status of broilers subjected to cold stress. Journal of applied animal research; 46 (1): 1016-1022.
Nair, V.; Turner, G.A. (1984). The thiobarbituric acid test for lipid peroxidation: structure of the
adduct with malondialdehyde. Lipids; 19: 804-805.
Ostojica, S.; Marko, M.; Stojanovica, D.; Guillermo, O. (2015). Oxidant–Antioxidant Capacity of Dietary Guanidinoacetic Acid. Annals Nutrition Metabolism; 67(4): 243-6.
Ringel, J.; Lemme, A.; Araujo, L.F. (2008). The effect of supplemental guanidinoacetic acid in
Brazilian type broiler diets at summer conditions. Poultry Science; 87: 154.
Stinefelt, M.S.C. (2003). Uric acid as an antioxidant and the effect of changes in plasma uric acid concentrations on broiler susceptibility to ascites. M. Sc. Thesis. Western Virginia University.
Teixeira, K.A.; Mascarenhas, A.G.; Carvalho, Mello H.H.; Arnhold, E.; Assunção, P.S.; Carvalho, D.P.; Lopes, S.G. (2017). Effect of diets with different levels of guanidinoacetic acid on newly weaned piglets Semina: Ciências Agrárias, Londrina; 38(6), 3887-3896.
Wang, L.S.; Shi, B.M.; Shan, A.S.; Zhang, Y.Y. (2012). Effects of guanidinoacetic acid on growth performance, meat quality and antioxidation in growing- finishing pigs. Journal of Animal Science and Veterinary Advanced; 11(5): 631-636.
Wideman, R.F.; Rhoads, D.D, Erf, G.F.; Anthony, N.B. (2013). Pulmonary arterial hypertension (ascites syndrome) in broilers: A review. Poultry Science; 92: 64-83.
Zugno, A. I.; Stefanello, F.; Scherer, E.; B., Mattos C., Pederzolli C. D., Andrade V. M.;Wyse, A.T. (2008). Guanidinoacetate decreases antioxidant defenses and total protein sulfhydryl content in striatum of rats. Neurochemical Research; 33: 1804-1810.