با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور

2 استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور

3 کارشناس، زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور

چکیده

آزمایشی به‌منظور بررسی سطوح مختلف نانوذرات سلنیوم و سلنیت سدیم بر وضعیت آنتی‌اکسیدانی، فعالیت آنزیمی و فراسنجه­های لیپیدی با 1050 نیمچه تخمگذار در قالب 7 تیماربه مدت6 هفته انجام شد.تیمارها شامل؛ شاهد، سه سطح (ppm) 15/0، 3/0 و 6/0 سلنیت سدیم و نانو سلنیوم بود. شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی اندازه‌گیری‌شده در بافت قلب، کبد و پلاسما شامل؛ فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)، سطح مالون­دی آلدهید (MDA) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل (TAS) بودند. فعالیت آنزیم­های آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) نیز اندازه‌گیری شدند. شاخص‌های لیپیدی شامل کل تری­گلیسیرید، کل کلسترول و LDL پلاسما نیز تعیین شدند. نتایج نشان داد، سلنیت سدیم و نانوسلنیوم به‌طور معنی‌داری سبب افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش سطح مالون­دی­آلدهید در پلاسما، قلب و کبد شدند. بیشترین تأثیر آنتی‌اکسیدانی مربوط به تیمار ppm6/0 سلنیت سدیم و  ppm3/0 نانوسلنیوم بود (05/0P<). هیچ‌کدام از تیمارهای آزمایشی تأثیر معنی‌داری بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل پلاسما، قلب و کبد و همچنین فعالیت آنزیم­های غیرعملکردی پلاسما نداشتند. (05/0<P). سطح ppm 3/0 سلنیت سدیم و ppm 6/0 نانوسلنیوم سبب کاهش معنی‌دار تری­گلیسیرید، کلسترول و LDL پلاسمای پرندگان شدند (05/0<P). نتیجه­گیری اینکه به‌طور موفقیت­آمیزی می­توان از سطح ppm 6/0 سلنیت سدیم و ppm3/0 نانوسیلنیوم جهت بهبود وضعیت آنتی‌اکسیدانی و کاهش  لیپیدهای مضر پلاسما استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

Attia, Y.A.; Abdalah, A.A.; Zeweil, H.S.; Bovera, F.; Tag El-Din, A.A.; Araft, M.A. (2010). Effect of inorganic or organic selenium supplementation on productive performance, egg quality and some physiological traits of dual-purpose breeding hens. Czech J Anim Sci; 55: 505-519.
Benzie, I.F.; Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. J Anal Biochem; 239: 70-76.
Brown, A.J.; Jessup, W. (1999). Oxysterols and atherosclerosis. Atherosclerosis; 142: 1-28.
Djordevic, V. B. (2004). Free radicalsin cell Biology. Int Rev Cytol; 237, 5789.    
Gajcevic, Z.; Kralik, G.; Has-Schon, E.; Pavic, V. (2009). Effects of organic selenium supplemented to layer diet on table egg freshness and selenium content. Ital J Anim Sci; 8: 189-199
Mohapatra, P., Swain, R.K.; Mishra, S.K.; Behera, T.; Swain, P.; Mishra, S.S.; Behura, N.C.; Sabat, S.C.; Sethy, K.; Dhama, K.; Jayasankar, P. (2014). Effects of dietary nano-selenium on tissue selenium deposition, antioxidant status and immunefunctions in layer chicks. Int J Pharmacol; 10: 160-167.
Nassier, F.; Moundras, C.; Bayle, D.; Serougne, C.; Gueux, E.; Rock, E.; Rayssiguier, Y.; Mazur, A. (1997). Effect of selenium deficiency on hepatic lipid and lipoprotein metabolism in the rat. Br J Nutr; 78: 493-500.
Nadia, L.R.; Salah Eldin, T.A.; EL-Zaiat, A.A.; Mona, A.; Mostafa, A. (2015). Effect of Dietary Nano-Selenium Supplementation on Selenium Content and Oxidative Stability in Table Eggs and Productive Performance of Laying Hens. Inte J Poult Sci; 14 (3): 161-176.
Rudiger, S.; Mayer, M.P.; Bukau, B. (2000). Molecular basis for interactions of the DnaK chaperone with substrates. Bio l Chem; 380: 877-885.
Skrinjar, M.M.; Nemet, N.T. (2009). Antimicrobial Effects of Spices and Herbs Essential Oils. Apteff; 40: 195-209.
Spears, J.W.; Whisnant, C.S.; Huntington, G.B.; Lloyd, K.E.; Fry, R.S.; Krafka, K.; Lamptey, A.; Hyda, J. (2012). Chromium propionate enhances insulin sensitivity in growing cattle. J Dairy Sci; 95: 2037-2045.
Surai, P.F. (2002). Seleniumin poultrynutrition. Antioxidant properties, deficiency and toxicity. W Poult Sci J; 58: 333-346.
Surai, P.F. (2006). Selenium in Nutrition and Health. Nottingham University Press, Nottingham, UK.
  Wang, H.; Zhang, J.; Yu, H. (2007). Elemental selenium at nano size possesses lower toxicity without compromising the fundamental effect on selenoenzymes: Comparison with selenomethionine in mice. Free Radical Biology and Medicine; 42: 1524-1533.
Wang, Y.B.; Xu, B.H. (2008). Effect of different selenium source (sodium selenite and selenium yeast) on broiler chickens. Anim Feed Sci Tech; 144: 306-314.
Yang, Y.R.; Meng, F.C.; Wang, P.; Jiang, Y.B.; Yin, Q.; Chang, J.; Zuo, R.Y.; Q.H.; Zheng, Q.H.; Liu, J.X. (2012). Effect of organic and inorganic selenium supplementation on growth performance, meat quality and antioxidant property of broilers. Afr. J. Biotechno;11: 3031-3036.
Zhang, J.; Wang, H.; Yan, X.; Zhang, L. (2005). Comparison of short-term toxicity between Nano-Se and selenite in mice. Life Sci; 76: 1099-1109.