مطالعه فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس آویشن بر روی هپاتوتوکسیسیتی ناشی از نانو ذره آهن

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد دانشگاه پیام نور، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، تهران، ایران

2 دانشجوی ارشد بیوشیمی، دانشگاه پیام نور واحد تهران شرق، تهران، ایران

3 دانشجوی دکتری بیوشیمی، دانشگاه پیام نور واحد تهران شرق، تهران، ایران

4 استادیار دانشگاه پیام نور، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، تهران، ایران .

چکیده


در این مطالعه به بررسی اثرات حفاظتی اسانس آویشن شیرازی در برابر آسیب کبدی ناشی از نانو ذرات آهن در رت های نر بالغ پرداخته شده است. حیوانات به سه گروه تقسیم شدند: گروه کنترل منفی؛ حیوانات به مدت سه روز نرمال سالین دریافت کردند . گروه کنترل مثبت؛ mg/kg b.w 200 نانو ذره آهن به صورت درون صفاقی به رت های نر به مدت سه روز تزریق شد. گروه تیمار با اسانس آویشن شیرازی؛ حیوانات به مدت 3 روز mg/kg b.w 200 و 100 اسانس آویشن را به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کرده اند. پس از 3 روز  از قلب خونگیری و بافت کبد به منظور بررسی پاتولوژیکی و بیوشیمی برداشته شد. فعالیت کبدی با استفاده از پارامترهای بیوشیمیایی مختلف مانند آلانین ترانسفراز  (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) ، آلکالین فسفاتاز (ALP)، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل پلاسما (FRAP)، لیپید پر اکسیداسیون (LP) و گلوتاتیون احیاء (GSH) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد، که نانو ذرات باعث افزایش AST  و LP و کاهش  GSH و FRAP می شوند، اما بر روی ALT و ALP اثری ندارد. مصرف اسانس آویشن AST و LP و  GSHرا به حالت نرمال بر می گرداند، اما بر روی FRAP تأثیری ندارد. در پایان، تیمار رت ها با نانو ذرات آهن موجب آسیب اکسیداتیو کبدی شده، و استفاده از اسانس آویشن می تواند در جلوگیری و بهبود این آسیب ها موثر باشد.    

کلیدواژه‌ها


Adewusi, E.A.; Afolayan, A.J.; (2010). A review of natural products with hepatoprotective activity. J Med Plant Res; 4(13): 1318-1334.

Agarwal, A.; Saleh, R.A.; Bedaiwy, M.A.; (2003). Role of reacyive oxygen species in the pathophysiology of human reproductive. Fertile steril; 79(4): 829-43.

Ahmadvand,  H.; Amiri, H.; Dalvand, H.; Bagheri, S.; (2014). Various antioxidant properties of essential oil and hydroalcoholic extract of Artemisa persica. J. Birjand Univ Med Sci; 20(4): 416-424.

Alaluf, S.; Muir-Howie, H.; Hu, HL.; Evans, A.; Green, M.R.; (2000). Atmospheric oxygen  accelerates  the induction  of  a  post-mitoticphenotype in human dermal  fibroblasts: the  key  protective role of glutathione. Differentiation; 66: 147-55.

Alavian, S.M.; (2013). Comprehensive guide to the public cirrhosis. Chapter I: 341.

Amad, A.; Pillai, K.K.; Najmi, A.K.; Pal, S.N.; (2002). Evaluation of hepatoprotective potential of jigrinepost-treatment against thioacetamide induced hepatic damage. J Ethnopharmacology; 79: 35-41.

Ames, B.N.; Shigenaga, M.K.; (1992). Oxidants  are  a major contributorto aging. Ann N Y Acad Sci; 663: 85-96.

Azadbakht, M. H.; Ziaei, H.; Abdollahi, F.; Shabankhani, B.; (2002). Effect of essential oils of Artemisia aucheri, Zataria multiflora, and Myrtus communis L. on Trichomonas vaginalis  J. of medicinal plants; 8: 35-40

Behl, C.; (2005). Oxidative stress in Alzheimer›s disease: implications for prevention and therapy. Subcell  Biochem; 38: 65-78.

Benzie, I.F.F.; Strain, J.J.; (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem; 239: 70-76.

Bruck,  R.; Shirin,  H.; Aeed,  H.;  Matas,  Z.; (2001).  Prevention  of  hepatic cirrhosis in rats by hydroxyl Radical  scavengers. J. Hepatology; 35: 45.

Bruck, R.; Shirin, H.; Aeed, H.; Matas, Z.; (2001). Prevention of hepatic cirrhosis in rats by hydroxyl radical scavengers. J. Hepatology; 35: 457 - 464.

Buzea, C.; Blandino, I.; Robbie, K.; (2007). Nanomaterials and nanoparticles:Sources and toxicity. Biointerphases; 2: MR17 - MR172.

Chen, J.W.; Zhu, Z.Q.; Hu, T.X.; Zhu, D.Y.; (2002). Structure activity relationship of natural flavonoids in hydroxyl radicalscavenging effect. Acta Pharmacol Sin; 23: 667-72.

Cheraghi, J.; Krishchi, P.; Nasri, S.; Borbor, M.; (2015). The effect of ethanolic extracts of Petroselinum crispum leaves on histopathological and activity of liver enzymes in streptozotocin-induced diabetic rats. J. Ilam Univ Med Sci; 23(7): 190-202.

David, B.; (2008). How meaningful are the resuls of nanotoxicity studies in the absence of adequate material characterilaztion?. Toxicol Sci.; 101: 183-185.

Eedi, A.; Eedi, M.; Sokhteh, M.; (2005). Effect of alcohol extract of fenugreek seeds on the activity of liver enzymes in rats. J. Med Plants.

Fatemi, F.; Asri, Y.; Rasooli, I.; Alipoor, S.H.D.; Shaterloo, M.; (2012). Chemical composition and antioxidant properties of γ-irradiated Iranian Zataria multiflora extracts. Pharm Biol; 50(2): 232-238.

Gao, L.; Zhuang, J.; Nie, L.; Zhang, J.; Zhang, Y.; Gu, N.; et al.; (2007). Intrinsic peroxidase-like  activity  of  ferromagnetic  nanoparticles. Nat  Nanotechnol; 9: 577-83.

Goudarzi, M.; Sattari, M.; Najar piraieh, S.; Goudarzi, G.; Bigdeli, M.; (2006). Antibacterial effects of aqueous and alcoholic extracts of Thyme on enterohemorrhagic Escherichia coli. Yafteh; 3(8): 69-63.

Heidarian, E.; Jafari-Dehkordi, E.; Seidkhani-Nahal, A.; (2011). Effect of garlic on liver phosphatidate phosphohydrolase and plasma lipid levels in hyperlipidemic rats. Food Chem Toxicol; 49(5): 1110-1114.

Karam Sichani, S.; Naghsh, N.; Razmi, N.; (2012). Effects of alcoholic extract of Peganumharmala L. on malondialdehyde concentration and catalaseand glutathione peroxidase activity in mice treated with nanosilver particles. J Mazand Univ Med Sci; 22(95): 10-17.

Kim, K.H.; Bae, J.H.; Cha, S.W.; Han, S.S.; (2000). Role of metabolic activation by cytochorome P450 in thioacetamide-induced suppression of antibody response in male BALB/C mice. Toxicol Lett; 114: 225-235.

Leung, A.Y.; Foster, S.; (1996). Encyclopedia of common natural ingredients: used in food, drugs, and cosmetics. A Wiley Interscience Publication. John Wiley & Sons, Inc; p.649.

Mao, H.Y.; Laurent, S.; Chen, W.; Akhavan, O.; Imani, M.; Ashkarran, A.A.; Mahmoudi, M.; (2013). Graphene: promises, facts, opportunities, and challenges in nanomedicine. Chem Rev; 113: 3407-3424.

Mitra, S.K.; Venkataranganna, M.V.; Sundaram, R.; Gopumadhavan, S.; (1998). Protective effect of HD-03 a  herbal  formulation against  various  hepatoxic  agents in  rats. J Ethnopharmacology; 63: 181-186.

Niki, E.; Yoshida, Y.; Saito, Y.; Noguchi, N.; (2005). Lipid peroxidation: Mechanisms, inhibition, and biological effects. Biochem Biophys Res Commun; 338: 668-676.

Nordberg, J.; Arner, E.; (2001). Reactive oxygen species, antioxidant, and the mammalian thioredoxin system. Free Radic Bio Med; 31(11): 1287-312.

Peeri, M.; Mosalman Haghighi, M.; Azarbayjani, M.A.; Khajelou, A.; (2012). The effect of aqueous extract of saffron and aerobic training on concentration of hepatic non-enzymatic antioxidant levels in stz-induced diabetic rats. Q J sport Biosci Res; 2: 5-16.

Politeo, O.; Juki, M.; Milo, M.; (2006). Chemical composition and antioxidant activity of essential oils of twelve spice plants. Croatica Chemica Acta; 545-552.

Seldak, J.; Limdsay.; (1986). Estimation of total protein bound and non-protein sulfidryl groups in tissue with Elman,s reagent. Anal.Biochem; 25: 192-205.

Sharififar, F.; Moshafi, Mansouri, S.H.; Khodashenas, M.; Khosoodi, M.; (2007). In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract of endemic Zataria multiflora Boiss. Food Cont; 18: 800-805.

Soltan Dallal, M.M.; Bayat, M.; Yazdi, M.H.; Agha Amiri, S.; Ghorbanzadeh, M.; Abedi, T.; et al.; (2012). Evaluation of the antimicrobial effect of essential oils on Staphylococcus thyme antibiotic resistant Staphylococcus aureus isolated from food.  Kurdistan Med J; XVII: 29-21.

Valko, M.; Rhodes, C.J.; Moncola, J.; Izakovic, M.; Mazura, M.; (2006). Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stress-induced cancer. Chem Biol Interact; 160: 1-40.

Wills, E.D.; (1969). Lipid peroxide formation in microsomes: General consideration. Biochem J; 113: 315-324.

Zaragoza, A.; Andres, D.; Sarrion, D.; Cascales, M.; (2000). Potentiation of thioacetamide hepatotoxicity by phenobarbital pretreatment in rats, inducibility of FAD monooxygenase system and age effect. Chem Biol Interact; 124: 87-101.