فرشته فلاح دیگسرا؛ امیر آراسته
چکیده
سویا (Glycine max) گیاهی از خانواده بقولات و از مهمترین گیاهان روغنی است. دانه سویا سرشار از پروتئین و ترکیبات فیتوشیمیایی مختلف، بهویژه ایزوفلاونها میباشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و مهاری عصاره هیدروالکلی دانه سویا بر استیلکولیناستراز و تولید نانوبیوفیبریلهای آمیلوئیدی در پروتئین آلبومین سرم ...
بیشتر
سویا (Glycine max) گیاهی از خانواده بقولات و از مهمترین گیاهان روغنی است. دانه سویا سرشار از پروتئین و ترکیبات فیتوشیمیایی مختلف، بهویژه ایزوفلاونها میباشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و مهاری عصاره هیدروالکلی دانه سویا بر استیلکولیناستراز و تولید نانوبیوفیبریلهای آمیلوئیدی در پروتئین آلبومین سرم گاوی بهعنوان یک پروتئین مدل است. ابتدا دانه زردرنگ سویا پودر شده، سپس عصاره هیدروالکلی آن تهیه گردید. با روش گاز کروماتوگرافی جرمی، ترکیبات عصاره به دست آمد. اثرات ضدآلزایمری با سنجش فعالیت آنتیآکسیدانی بهروش DPPH، بررسی مهار آنزیم استیلکولیناستراز به روش المن و بررسی مهار تولید نانوبیوفیبریلهای آمیلوئیدی به روش جذب سنجی کنگورد انجام شد. از تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی گذاره برای تأیید حضور رشتههای آمیلوئیدی استفاده شد. حضور ماده مؤثره جنیستئین، به مقدار 97/2 درصد و اسیدهای چرب پالمیتیک و لینولئیکاسید به ترتیب 11/3 و 69/10 درصد در عصاره دانه زرد سویا تأیید شد. بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره سویا با دوزهای مختلف نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، درصد فعالیت آنتیاکسیدانی نیز افزایش مییابد. بررسی مهار آنزیم استیلکولیناستراز با استفاده از آنالوگ سوبسترا به نام استیل تیوکولین یدید (ATCI) نشان داد که با افزایش غلظت عصاره میزان مهار آنزیم افزایش مییابد. میزان عصاره در غلظتهای بالا موجب کاهش تولید نانورشتههای آمیلوئیدی شد. این مطلب با تصاویر میکروسکوپ الکترونی مورد تأیید قرار گرفت. دانههای زرد سویا، با اثرات آنتیاکسیدانی و مهاری خوبی که بر آنزیم استیلکولیناستراز دارند، میتوانند کاندیدای مناسبی برای کاهش عوارض جانبی آلزایمر باشند.