بیوشیمی
میلاد صفاری؛ ذوالفقار لطفی؛ امیر آراسته
چکیده
گیاه بهلیمو (Aloysia citrodora) در طب سنتی ایران اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تولید نانوذرات نقره با عصاره آبی بهلیمو و بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و بازدارندگی آن بر تولید نانوالیاف آمیلوئید از آلبومین سرم گاوی بهعنوان پروتئین مدل بود. برای سنتز نانوذرات نقره، عصاره آبی بهلیمو تهیه شد و به این محلول نیترات نقره یک میلیمولار ...
بیشتر
گیاه بهلیمو (Aloysia citrodora) در طب سنتی ایران اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تولید نانوذرات نقره با عصاره آبی بهلیمو و بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و بازدارندگی آن بر تولید نانوالیاف آمیلوئید از آلبومین سرم گاوی بهعنوان پروتئین مدل بود. برای سنتز نانوذرات نقره، عصاره آبی بهلیمو تهیه شد و به این محلول نیترات نقره یک میلیمولار اضافه شد. برای تأیید حضور و تعیین اندازه نانوذرات نقره بیوسنتز شده از طیفسنجی UV-Vis و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) استفاده شد. ارزیابی اثر آنتیاکسیدانی عصاره به روش DPPH و اندازهگیری تولید الیاف آمیلوئید به روش جذب قرمز کنگو انجام شد. اثر سمیت نانوذرات بر نوروبلاستها با روش MTT بررسی شد و خواص بازدارندگی عصاره بر تولید آمیلوئید با میکروسکوپ الکترونی TEM مورد بررسی قرار گرفت. کاریوفیلن (66/7 درصد)، فیتول (47/7 درصد) و لیمونن (68/2 درصد) فراوانترین ترکیبات موجود در عصاره بودند. میکروسکوپ الکترونی گذاره نیز نانوذرات کریستالی کروی با اندازه بین 30 تا70 نانومتر را تأیید کرد. با افزایش غلظت عصاره، خاصیت آنتیاکسیدانی نانوذرات افزایش یافت، بهطوریکه در غلظت 1 میلیگرم بر میلیلیتر 35/97 درصد رادیکالهای آزاد DPPH مهار شد. بیشترین مهار تولید رشته آمیلوئید در غلظت 2 میلیگرم بر میلیلیتر و به میزان 96 درصد و بیشترین میزان سمیت سلولی در غلظت 2 و با IC50 برابر 25/2 میلیگرم بر میلیلیتر مشاهده شد. نتایج نشان داد که نانوذرات سنتز شده از برگ بهلیمو A. citrodora با خواص ضدآمیلوئیدی، آنتیاکسیدانی و ضدسرطانی، میتواند بهعنوان نانوماده زیستی جدید در کاهش عوارض آلزایمر و سرطان مورد توجه قرار گیرد.