سیده آزاده طبائی؛ مرتضی مموئی؛ صالح طباطبائی وکیلی؛ خلیل میرزاده
چکیده
آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف لسیتین سویا با زرده تخممرغ در رقیقکننده تریس بر فراسنجههای کیفی اسپرم قوچ عربی بعد از فرایند انجماد- یخگشایی انجام شد. برای این منظور، آزمایشی با تعداد هشت رأس قوچ عربی بالغ و سالم با وزن متوسط5±75 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی در فصل تولیدمثلی صورت گرفت. نمونههای منی ...
بیشتر
آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف لسیتین سویا با زرده تخممرغ در رقیقکننده تریس بر فراسنجههای کیفی اسپرم قوچ عربی بعد از فرایند انجماد- یخگشایی انجام شد. برای این منظور، آزمایشی با تعداد هشت رأس قوچ عربی بالغ و سالم با وزن متوسط5±75 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی در فصل تولیدمثلی صورت گرفت. نمونههای منی با استفاده از دستگاه الکترواجاکولاتور جمعآوری شد. نمونههای منی با هم مخلوط و پس از رقیقسازی به پنج گروه آزمایشی تقسیم شدند. تیمارها شامل سطوح افزایشی لسیتین سویا (5/0، 1، 5/1 و 2 درصد) و زرده تخممرغ (15درصد) در رقیقکننده بر پایه تریس و حاوی پنج درصد گلیسرول بود. تعداد پنج پایوت نیم میلیلیتری از هر تیمار تهیه شد. پایوتها بهمدت دو ساعت در دمای پنج درجه سانتیگراد به تعادل رسیده و منجمد شدند. پس از دو هفته، یخگشایی پایوتها در دمای 37 درجه انجام گرفت. فراسنجههای کیفی اسپرم شامل درصد تحرک، زندهمانی، ناهنجاریهای مورفولوژیکی، سلامت غشا و نیز pH منی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که رقیقکننده حاوی 5/1 درصد لسیتین سویا در مقایسه با سایر سطوح از جمله زرده تخممرغ موجب بهبود سطح معنیداری در میزان تحرک کل، تحرک پیشرونده، زندهمانی، ناهنجاریهای مورفولوژیکی و یکپارچگی غشای پلاسمایی در اسپرم قوچ عربی شد (05/0>P). با توجه به اینکه بیشترین میزان بهبود در فراسنجههای کیفی اسپرم در سطح 5/1 درصد لسیتین سویا مشاهده شد، میتوان از این سطح در رقیقکننده برای نگهداری منی قوچ عربی به حالت انجماد استفاده کرد.
شادان گل اندام؛ صالح طباطبائی وکیلی؛ خلیل میرزاده
چکیده
هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی بر کیفیت منی قوچ عربی بود. اسپرم گیری از 12 رأس قوچ عربی به طور هفتگی به مدت 8 هفته انجام و منی آنها بلافاصله با هم مخلوط شد. نمونههای منی مخلوط و رقیقشده به 5 قسمت تقسیم و سطوح صفر، 50، 100، 150 و 200 میکرولیتر در میلیلیتر عصاره نعنافلفلی دریافت کردند. در زمانهای مختلف نگهداری ...
بیشتر
هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی بر کیفیت منی قوچ عربی بود. اسپرم گیری از 12 رأس قوچ عربی به طور هفتگی به مدت 8 هفته انجام و منی آنها بلافاصله با هم مخلوط شد. نمونههای منی مخلوط و رقیقشده به 5 قسمت تقسیم و سطوح صفر، 50، 100، 150 و 200 میکرولیتر در میلیلیتر عصاره نعنافلفلی دریافت کردند. در زمانهای مختلف نگهداری منی رقیقشده حاوی تیمارهای آزمایشی (صفر، 24، 48 و 72 ساعت) به صورت مایع تحت دمای 5 درجه سلسیوس، فراسنجههای کیفی منی بررسی شدند. بلافاصله پس از اسپرمگیری، کمترین میزان تحرک کل و زندهمانی اسپرم متعلق به سطح 200 عصاره نعناع فلفلی بود (05/0P<). 24 ساعت پس از اسپرمگیری، سطوح 150 و 200 عصاره نعناع فلفلی میزان ناهنجاریهای مورفولوژیکی اسپرم را افزایش دادند. در این زمان، کمترین میزان سلامت غشای پلاسمای اسپرم مربوط به سطح 200 عصاره نعناع فلفلی بود (05/0P<). 48 ساعت پس از اسپرمگیری، بیشترین جنبایی کل، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم مربوط به گروه شاهد بود (05/0P<). 72 ساعت پس از اسپرمگیری، اختلاف آماری معنیداری بین تیمارها برای تمام فراسنجههای کیفی اسپرم یافت نشد. در این زمان، بیشترین غلظت مالون دیآلدهید (MDA) پلاسمای منی مربوط به سطح 100 عصاره نعنافلفلی یود (05/0P<). بهطورکلی، با افزودن سطوح مختلف عصاره نعنافلفلی به رقیقکننده و نگهداری منی رقیق شده قوچ عربی به حالت مایع در 5 درجه سلسیوس، غلظتهای بهکار رفته عصاره نعناعفلفلی نه تنها سبب بهبود فراسنجههای کیفی اسپرمها نشد، بلکه اثر مخربی هم داشت.