شادان گل اندام؛ صالح طباطبائی وکیلی؛ خلیل میرزاده
چکیده
هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی بر کیفیت منی قوچ عربی بود. اسپرم گیری از 12 رأس قوچ عربی به طور هفتگی به مدت 8 هفته انجام و منی آنها بلافاصله با هم مخلوط شد. نمونههای منی مخلوط و رقیقشده به 5 قسمت تقسیم و سطوح صفر، 50، 100، 150 و 200 میکرولیتر در میلیلیتر عصاره نعنافلفلی دریافت کردند. در زمانهای مختلف نگهداری ...
بیشتر
هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی بر کیفیت منی قوچ عربی بود. اسپرم گیری از 12 رأس قوچ عربی به طور هفتگی به مدت 8 هفته انجام و منی آنها بلافاصله با هم مخلوط شد. نمونههای منی مخلوط و رقیقشده به 5 قسمت تقسیم و سطوح صفر، 50، 100، 150 و 200 میکرولیتر در میلیلیتر عصاره نعنافلفلی دریافت کردند. در زمانهای مختلف نگهداری منی رقیقشده حاوی تیمارهای آزمایشی (صفر، 24، 48 و 72 ساعت) به صورت مایع تحت دمای 5 درجه سلسیوس، فراسنجههای کیفی منی بررسی شدند. بلافاصله پس از اسپرمگیری، کمترین میزان تحرک کل و زندهمانی اسپرم متعلق به سطح 200 عصاره نعناع فلفلی بود (05/0P<). 24 ساعت پس از اسپرمگیری، سطوح 150 و 200 عصاره نعناع فلفلی میزان ناهنجاریهای مورفولوژیکی اسپرم را افزایش دادند. در این زمان، کمترین میزان سلامت غشای پلاسمای اسپرم مربوط به سطح 200 عصاره نعناع فلفلی بود (05/0P<). 48 ساعت پس از اسپرمگیری، بیشترین جنبایی کل، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم مربوط به گروه شاهد بود (05/0P<). 72 ساعت پس از اسپرمگیری، اختلاف آماری معنیداری بین تیمارها برای تمام فراسنجههای کیفی اسپرم یافت نشد. در این زمان، بیشترین غلظت مالون دیآلدهید (MDA) پلاسمای منی مربوط به سطح 100 عصاره نعنافلفلی یود (05/0P<). بهطورکلی، با افزودن سطوح مختلف عصاره نعنافلفلی به رقیقکننده و نگهداری منی رقیق شده قوچ عربی به حالت مایع در 5 درجه سلسیوس، غلظتهای بهکار رفته عصاره نعناعفلفلی نه تنها سبب بهبود فراسنجههای کیفی اسپرمها نشد، بلکه اثر مخربی هم داشت.