با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه شیلات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

2 استادیار گروه شیلات پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

چکیده

چکیده
در تحقیق حاضر اثرات شوری آب بر عملکرد رشد و تغذیه و فاکتورهای بیوشیمیایی خون ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) پیش‌پرواری با وزن اولیه 11/4±22/93 گرم به مدت 60 روز بررسی شد. پس از 10 روز سازگاری به شوری آب، 450 قطعه ماهی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار و 3 تکرار توزیع شدند. شاخص‌های رشد، تغذیه و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون، قبل از مرحله سازش‌پذیری به آب شور و 1، 10، 25 و 50 روز پس از معرفی به شوری‌های مختلف (صفر ،40،30،20،10  گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از این تحقیق با افزایش میزان شوری آب تا 20 گرم در لیتر شاخص‌های رشد و تغذیه شامل میزان رشد روزانه، ضریب رشد ویژه و بازده تبدیل غذا به صورت معنی‌داری کاهش یافت (05/0>P) و شوری‌های بالاتر (30 و 40 گرم در لیتر) به تلفات دسته جمعی منجر شد. در طول آزمایش، فاکتورهای بیوشیمیایی خون شامل اسمولاریته، کورتیزول، کلرینیتی، گلوکز، تری یدو تیرونین و تیروکسین خون با افزایش میزان شوری به صورت معنی‌داری افزایش یافت (05/0>P) .به طور کلی، نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که  ماهی قزل‌آلا رنگین‌کمان با وزن اولیه 90 گرم می‌تواند، در آب‌هایی با شوری حدود 20 گرم در لیتر به صورت موفقیت‌آمیز پرورش یابد، اگرچه میزان رشد در این شرایط کمتر از آب شیرین است.
 

کلیدواژه‌ها

Bamberger, CM. Schulte, HM. Chrousus, GP. (1996). ،،Molecular determination of glucocorticoid receptor funection and tissue sensivity to glucocorticoids,,. Endocrine Reviews. 17:pp 245-261.
Barton, BA. Schreck, C. Barton, LD. (1987). ،،Effect of chronic cortisol administration and daily acute stress on growth physiological condition and stress response in juvenile rainbow trout,,. Diseases of Aquatic Organisms; 2: pp. 173-185.
Bayunova, L. Barannikova, I. Semenkova, T. (2002). ،،Sturgeon stress reactions in aquaculture,,. Journal of Applied Ichthyology; 18: pp. 397-404.
Evans, DH. Piermarini, PM. Choe, KP. (2005). ،،The multifunctional fish gill: dominant site of gas exchange, osmorgulation, acid-base regulation and excretion of nitrogenous waste,,. Physiological reviews. 85: pp. 97-177.
Gelencross, BD. Hawkins, WE. Curnow, JC. (2003). ،،Nutritional assessment of Australian canola meals. II. Evaluation of the influence of the canola oil extraction method on the protein value of canola meal fed to the red seabream (Pagrus auratus),,. Aquaculture Research. 35: pp 25-34.
Hazen, N. Balment, RG. (1997). ،،The physioilogy of fishes,,, 2nd ed" (ed. Evans DH). CRC Press. pp. 441-463.
Hoffman, E. (1981). ،،Marine aquaculture in Denmark,,. Journal of the World Aquaculture Society. 12 (2): 3-8.
Jobling, M.; (1994). ،،Fishbioenergetics. Chapman and Hall,,. pp. 278-299.
Likongwe, JS. Stecko, TD. Stauffer, Jr. JR. Carline, RF. (1996). Combined effects of water temperature and salinity on growth and feed utilization of juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus),,. Aquaculture. 146: pp. 37- 46.
Lim, C. Yildirim-Aksoy, M. Welker, T. (2005). ،،Effect of feeding duration of sodium chloride containing diets on growth performance and some osmoregulatory parameters of nile tilapia (Oreochromis niloticus) after transfer to water of different salinities. In: Burright , J. Flemming, C. Egna, H. (eds.). Twenty-Second Annual Technical Reports. Aquaculture CRSP; Oregon State University; Corvallis. Oregon. pp. 411-420.
McCormic, SD. Regish, MFD. Shrimpton, JM. (2008). ،،Are we missing a mineralocorticoid in teleost fish? Effect of cortisol, deoxy corticosterone and aldosterrone on osmoregulation, gill Na+, K+-ATPase activity and isoform mRNA levels in Atlantic salmon,,. General and Comparative Endocrinolog. 157: pp. 35-40.
Mckay, LR. Gjerde, B. (1985). ،،The effect of salinity on growth of rainbow trout,,. Aquaculture. 46: pp. 325-331.
Mommsen TP. Vijayan, MM. Moon, TW. (1999). ،،Cortisol in teleost: dynamics, mechanism of action and metabolic regulation,,. Reviews in Fish Biology. 82: pp. 369-376.
Movahedinia, AA. Savari, A. Morovvati, H. Kochanian, P. Marammazi, JG. Nafisi, M. ،،(2009). The Effects of Changes in Salinity on Gill Mitochondria Rich Cells of Juvenile Yellofin Seabream, Acanthopagrus latus,,. Journal of Biological Science; 9: 710-720.
Nafisi-Bahabadi,  M. Soltani, M. (2008). ،،Effect dietary energy levels and feeding rates on growth and body composition of fingerling rainbow trout (Oncorhychus mykiss),,. Iranian Journal of Fisheries Sciences; 7: pp. 171-186.
Nafisi-Bahabadi, M. (2006). ،،An applied guide for propagation and cultivation of rainbow trout,,. Hormozgan University Press. pp. 200-202.
Nafisi-Bahabadi, M. (2001). ،،Final report of research design of rainbow trout culture (Oncorhynchus mykiss) in brackish water ponds at Yazd Province,,. P. 45.
Nilsen, TO. Ebbesson, LOE. Kiilerich, P. Bjornsson, BT. Madsen, SS. McCormick, S.D. et al. (2008). ،،Endocrinc system in juvenile anadromous and landlocked Atlantic salmon (Salmo salar): Seasonal development and seawater,,. General and Comparative  Endocrinology. 155:  pp. 762-772.
Nislow, KH. (2001). ،،International symposium on the implication of salmonid growth variation,,. Reviews in Biology and Fisheries, 10: pp. 521-527.
Ojima, D. Pettersen, RJ. Wolkers, J. Johnsen, HK. Jorgensensen, EH. (2009). ،،Growth hormone and cortisol treatment stimulate seawater tolerance in both anadromous and land locked Arctic charr Salvelinus alpinus,,. Comparative Biochemistry and Physiology. 153: 378-385.
Parry, G. (1960). ،،The Development of Salinity Tolerance in the Salmon, Salmo Salar (L.) and Some Related Species,,. Journal of Experimental Biology. 37: 425-434.
Prunet, P. Boeuf, G. Bolton, JP. Young, G. (1989). ،،Smoltification and seawater adaptation  in Atlantic salmon, plasma prolactin growth hormone and thyroid hormones,,. General and Comparative
Endocrinology. 74: pp. 355-364.
Rubio, VC. Sánchez-Vázquez, FJ.  Madrid, JA. (2005). ،،Effects of salinity on food intake and macronutrient  selection in European sea bass. Physiology and Behavior. 85(3): pp. 333-339.
Specker,  JL. (1988). ،،Preadaptive role of thyroid hormones in larval and juvenile salmon: Growth, the gut and evolutionary considerations,,. American Zoologist. 23: pp. 337-349.
Tseng, YC. Hwang, PP. (2008). ،،Some insights into energy metabolism for osmoregulation in fish,,. Comparative Biochemistry and Physiology. 148: pp. 419-429.
Tsuzuki, MY. Ogawa, K. Strüssmann, CA. Maita, M. Takashima, F. (2001). ،،Physiological responses during stress and subsequent recovery at different salinities in adult pejerrey Odontesthes bonariensis,,. Aquaculture; 200: pp. 349-362.
Wedemeyer, GA. (1996). ،،Physiology of Fish in Intensive Culture System,,. Chapman and Hall Publication. pp. 60-98.
Wendelaar-Bonga, SA. (1997). ،،The stress response in fish,,. Physiological reviews; 77: pp. 591-625.
 Young, G. Bjornsson, BT. Prunet, P. Lin, RJ. Bern, HA. (1998). Smoltification and seawater adaptation in coho salmon (Oncorhynchus kisutch), plasma, prolactin, growth hormone, thyroid hormones and cortisol,,. General and Comparative Endocrinology. 74: pp. 335-345.
Yagi, H. Ceccald, HJ. (1990). ،،Combined influence of temperature and salinity oxygen consumption of the larval of the pink shrimp (Palaemon sersatus). Aquaculture. 86: pp. 77-92.