با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران

10.30473/eab.2023.66471.1895

چکیده

لاکتوفرین یکی از پروتئین‌های شیر است که طیف وسیعی از فعالیت‌های فیزیولوژیکی مانند ضد باکتری، ضد تک‌یاخته، ضد قارچ، ضد ویروسی، ضد سرطان، آنتی اکسیدان، ضد التهابی و تعدیل‌کننده ایمنی را از خود نشان داده است در این مطالعه لاکتوفرین از شیر گاو، میش و بز استخراج و خالص‌سازی شد. آنالیز HPLC و تعیین میزان غلظت این سه لاکتوفرین استخراج‌شده انجام شد. بررسی فعالیت ضد باکتری بر علیه باکتری‌های گرم منفی اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی و گرم مثبت باسیلوس سرئوس و استافیلوکوک آرئوس و فعالیت آنتی اکسیدانی انجام شد. فعالیت لاکتوفرین دربرابر رادیکال آزاد DPPH بررسی شد. همچنین فعالیت لاکتوفرین در محیط‌های اسیدی خنثی و قلیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون ترکیب با آهن نیز با معرف FeNTA انجام شد. یافته‌ها نشان دادند که لاکتوفرین قدرت مهار دو باکتری اشرشیا کلی و استافیلوکوک آرئوس را دارد. همچنین ارزیابی فعالیت لاکتوفرین در محیط‌های اسیدی خنثی و قلیایی نشان داد که لاکتوفرین در محیط قلیایی پایداری بیشتری نسبت به سایر محیط‌ها را دارد. درآزمون ترکیب با آهن، نتایج حاکی از ترکیب لاکتوفرین با آهن بودند. درصد مهار رادیکال آزاد برابر با 49/4 درصد بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان غلظت لاکتوفرین شیر بز بیشتر از شیر میش و گاو است و میزان آن برابر با 66/131 میکروگرم بر میلی‌لیتر بوده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Alaa B. Ismael. Salama M. Abd El Hafez. Manal B. Mahmoud.AbdelKader A. Elaraby. Hany M. Hassan. (2013). Development of New Strategy for Non-Antibiotic Therapy: Dromedary Camel Lactoferrin Has a Potent Antimicrobial and Immunomodulatory Effects. Advances in Infectious Diseases. 3: 231-237
Babaie, M., Zolfagharian, H., Salmanizadeh, H., Mirakabadi, A. Z., & Alizadeh, H. (2013). Isolation and partial purification of anticoagulant fractions from the venom of the Iranian snake Echis carinatus. Acta Biochimica Polonica60(1).
Blois MS. Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature. 1958;181:1199–1200.
Bradford, Marion M. (1976). "A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding". Analytical Biochemistry. 72 (1–2): 248–254.
Brisson, G., Britten, M., & Pouliot, Y. (2007). Effect of iron saturation on the recovery of lactoferrin in rennet whey coming from heat-treated skim milk. Journal of dairy science, 90(6), 2655-2664.
Blessy, M. R. D. P., Patel, R. D., Prajapati, P. N., et al., Y. K. (2014). Development of forced degradation and stability indicating studies of drugs—A review. Journal of pharmaceutical analysis, 4(3), 159-165.
Burrow, H., K Kanwar, R., & R Kanwar, J. (2011). Antioxidant enzyme activities of iron-saturated bovine lactoferrin (Fe-bLf) in human gut epithelial cells under oxidative stress. Medicinal chemistry, 7(3), 224-230.
Fee, C. J., & Chand, A. (2006). Capture of lactoferrin and lactoperoxidase from raw whole milk by cation exchange chromatography. Separation and purification technology, 48(2), 143-149.
García-Montoya, I. A., Cendón, T. S., Arévalo-Gallegos, S., & Rascón-Cruz, Q. (2012). Lactoferrin a multiple bioactive protein: an overview. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1820(3), 226-236.
Gobbetti, M., Minervini, F., & Rizzello, C. G. (2007). Bioactive peptides in dairy products. Handbook of food products manufacturing, 2, 489-517.
Iigo, M., Alexander, D. B., Long, N., Xu, J., Fukamachi, K., Futakuchi, M., ... & Tsuda, H. (2009). Anticarcinogenesis pathways activated by bovine lactoferrin in the murine small intestine. Biochimie, 91(1), 86-101.
Kim, H. J., & KIM, C. W. (2009). Stabilization of glycoprotein liquid formulation using arginine: A study with lactoferrin as a model protein. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(1), 61-66.
Legrand, D., Pierce, A., Elass, E., Carpentier, M., Mariller, C., & Mazurier, J. (2008). Lactoferrin structure and functions. Bioactive components of milk, 163-194.
Mahala, N., Mittal, A., Lal, M., & Dubey, U. S. (2022). Isolation and characterization of bioactive lactoferrin from camel milk by novel pH-dependent method for large scale production. Biotechnology Reports, 36, e00765.
Mahdi, L., Musafer, H., Zwain, L., Salman, I., Al-Joofy, I., Rasool, et al. (2017). Two novel roles of buffalo milk lactoperoxidase, antibiofilm agent and immunomodulator against multidrug resistant Salmonella enterica serovar Typhi and Listeria monocytogenes. Microbial Pathogenesis, 109, 221-227.
Matijašić, B. B., Oberčkal, J., Mohar Lorbeg, P., Paveljšek, D., Skale, N., Kolenc, B., et al. (2020). Characterisation of lactoferrin isolated from acid whey using pilot-scale monolithic ion-exchange chromatography. Processes, 8(7), 804.
Osel, N., Planinšek Parfant, T., Kristl, A., & Roškar, R. (2021). Stability-Indicating Analytical Approach for Stability Evaluation of Lactoferrin. Pharmaceutics, 13(7), 1065.
Palmano, K. P., & Elgar, D. F. (2002). Detection and quantitation of lactoferrin in bovine whey samples by reversed-phase high-performance liquid chromatography on polystyrene–divinylbenzene. Journal of Chromatography A, 947(2), 307-311.
Rodrigues, L., Teixeira, J., Schmitt, F., Paulsson, M., & Månsson, H. L. (2008). Lactoferrin and cancer disease prevention. Critical reviews in food science and nutrition, 49(3), 203-217.
Rollo, D. E., Radmacher, P. G., Turcu, R. M., Myers, S. R., & Adamkin, D. H. (2014). Stability of lactoferrin in stored human milk. Journal of Perinatology, 34(4), 284-286.
Salami, M., Yousefi, R., Ehsani, M. R., Razavi, S. H., Chobert, J. M., Haertlé, T., ... & Moosavi-Movahedi, A. A. (2009). Enzymatic digestion and antioxidant activity of the native and molten globule states of camel α-lactalbumin: Possible significance for use in infant formula. International Dairy Journal, 19(9), 518-523.
Shashikumar, C. S. S., & Puranik, D. B. (2011). Study on use of lactoferrin for the biopreservation of paneer.
Takahashi, Y., Takeda, C., Seto, I., Kawano, G., & Machida, Y. (2007). Formulation and evaluation of lactoferrin bioadhesive tablets. International journal of pharmaceutics, 343(1-2), 220-227.
Tsakali, E., Petrotos, K., Chatzilazarou, A., Stamatopoulos, K., D’alessandro, A. G., Goulas, P., ... & Van Impe, J. F. M. (2014). Determination of lactoferrin in Feta cheese whey with reversed-phase high-performance liquid chromatography. Journal of Dairy Science, 97(8), 4832-4837.
Van der Strate, B. W. A., Beljaars, L., Molema, G., Harmsen, M. C., & Meijer, D. K. F. (2001). Antiviral activities of lactoferrin. Antiviral research, 52(3), 225-239.
Wakabayashi, H., Yamauchi, K., & Takase, M. (2006). Lactoferrin research, technology and applications. International Dairy Journal, 16(11), 1241-1251.