سارا تاجدوست؛ امیر آراسته؛ محدثه موسوی
چکیده
سیاهدانه گیاهی علفی و یکساله است که دارای اثرات دارویی متعددی است. در این مطالعه پژوهشی، اثرات ضدمیکروبی و ضدآلزایمری عصارههای آبی و هیدروالکلی سیاهدانه ارزیابی شد. پس از شناسایی ترکیبات موجود در عصاره هیدروالکلی با گاز کروماتوگرافی جرمی (GS-MS)، شاخصهای فعالیت ضدمیکروبی شامل MIC، MBC و انتشار چاهک در باکتریهای ...
بیشتر
سیاهدانه گیاهی علفی و یکساله است که دارای اثرات دارویی متعددی است. در این مطالعه پژوهشی، اثرات ضدمیکروبی و ضدآلزایمری عصارههای آبی و هیدروالکلی سیاهدانه ارزیابی شد. پس از شناسایی ترکیبات موجود در عصاره هیدروالکلی با گاز کروماتوگرافی جرمی (GS-MS)، شاخصهای فعالیت ضدمیکروبی شامل MIC، MBC و انتشار چاهک در باکتریهای اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس، با استفاده از روشهای رقت در لوله و آگار انجام شد. اثرات ضدآلزایمری عصاره هیدروالکی سیاهدانه روی پروتئین آلبومین سرم گاوی، با روش طیفسنجی کنگورد و میکروسکوپ الکترونی گذاره بررسی شد. اسیدهای چرب اولئیکاسید (18/52%) و پس از آن پالمیتیکاسید (77/19%) و لینولئیکاسید (96/14%) عمدهترین اسیدهایچرب موجود در عصاره بودند. میزان MIC و MBC عصاره هیدروالکلی برای هردو باکتری اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس، بهترتیب 6/30 و 61 میلیگرم در میلیلیتر بود. در روش انتشار چاهک، بیشترین فعالیت ضدمیکروبی در باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله عدمرشد 29/0±67/22 میلیمتر مشاهده شد، اما عصاره آبی اثری بر باکتریها نداشت. نتایج طیفسنجی کنگورد نشان داد، با افزایش غلظت عصاره سیاهدانه از میزان جذب نمونه پروتئینی (مقیاسی از حضور رشتههای آمیلوئیدی) کاسته شده و کمترین درصد جذب در بیشترین غلظت عصاره (20 میکرولیتر) نسبت به شاهد (بدون عصاره) مشاهده شد. این نتایج با میکروسکوپ الکترونی گذاره تأیید شد. مطالعه حاضر نشان میدهد که بذر سیاهدانه میتواند بهعنوان یک منبع طبیعی و با ارزش برای کنترل عفونتهای میکروبی و کاهش علایم در مبتلایان به آلزایمر بهکار رود.