شیلات
مدت بلوچ؛ سراج بیتا؛ نازنین قربانی رنجبری
چکیده
مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای زیستسنجی، رابطه طول و وزن، درصد فراوانی گروههای طولی و وزنی و شناسایی اقلام خوراکی مصرف شده در ماهی گیش میگویی (Alepes djedaba) صید شده از سواحل مکران انجام شد. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی گیش میگویی از اسکلههای صیادی رمین، هفت تیر و تیس در ساحل مکران واقع در استان سیستان و بلوچستان بهصورت فصلی ...
بیشتر
مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای زیستسنجی، رابطه طول و وزن، درصد فراوانی گروههای طولی و وزنی و شناسایی اقلام خوراکی مصرف شده در ماهی گیش میگویی (Alepes djedaba) صید شده از سواحل مکران انجام شد. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی گیش میگویی از اسکلههای صیادی رمین، هفت تیر و تیس در ساحل مکران واقع در استان سیستان و بلوچستان بهصورت فصلی از پاییز 1399 تا تابستان 1400 تهیه شد. ماهیان تهیهشده حاصل صید شناورهای سنتی صیادی بودند. پس از تهیه ماهیان و انتقال به آزمایشگاه مشخصات زیستسنجی شامل طول کل و وزن بدن موردسنجش قرار گرفته و الگوی رشد تعیین شد. در مرحله بعد بهمنظور شناسایی اقلام خوراکی محتویات دستگاه گوارش جداسازی و شناسایی شدند. براساس نتایج میانگین طول کل و وزن ماهیان بهترتیب 68/4±00/28 سانتیمتر و 00/12±18/311 گرم بهدست آمد. مقدار b در رابطه طول- وزن برای تعیین الگوی رشد، اختلاف معنیداری را با عدد 3 نشان نداد (05/0P>) که بیانگر رشد ایزومتریک در این گونه هست. اقلام خوراکی شناساییشده در محتویات معده این گونه شامل ماهی و سختپوستان بودند. از نتایج بهدستآمده میتوان بیان نمود که این گونه گوشتخوار و رشد آن ایزومتریک بوده و در فصول مختلف سال گروههای طولی و وزنی مختلفی از این ماهی در ساحل مکران صید میشود.
فاطمه مرادی؛ حمیدرضا علی اکبرپور؛ سید مسعود هاشمی
چکیده
اسیدیفایرهای مختلف از لحاظ نوع و نسبت اسیدهای آلی برای مصرف در تغذیه جانوران معرفی شدهاند. آزمایش با هدف بررسی اثرات مصرف اسیدیفایر حاصل از مخلوط اسیدهای آلی (فرمیک، سیتریک، پروپیونیک، استیک بههمراه نمکهای آنها) و برنامه مصرف آن روی صفات عملکردی و برخی خصوصیات روده جوجههای گوشتی انجام پذیرفت. از اینرو 180 قطعه جوجه خروس ...
بیشتر
اسیدیفایرهای مختلف از لحاظ نوع و نسبت اسیدهای آلی برای مصرف در تغذیه جانوران معرفی شدهاند. آزمایش با هدف بررسی اثرات مصرف اسیدیفایر حاصل از مخلوط اسیدهای آلی (فرمیک، سیتریک، پروپیونیک، استیک بههمراه نمکهای آنها) و برنامه مصرف آن روی صفات عملکردی و برخی خصوصیات روده جوجههای گوشتی انجام پذیرفت. از اینرو 180 قطعه جوجه خروس یک روزه سویه راس، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار، شش تکرار و 10 جوجه در هر تکرار، بهمدت 35 روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارها شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه حاوی مصرف روزانه اسیدهای آلی 3- جیره پایه حاوی مصرف یک روز در میان اسیدهای آلی بود. در مراحل آغازین و رشد، مصرف خوراک گروههای 2 و 3 نسبت به شاهد کمتر بود (05/0P<). در مرحله آغازین، رشد شاهد بیشتر از گروههای 2 و 3 بود (05/0P<). تفاوت معنیداری در رشد گروههای آزمایشی طی مراحل رشد، پایانی و انتهای دوره پرورش مشاهده نشد. گروه 2 در مرحله رشد، ضریب تبدیل خوراک بهتر نسبت به شاهد داشت (05/0P<). شمار انتروباکتریاسه ایلئوم گروههای 2 و 3 کمتر از شاهد بود (05/0P<). میانگین ارتفاع، عرض و مساحت پرز، عمق کریپت و همچنین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ایلئوم و pH محتویات ایلئوم و دئودنوم تفاوت معنیداری میان گروههای آزمایشی نداشت. نتایج نشان داد، مصرف اسیدهای آلی سبب کاهش شمار برخی میکروارگانیزمهای مضر روده و بهبود ضریب تبدیل خوراک میشود. مصرف روزانه اسیدهای آلی نسبت به یکروز در میان، تأثیر مهمتری روی بهبود عملکرد پرنده دارد.
سید محمد موسوی؛ فرشته قائدی؛ نسیم زنگویی؛ محمد ذاکری
چکیده
چکیده
در این تحقیق اثر تجویز خوراکی سطوح مختلف عصاره زیره سبز بر ماهی جوان کپور معمولی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور تعداد 150 قطعه ماهی (با وزن متوسط 89/0±3/20 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک فایبر گلاس توزیع شده و با جیره حاوی عصاره اتانولی زیره سبز با مقادیر 0% (گروه شاهد)، 5/0%، 1، 5/1 و 2% (گروههای آزمایشی)، 3 بار در روز بهصورت سیری و ...
بیشتر
چکیده
در این تحقیق اثر تجویز خوراکی سطوح مختلف عصاره زیره سبز بر ماهی جوان کپور معمولی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور تعداد 150 قطعه ماهی (با وزن متوسط 89/0±3/20 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک فایبر گلاس توزیع شده و با جیره حاوی عصاره اتانولی زیره سبز با مقادیر 0% (گروه شاهد)، 5/0%، 1، 5/1 و 2% (گروههای آزمایشی)، 3 بار در روز بهصورت سیری و بهمدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، پارامترهای مختلف رشد شامل میزان افزایش وزن، میزان رشد روزانه و ضریب رشد ویژه، شاخصهای وضعیت شامل ضریب چاقی، شاخص احشایی و شاخص کبدی و نیز شاخصهای تغذیهای شامل نسبت تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین، نسبت بازده چربی، کل غذای مصرف شده، مصرف خالص پروتئین، مصرف خالص چربی، اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد عصاره زیره سبز منجر به افزایش وزن بدن، ضریب رشد روزانه و نرخ رشد ویژه در مقایسه با گروه شاهد گردید (05/0>P) و بیشترین میزان این فاکتورها در جیره حاوی 2% عصاره و کمترین میزان مربوط به گروه شاهد بود. کمترین میزان نسبت تبدیل غذایی و بیشترین میزان نسبت بازده پروتئین در گروه 2% عصاره زیره سبز مشاهده شد که با گروه شاهد اختلاف معنیداری مشاهده شد (05/0>P). بر اساس نتایج حاصله، افزودن 2% عصاره اتانولی زیره سبز به جیره غذایی ماهی جوان کپور معمولی میتواند موجب افزایش رشد گردد.
پریا اکبری
چکیده
چکیده
تحقیق حاضر بهمنظور بررسی اثر مکمل جلبک سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) بر شاخصهای رشد (وزن نهایی، فاکتور وضعیت، بقا و میزان رشد روزانه)، تغذیه (ضریب تبدیل غذایی، میزان غذای دریافتی، کارایی مصرف پروتئین، کارایی مصرف چربی) و ترکیب شیمیایی بدن (میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر) بهمدت 60 روز انجام گرفت. در این مطالعه، تعداد 120 قطعه ...
بیشتر
چکیده
تحقیق حاضر بهمنظور بررسی اثر مکمل جلبک سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) بر شاخصهای رشد (وزن نهایی، فاکتور وضعیت، بقا و میزان رشد روزانه)، تغذیه (ضریب تبدیل غذایی، میزان غذای دریافتی، کارایی مصرف پروتئین، کارایی مصرف چربی) و ترکیب شیمیایی بدن (میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر) بهمدت 60 روز انجام گرفت. در این مطالعه، تعداد 120 قطعه ماهی طلال با میانگین وزنی 56/0±93/18 گرم و میانگین طولی 17/0± 30/12 سانتیمتر در یک طرح کاملا تصادفی به 4 تیمار آزمایشی و 3 تکرار (با تعداد 10 قطعه در هر تکرار) دستهبندی شدند. تیمارها عبارت بودند از تیمار آزمایشی شاهد (بدون استفاده از مکمل جلبک) و تیمارهای آزمایشی 2، 3، 4 بهترتیب حاوی 5، 10 و 15 گرم پودر جلبک بر کیلوگرم غذا. بر اساس نتایج بهدستآمده بالاترین وزن نهایی 19/1±54/31 گرم، فاکتور وضعیت (06/0± 10/1 درصد)، کارایی مصرف پروتئین (53/0± 04/27)، کارایی مصرف چربی (84/12±76/115) و میزان رشد روزانه (%38/0±30/23 درصد) در تیمار 4 مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان پروتئین لاشه (26/0± 46/19 درصد) و کمترین میزان چربی لاشه (11/0±10/3 درصد) در تیمار حاوی 15 گرم مکمل جلبک بر کیلوگرم غذا مشاهده شد که با تیمار شاهد دارای تفاوت معنیدار بود (05/0>p). در مجموع بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن 15 گرم مکمل جلبک سارگاسوم به جیره غذایی ماهی طلال بهمنظور بهبود شاخصهای رشد، تغذیه و کیفیت لاشه در این ماهی پیشنهاد میشود.
تورج ولی نسب؛ عیسی کمالی؛ رضا دهقانی؛ حجت الله فروغی فرد
چکیده
چکیده تعیین سن و رشد ماهی در مدیریت و بیولوژی شیلاتی اصلی بنیادی است وپارامترهای بهدستآمده ازتعیین سن نظیر نرخ مرگومیر و رشد، زیربنای مدلهای پویایی جمعیت آبزی میباشد. در این تحقیق گونه شوریده (Otolithes ruber) از شهریور 1387 تا آذرماه 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. در طی 15 ماه بررسی، جمعاً 540 عدد ماهی شوریده از مناطق تخلیه صید جمعآوری و ...
بیشتر
چکیده تعیین سن و رشد ماهی در مدیریت و بیولوژی شیلاتی اصلی بنیادی است وپارامترهای بهدستآمده ازتعیین سن نظیر نرخ مرگومیر و رشد، زیربنای مدلهای پویایی جمعیت آبزی میباشد. در این تحقیق گونه شوریده (Otolithes ruber) از شهریور 1387 تا آذرماه 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. در طی 15 ماه بررسی، جمعاً 540 عدد ماهی شوریده از مناطق تخلیه صید جمعآوری و سن و پارامترهای رشد آن بررسی شد. در مجموع سنگگوش 520 ماهی شوریده استخراج و نگهداری شد که از این تعداد 238 نمونه در این تحقیق برای برش انتخاب و مقاطع عرضی از آن تهیه گشت. تعیین سن ماهی با استفاده برش سنگگوش انجام شد. معادله رشد برای شوریده (( 369/1 + t )151/0 - e – 1 )72 = Lt بدست آمد. در این تحقیق کوچکترین نمونه به طول 18 سانتیمتر بود که 25/0 سال سن داشت و بزرگترین طول 54 سانتیمتر که سن 8 سال برای آن تخمین زده شد. رابطه طول و وزن برای شوریده برابر با 1268/3 L 0064/0 = W برآورد گردید. ضریب مرگومیر کل برای شوریده به مقدار 4606/0 بهدست آمد.
زهرا غیاثوند؛ رضا چنگیزی؛ مهشید شاملوفر؛ میترا پارسافر
دوره 6، شماره 2 ، آذر 1396، ، صفحه 75-84
چکیده
در این مطالعه تأثیر سطوح مختلف پودر سیر (Allium sativum) بر عملکرد رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه و مقاومت به استرس شوری در بچه ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) انجام شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 5/0 ، 1 و 5/1درصد سیر در قالب چهار تیمار با سه تکرار طراحی شد.آزمایش درون مخازن پلاستیکی 40 لیتری انجام پذیرفت. تعداد 360 عدد بچه ماهی ...
بیشتر
در این مطالعه تأثیر سطوح مختلف پودر سیر (Allium sativum) بر عملکرد رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه و مقاومت به استرس شوری در بچه ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) انجام شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 5/0 ، 1 و 5/1درصد سیر در قالب چهار تیمار با سه تکرار طراحی شد.آزمایش درون مخازن پلاستیکی 40 لیتری انجام پذیرفت. تعداد 360 عدد بچه ماهی سفید با وزن متوسط 376±10/6 میلیگرم با تراکم 30 عدد در مخازن توزیع و بهمدت 45 روز به میزان 4 تا 6 درصد وزن بدن تغذیه شدند. نتایج تحقیق نشان داد بهترین عملکرد رشد و تغذیه در تیمار 1درصد پودر سیر مشاهده شد (05/0>P). در نرخ بازماندگی نیز تیمار (1 درصد) پودر سیر از نظر عددی بالاترین درصد را نشان داد با تیمار شاهد اختلاف معنیدار مشاهده گردید (05/0>P). نتایج آنالیز لاشه حاکی از تفاوت معنیدار بین برخی تیمارها بود . بیشترین میزان پروتئین و کمترین میزان چربی لاشه در سطح 1 درصد پودر سیر بهدست آمد (05/0>P). همچنین بیشترین میزان مقاومت در برابر استرس شوری (15 گرم در لیتر) در تیمار (1 درصد) پودر سیر بهدست آمد. در مجموع نتایج این مطالعه نشان میدهد سطح 1 درصد پودر سیر در بهبود رشد، بازماندگی و مقاومت در برابر استرس شوری در بچه ماهی سفید مؤثر بود.
فرید فیروزبخش؛ فرزانه وکیلی؛ سکینه یگانه
دوره 6، شماره 1 ، شهریور 1396، ، صفحه 91-99
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجههای خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد ...
بیشتر
این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجههای خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه 1) و جیرههای دارای باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در سه سطح 107×5/1 (گروه 2)، 107 ×3 (گروه 3) و107 ×6 (گروه 4) واحد کلنی بر گرم غذا به مدت 16 هفته تغذیه شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که از نظر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و نرخ رشد ویژه بین گروه 4 و گروه شاهد و سایر گروههای آزمایش اختلاف معنیداری (05/0P7 ×6 واحد کلنی بر گرم غذا اثر معنیداری بر رشد، تعداد گلبولهای سفید و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی دارد.
محمد اکبری؛ ایمان سوری نژاد؛ احمد قرایی؛ سید علی جوهری؛ ایرج عفت پناه
دوره 5، شماره 4 ، خرداد 1396، ، صفحه 79-88
چکیده
ارزیابی تأثیر جاذبهای غذایی تنها در روند رشد خلاصه نشده و جنبههای مختلف آن از جمله پارامترهای ترکیب شیمیایی بدن را نیز شامل میشود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات جاذب غذایی بتائین در جیره غذایی بر روی شاخصهای رشد، کارایی تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشه در بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca; Linnaeus, 1785) در کارگاه تکثیر و پرورش ماهی شادروان ...
بیشتر
ارزیابی تأثیر جاذبهای غذایی تنها در روند رشد خلاصه نشده و جنبههای مختلف آن از جمله پارامترهای ترکیب شیمیایی بدن را نیز شامل میشود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات جاذب غذایی بتائین در جیره غذایی بر روی شاخصهای رشد، کارایی تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشه در بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca; Linnaeus, 1785) در کارگاه تکثیر و پرورش ماهی شادروان یوسف پور (سیاهکل) انجام شد. 600 قطعه بچه ماهی سوف به 3 گروه 200 تایی تقسیم شدند و با جیرههای غذایی شامل: غذای تجاری ماهی قزلآلای رنگین کمان (بیومار) (کنترل)، بیومار+1% بتائین و بیومار+2% بتائین به مدت 6 هفته و روزانه 7 وعده تغذیه شدند. فاکتورهای رشد و کارآیی تغذیه و ترکیب شیمایی بدن در طول دوره آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و ضریب کارایی تغذیه ماهی سوف در تیمار بیومار+ 2% بتائین نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنیداری داشت (05/0>P). همچنین تفاوت معنیداری نیز در پروتئین و چربی خام لاشه در میان تیمارها مشاهده گردید (05/0>P) بهطوریکه در انتهای دوره بیشترین میزان پروتئین بدن (78/0± 88/63 درصد ماده خشک) و کمترین میزان چربی بدن (14/0± 47/21درصد ماده خشک) در تیمار بیومار + 2% بتائین بهدست آمد (05/0>P). میزان چربی در تیمار بیومار + 1% بتائین نیز کاهش یافت و با تیمار بیومار تغییر معنیداری را نشان داد (05/0>P). مطالعه و بررسی وزن نهایی، نرخ رشد ویژه و مقدار پروتئین و چربی لاشه در تیمارهای آزمایشی در این مطالعه نشان داد که استفاده از بتائین در سطح 2% در جیره غذایی ماهی سوف انگشت قد، موجب بهبود عملکرد رشد و ترکیب شیمیایی بدن در بچه ماهی سوف شده است.
فرید فیروزبخش؛ فرزانه وکیلی؛ سکینه یگانه
دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، ، صفحه 51-59
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجههای خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلیگرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه ...
بیشتر
این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجههای خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلیگرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه 1) و جیره های دارای باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در سه سطح 107×5/1 (گروه 2)، 107 ×3 (گروه 3) و 107 ×6 (گروه 4) واحد کلنی بر گرم غذا به مدت 16 هفته تغذیه شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که از نظر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و نرخ رشد ویژه بین گروه 4 و گروه شاهد و سایر گروههای آزمایش اختلاف معنیداری (05/0P7 ×6 واحد کلنی بر گرم غذا اثر معنیداری بر رشد، تعداد گلبولهای سفید و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی دارد.
زهرا غیاثوند؛ مهشید شاملوفر
دوره 4، شماره 3 ، بهمن 1394، ، صفحه 61-70
چکیده
چکیده اثر سطوح متقابل انرژی و شوری بر روی رشد شاه میگوی چنگال باریک، به مدت 8 هفته انجام گرفت. در این آزمایش سه جیره با پروتئین ثابت 30 درصد و سه سطح انرژی 300، 370، 450 کیلوکالری در 100 گرم ماده غذایی، در دو سطح آب شیرین و آب لب شور خزر فرموله شد. مخازن فایبر گلاس 110 لیتری، با 80 لیتر آب، آبگیری شد. تعداد 5 عدد شاه میگو با میانگین وزنی و انحراف معیار ...
بیشتر
چکیده اثر سطوح متقابل انرژی و شوری بر روی رشد شاه میگوی چنگال باریک، به مدت 8 هفته انجام گرفت. در این آزمایش سه جیره با پروتئین ثابت 30 درصد و سه سطح انرژی 300، 370، 450 کیلوکالری در 100 گرم ماده غذایی، در دو سطح آب شیرین و آب لب شور خزر فرموله شد. مخازن فایبر گلاس 110 لیتری، با 80 لیتر آب، آبگیری شد. تعداد 5 عدد شاه میگو با میانگین وزنی و انحراف معیار 2±17 گرم ذخیرهسازی شد و روزانه 2 بار غذادهی صورت گرفت. نتایج نشان داد که سطوح مختلف انرژی اثر معنیداری را بر روی شاخصهای رشد و بازماندگی نشان ندادند، اما عامل شوری، اثر معنی داری بر روی شاخصهای رشد نشان داد و بهترین عملکرد در آب شیرین مشاهده گردید. در بررسی اثر متقابل انرژی و شوری بهترین و بالاترین شاخصهای رشد و بقا در اثر متقابل آب شیرین و انرژی 0-370 مشاهده شد. پروتئین و چربی لاشه در تیمار شوری کاهش یافتند (05/0>P). بیشترین میزان پروتئین لاشه در انرژی 370 کیلوکالری در 100 گرم و آب شیرین مشاهده شد که دارای اختلاف معنیداری با سایر تیمارها بود (05/0>P). به طور کلی میتوان این گونه بیان کرد که جیره غذایی باسطح انرژی 370 کیلوکالری در 100 گرم و آب شیرین، بهترین عملکرد را بر روی رشد، تغذیه و بقا در شاه میگو داشته است.
شیلات
مریم علی زاده؛ رحمان پاتیمار؛ اصغر عبدلی؛ محمد فرهنگی؛ حسین آدینه
دوره 2، شماره 4 ، خرداد 1393، ، صفحه 15-25
چکیده
در این بررسی، تنوع منطقهای ویژگیهای رشد و ساختار سن ماهی سفید رودخانهای در حوضه جنوبی دریای خزر از فروردین تا خرداد سال 1390 مورد مطالعه قرار گرفت. مجموع 958 قطعه ماهی از سه اکوسیستم گلستان (منطقه 1)، مازندران (منطقه 2) و گیلان (منطقه 3) صید گردید. در حوضه خزر جنوبی، دامنه طول و وزن کل نمونهها بهترتیب 00/30-00/22 سانتیمتر و 70/347-62/138 ...
بیشتر
در این بررسی، تنوع منطقهای ویژگیهای رشد و ساختار سن ماهی سفید رودخانهای در حوضه جنوبی دریای خزر از فروردین تا خرداد سال 1390 مورد مطالعه قرار گرفت. مجموع 958 قطعه ماهی از سه اکوسیستم گلستان (منطقه 1)، مازندران (منطقه 2) و گیلان (منطقه 3) صید گردید. در حوضه خزر جنوبی، دامنه طول و وزن کل نمونهها بهترتیب 00/30-00/22 سانتیمتر و 70/347-62/138 گرم بود. در هر سه منطقه، سن برای جنس نر از +0 تا +5سال و برای جنس ماده از +0 تا +6 سال مشاهده شد. پارامترهای رشد وان برتالانفی در بین جنسهای مشابه مناطق مختلف و بین نر و ماده هر یک از مناطق، مقادیر متنوعی را نشان داد. طول بینهایت جنس ماده منطقه 3 دارای مقادیر بزرگتر (cm97/38L∞=) بود. بر اساس مقادیر (b)، در هر دو جنس (بجز جنس نر در منطقه 1) الگوی رشد آلومتریک مثبت را نشان دادند. بیشترین مقدار ضریب وضعیت برای جنس نر در خرداد ماه مشاهده گردید. نتایج نشان داد که جنس ماده از مقدار رشد لحظهای بالاتری برخوردار است.
محمدجواد محمدی؛ مجتبی علیشاهی؛ امیر آرامون؛ رضا جهان تیغ؛ الهام خواجه جوپاش؛ مرضیه ظریف جو؛ هدی دهدار
دوره 2، شماره 4 ، خرداد 1393، ، صفحه 33-41
چکیده
چکیده اخیرا استفاده از مواد افزودنی (محرکهای رشد، ایمنی و دارویی) در آبزی پروری افزایش یافته است. با توجه به افزایش این مواد به جیرههای غذایی و اثرات نامناسب برخی از این مواد، بر آن شدیم تا تأثیر عصاره گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata) که دارای اثرات تحریک ایمنی و خاصیت ضد باکتریایی اثبات شده می باشد را بر رشد، کبد و طحال بچه ماهیان ...
بیشتر
چکیده اخیرا استفاده از مواد افزودنی (محرکهای رشد، ایمنی و دارویی) در آبزی پروری افزایش یافته است. با توجه به افزایش این مواد به جیرههای غذایی و اثرات نامناسب برخی از این مواد، بر آن شدیم تا تأثیر عصاره گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata) که دارای اثرات تحریک ایمنی و خاصیت ضد باکتریایی اثبات شده می باشد را بر رشد، کبد و طحال بچه ماهیان قزل آلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی کنیم. 360 قطعه بچه ماهی با وزن متوسط 23/5 ± 30 گرم به چهار تیمار در سه تکرار (هر تکرار 30 قطعه ماهی) تقسیم گردیدند. تیمارها با غذای حاوی درصدهای صفر (کنترل)، 0.1 ، 0.5 و 1 درصد عصاره اسفرزه به مدت 60 روز تغذیه شدند. بیومتری در ابتدای دوره و انتهای دوره (روز 60) انجام شد. در انتهای دوره کبد و طحال هر ماهی وزن شده و شاخص های کبد و طحال بین تیمارها مقایسه گردید. نتایج نشان داد فاکتورهای رشد در تیمارهای تغذیه شده با غذای حاوی 0.5 و 1 درصد عصاره اسفرزه نسبت به تیمار کنترل به طور معنی داری بهبود یافته است (05/0P). به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که عصاره گیاه اسفرزه اثرات مثبتی بر تحریک رشد و کارایی طحال بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان داشته است و اثرات سوئی بر کبد بچه ماهیان ندارد.