با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران
شیلات
بررسی برخی از شاخص‏های زیست‌سنجی، الگوی رشد و اقلام خوراکی ماهی ‏گیش میگویی ‏‏(‏Alepes djedaba‏) در سواحل مکران

مدت بلوچ؛ سراج بیتا؛ نازنین قربانی رنجبری

دوره 12، شماره 3 ، اسفند 1402، ، صفحه 53-63

https://doi.org/10.30473/eab.2024.69150.1924

چکیده
  مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص‏های زیست­سنجی، رابطه طول و وزن، درصد فراوانی گروه‌های طولی و وزنی و شناسایی اقلام خوراکی مصرف شده در ماهی گیش میگویی (Alepes djedaba) صید شده از سواحل مکران انجام شد. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی گیش میگویی از اسکله‌های صیادی رمین، هفت تیر و تیس در ساحل مکران واقع در استان سیستان و بلوچستان به‌صورت فصلی ...  بیشتر

مطالعه اثرات برنامه افزودن اسیدهای آلی ‏به خوراک روی عملکرد رشد، ‏مورفولوژی، اسیدیته و شمار میکروبی روده ‏جوجه خروس‌های گوشتی

فاطمه مرادی؛ حمیدرضا علی اکبرپور؛ سید مسعود هاشمی

دوره 11، شماره 2 ، آذر 1401، ، صفحه 67-76

https://doi.org/10.30473/eab.2023.65671.1890

چکیده
  اسیدیفایرهای مختلف از لحاظ نوع و نسبت اسیدهای آلی برای مصرف در تغذیه جانوران معرفی شده‌اند. آزمایش با هدف بررسی اثرات مصرف اسیدیفایر حاصل از مخلوط اسیدهای آلی (فرمیک، سیتریک، پروپیونیک، استیک به‌همراه نمک‌های آن‌ها) و برنامه مصرف آن روی صفات عملکردی و برخی خصوصیات روده جوجه­های گوشتی انجام پذیرفت. از این‌رو 180 قطعه جوجه خروس ...  بیشتر

اثرات سطوح مختلف عصاره زیره سبز بر عملکرد رشد و تغذیه ماهی جوان کپور معمولی Cyprinus carpio

سید محمد موسوی؛ فرشته قائدی؛ نسیم زنگویی؛ محمد ذاکری

دوره 8، شماره 2 ، آبان 1398، ، صفحه 23-34

https://doi.org/10.30473/eab.2019.6202

چکیده
  چکیده در این تحقیق اثر تجویز خوراکی سطوح مختلف عصاره زیره سبز بر ماهی جوان کپور معمولی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور تعداد 150 قطعه ماهی (با وزن متوسط 89/0±3/20 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک فایبر گلاس توزیع شده و با جیره حاوی عصاره اتانولی زیره سبز با مقادیر 0% (گروه شاهد)، 5/0%، 1، 5/1 و 2% (گروه‌های آزمایشی)، 3 بار در روز به‌صورت سیری و ...  بیشتر

اثر مکمل جلبک سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) بر رشد، تغذیه و ترکیب شیمیایی بدن ماهی طلال (Rastrelliger kanagurta)

پریا اکبری

دوره 8، شماره 2 ، آبان 1398، ، صفحه 143-151

https://doi.org/10.30473/eab.2019.6212

چکیده
  چکیده تحقیق حاضر به­منظور بررسی اثر مکمل جلبک سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) بر شاخص­های رشد (وزن نهایی، فاکتور وضعیت، بقا و میزان رشد روزانه)، تغذیه (ضریب تبدیل غذایی، میزان غذای دریافتی، کارایی مصرف پروتئین، کارایی مصرف چربی) و ترکیب شیمیایی بدن (میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر) به­مدت 60 روز انجام گرفت. در این مطالعه، تعداد 120 قطعه ...  بیشتر

تعیین سن و پارامترهای رشد ماهی شوریده (Otolithes ruber) در آب‌های استان هرمزگان (خلیج فارس) ‌

تورج ولی نسب؛ عیسی‌ کمالی؛ رضا دهقانی؛ حجت الله فروغی فرد

دوره 7، شماره 4 ، اردیبهشت 1398، ، صفحه 29-38

https://doi.org/10.30473/eab.2019.5678

چکیده
  چکیده تعیین سن و رشد ماهی در مدیریت و بیولوژی شیلاتی اصلی بنیادی است وپارامترهای به‌دست‌آمده ازتعیین سن نظیر نرخ مرگ‌ومیر و رشد، زیربنای مدل‌های پویایی جمعیت آبزی می‌باشد. در این تحقیق گونه شوریده (Otolithes ruber) از شهریور 1387 تا آذرماه 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. در طی 15 ماه بررسی، جمعاً 540 عدد ماهی شوریده از مناطق تخلیه صید جمع‌آوری و ...  بیشتر

تأثیر پودر سیر (Allium sativum) بر عملکرد رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه و مقاومت به استرس شوری در بچه ماهی سفید (Rutilus frisii kutum)

زهرا غیاثوند؛ رضا چنگیزی؛ مهشید شاملوفر؛ میترا پارسافر

دوره 6، شماره 2 ، آذر 1396، ، صفحه 75-84

چکیده
  در این مطالعه تأثیر سطوح مختلف پودر سیر (Allium sativum) بر عملکرد رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه و مقاومت به استرس شوری در بچه ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) انجام شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 5/0 ، 1 و 5/1درصد سیر در قالب چهار تیمار با سه تکرار طراحی شد.آزمایش درون مخازن پلاستیکی 40 لیتری انجام پذیرفت. تعداد 360 عدد بچه ماهی ...  بیشتر

اثر سطوح مختلف لاکتوباسلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی (Poecilia reticulate)

فرید فیروزبخش؛ فرزانه وکیلی؛ سکینه یگانه

دوره 6، شماره 1 ، شهریور 1396، ، صفحه 91-99

چکیده
  این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس ­اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجه­های خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد ...  بیشتر

شاخص‌های رشد و ترکیب شیمیایی بدن بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca ; Linnaeus, 1785) تحت تأثیر جاذب غذایی بتائین در جیره

محمد اکبری؛ ایمان سوری نژاد؛ احمد قرایی؛ سید علی جوهری؛ ایرج عفت پناه

دوره 5، شماره 4 ، خرداد 1396، ، صفحه 79-88

چکیده
  ارزیابی تأثیر جاذب‌های غذایی تنها در روند رشد خلاصه نشده و جنبه‌های مختلف آن از جمله پارامترهای ترکیب شیمیایی بدن را نیز شامل می‌شود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات جاذب غذایی بتائین در جیره غذایی بر روی شاخص‌های رشد، کارایی تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشه در بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca; Linnaeus, 1785) در کارگاه تکثیر و پرورش ماهی شادروان ...  بیشتر

اثر سطوح مختلف لاکتوباسلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی (Poecilia reticulate)

فرید فیروزبخش؛ فرزانه وکیلی؛ سکینه یگانه

دوره 5، شماره 3 ، اسفند 1395، ، صفحه 51-59

چکیده
  این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجه‌های خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی‌گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه ...  بیشتر

اثر متقابل سطوح مختلف انرژی در آب شیرین و لب شورخزر بر روی رشد، بازماندگی و ترکیب شیمیایی بدن شاه میگوی چنگال باریک (Astacus leptodactylus)

زهرا غیاثوند؛ مهشید شاملوفر

دوره 4، شماره 3 ، بهمن 1394، ، صفحه 61-70

چکیده
  چکیده اثر سطوح متقابل انرژی و شوری بر روی رشد شاه میگوی چنگال باریک، به مدت 8 هفته انجام گرفت. در این آزمایش سه جیره با پروتئین ثابت 30 درصد و سه سطح انرژی 300، 370، 450 کیلوکالری در 100 گرم ماده غذایی، در دو سطح آب شیرین و آب لب شور خزر فرموله شد. مخازن فایبر گلاس 110 لیتری، با 80 لیتر آب، آبگیری شد. تعداد 5 عدد شاه میگو با میانگین وزنی و انحراف معیار ...  بیشتر

شیلات
بررسی ساختار سن و ویژگی‌های رشد ماهی سفید رودخانه‌ای Squalius cephalus (Linnaeus, 1758) در سواحل جنوبی دریای خزر

مریم علی زاده؛ رحمان پاتیمار؛ اصغر عبدلی؛ محمد فرهنگی؛ حسین آدینه

دوره 2، شماره 4 ، خرداد 1393، ، صفحه 15-25

چکیده
  در این بررسی، تنوع منطقه­ای ویژگی­های رشد و ساختار سن ماهی سفید رودخانه­ای در حوضه جنوبی دریای خزر از فروردین تا خرداد سال 1390 مورد مطالعه قرار گرفت. مجموع 958 قطعه ماهی از سه اکوسیستم گلستان (منطقه 1)، مازندران (منطقه 2) و گیلان (منطقه 3) صید گردید. در حوضه خزر جنوبی، دامنه طول و وزن کل نمونه­ها به­ترتیب 00/30-00/22 سانتی­متر و 70/347-62/138 ...  بیشتر

تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه اسفرزه (Plantago ovata) بر پارامترهای رشد، کبد و طحال بچه ماهیان قزل‎آلای رنگین‎کمان (Oncorhynchus mykiss)

محمدجواد محمدی؛ مجتبی علیشاهی؛ امیر آرامون؛ رضا جهان تیغ؛ الهام خواجه جوپاش؛ مرضیه ظریف جو؛ هدی دهدار

دوره 2، شماره 4 ، خرداد 1393، ، صفحه 33-41

چکیده
  چکیده اخیرا استفاده از مواد افزودنی (محرک‎های رشد، ایمنی و دارویی) در آبزی پروری افزایش یافته است. با توجه به افزایش این مواد به جیره‎های غذایی و اثرات نامناسب برخی از این مواد، بر آن شدیم تا تأثیر عصاره گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata) که دارای اثرات تحریک ایمنی و خاصیت ضد باکتریایی اثبات شده می باشد را بر رشد، کبد و طحال بچه ماهیان ...  بیشتر