نجیبه شیدایی؛ راحله شاکری
چکیده
سرطان بیماری است که از تکثیر کنترلنشده سلولها ناشی میشود. سرطان پستان دومین علت مرگومیر ناشی از سرطان در سراسر جهان میباشد. رایجترین روشهای درمان سرطان پستان جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی است که هر کدام اثرات جانبی نامطلوبی برای بیماران به همراه دارند. از اینرو، تلاش بر این است که ترکیبات شیمیدرمانی جدیدی شناسایی ...
بیشتر
سرطان بیماری است که از تکثیر کنترلنشده سلولها ناشی میشود. سرطان پستان دومین علت مرگومیر ناشی از سرطان در سراسر جهان میباشد. رایجترین روشهای درمان سرطان پستان جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی است که هر کدام اثرات جانبی نامطلوبی برای بیماران به همراه دارند. از اینرو، تلاش بر این است که ترکیبات شیمیدرمانی جدیدی شناسایی شوند که عوارض جانبی کمتری دارند یا عوارض جانبی آنها را روی سلولهای سالم کاهش دهند. زعفران با داشتن ترکیبات دارویی مختلف مانند کروسین و سافرانال مورد توجه محققان در تحقیقات سرطان قرار گرفته است. با توجه به گزارشهای مختلف در خصوص اثر ضدسرطانی زعفران، در این پژوهش خواص ضدسرطانی زعفرانهای زراعی کشت شده در مناطق مختلف ایران بر دو رده سلولی سرطان پستان (MCF-7 و MDA-MB-231) بررسی شد. ابتدا عصارههای آبی و متانولی از نمونهها تهیه و سپس اثر سیتوتوکسیک آنها در غلظتهای مختلف بر بقای هر دو رده سلولی در مدت زمانهای 48 و 72 ساعت با تست MTT مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این عصارهها اثر سیتوتوکسیک قابل توجهی بر رده سلولی MDA-MB-231 ندارند، اما تأثیر این عصارهها بر رده سلولیMCF-7 در غلظتهای بالاتر و زمان بیشتر مشهود بود. بیشترین اثر سیتوتوکسیک مربوط به زعفران کشتشده در گناباد بود. همچنین اثر سیتوتوکسیک عصارههای متانولی بیشتر از عصارههای آبی بود.