شیلات
مدت بلوچ؛ سراج بیتا؛ نازنین قربانی رنجبری
چکیده
مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای زیستسنجی، رابطه طول و وزن، درصد فراوانی گروههای طولی و وزنی و شناسایی اقلام خوراکی مصرف شده در ماهی گیش میگویی (Alepes djedaba) صید شده از سواحل مکران انجام شد. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی گیش میگویی از اسکلههای صیادی رمین، هفت تیر و تیس در ساحل مکران واقع در استان سیستان و بلوچستان بهصورت فصلی ...
بیشتر
مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای زیستسنجی، رابطه طول و وزن، درصد فراوانی گروههای طولی و وزنی و شناسایی اقلام خوراکی مصرف شده در ماهی گیش میگویی (Alepes djedaba) صید شده از سواحل مکران انجام شد. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی گیش میگویی از اسکلههای صیادی رمین، هفت تیر و تیس در ساحل مکران واقع در استان سیستان و بلوچستان بهصورت فصلی از پاییز 1399 تا تابستان 1400 تهیه شد. ماهیان تهیهشده حاصل صید شناورهای سنتی صیادی بودند. پس از تهیه ماهیان و انتقال به آزمایشگاه مشخصات زیستسنجی شامل طول کل و وزن بدن موردسنجش قرار گرفته و الگوی رشد تعیین شد. در مرحله بعد بهمنظور شناسایی اقلام خوراکی محتویات دستگاه گوارش جداسازی و شناسایی شدند. براساس نتایج میانگین طول کل و وزن ماهیان بهترتیب 68/4±00/28 سانتیمتر و 00/12±18/311 گرم بهدست آمد. مقدار b در رابطه طول- وزن برای تعیین الگوی رشد، اختلاف معنیداری را با عدد 3 نشان نداد (05/0P>) که بیانگر رشد ایزومتریک در این گونه هست. اقلام خوراکی شناساییشده در محتویات معده این گونه شامل ماهی و سختپوستان بودند. از نتایج بهدستآمده میتوان بیان نمود که این گونه گوشتخوار و رشد آن ایزومتریک بوده و در فصول مختلف سال گروههای طولی و وزنی مختلفی از این ماهی در ساحل مکران صید میشود.
منا یاور؛ علی میرشکار؛ عباس خانی؛ سارا رامرودی
چکیده
کنه تارتن دولکهای Tetranychus urticae (Acari:Tetranychidae)، از مهمترین آفات محصولات کشاورزی میباشد که دارای زادآوری بالا و توانایی ایجاد مقاومت به آفتکشهای آلی را دارد. با توجه به افزایش آلودگی محیط زیست در اثر مصرف آفتکشهای شیمیایی، کاربرد عصارههای گیاهی بهدلیل تأثیر حشرهکشی و کنهکشی بهعنوان روشی جایگزین علیه کنههای ...
بیشتر
کنه تارتن دولکهای Tetranychus urticae (Acari:Tetranychidae)، از مهمترین آفات محصولات کشاورزی میباشد که دارای زادآوری بالا و توانایی ایجاد مقاومت به آفتکشهای آلی را دارد. با توجه به افزایش آلودگی محیط زیست در اثر مصرف آفتکشهای شیمیایی، کاربرد عصارههای گیاهی بهدلیل تأثیر حشرهکشی و کنهکشی بهعنوان روشی جایگزین علیه کنههای آفت مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش برای تعیین ترکیبات شیمیایی عصاره میوه خیار تلخ و بررسی سمیت عصارههای هگزانی و اتانولی آن روی بالغین کنه تارتن دولکهای بهصورت طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار همراه با شاهد به روشهای سمیت تنفسی و تماسی و اثر دورکنندگی انجام شد. بعد از 24 ساعت مرگومیر کنهها بررسی شد. نتایج زیستسنجیها نشان داد که با افزایش غلظت عصارههای خیار تلخ میزان مرگومیر کنه تارتن دولکهای و اثر دورکنندگی افزایش یافت. عصاره هگزانی خیار تلخ در غلظت 1000 میکروگرم بر سانتیمترمربع بیشترین تلفات (56/75 درصد) را در سمیت تماسی داشت. عصاره اتانولی خیار تلخ در غلظت 1000 میکرولیتر بر لیتر هوا در کنه تارتن دولکهای بیشترین تلفات (89/79 درصد) را در سمیت تنفسی داشت. اثر دورکنندگی پنج ساعت بعد از کاربرد عصاره اتانولی خیار تلخ، با افزایش غلظت از 200 میکرولیتر، به میزان 80 درصد افزایش یافت. در عصاره میوه خیار تلخ 16 ترکیب مختلف شناسایی شد و مونوترپنوئیدهای لینالولاکسید، لیمونن اکسید و 8- هیدروکسیلینالول بیشترین مقدار را داشتند. بنابراین میتوان عصاره اتانولی خیار تلخ را در غلظتهای بالا بهدلیل داشتن مونوترپنوئیدها برای محافظت گیاهان بهویژه محصولات زراعی در برابر کنه تارتن دولکهای توصیه کرد.
مصطفی حمزه ای؛ علی میرشکار؛ محمد سالاری؛ عباس خانی؛ سیدکاظم صباغ
چکیده
چکیده ملخ Chrotogonus trachypterus (Orth.: Pyrgomorphidae)، از آفات بومی و مهم سیستان بوده و خسارت قابل توجهی را به محصولات زراعی، بهخصوص در مرحله گیاهچهای آنها، وارد میآورد. به منظور معرفی عامل کنترل بیولوژیک، کارایی جدایهای بومی از قارچ Trichoderma harzianum در کنترل میکروبی حشرات کامل ملخ C. trachypterus در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل ...
بیشتر
چکیده ملخ Chrotogonus trachypterus (Orth.: Pyrgomorphidae)، از آفات بومی و مهم سیستان بوده و خسارت قابل توجهی را به محصولات زراعی، بهخصوص در مرحله گیاهچهای آنها، وارد میآورد. به منظور معرفی عامل کنترل بیولوژیک، کارایی جدایهای بومی از قارچ Trichoderma harzianum در کنترل میکروبی حشرات کامل ملخ C. trachypterus در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل و در سه تکرار بهروش موضعی در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. پس از انجام آزمایشهای مقدماتی، پنج غلظت 104×1، 105×1، 106×1، 107×1 و 108×1 کنیدی/ میلیلیتر آب مقطر حاوی Tween®80 05/0%، تهیه و با استفاده از میکرواپلیکاتور در زیر پیشگرده حشرات کامل قرار داده شد. حشرات کامل شاهد با آب مقطر حاوی Tween®8005/0%، تیمار شدند. مرگومیر تجمعی ملخها، بهصورت روزانه تا ۱۵ روز پس از شروع آزمایش، ثبت شد. دادهها با استفاده از روش لگاریتم- پروبیت برازش گردیدند. نتایج آزمون بیماریزایی نشان داد جدایه قارچی روی حشرات کامل بیماریزا بوده و درصد مرگومیر حشرات کامل با افزایش غلظت سوسپانسیون کنیدی قارچ افزایش یافت. نتایج نشاندهنده بالاترین میانگین درصد و مرگومیر (75%) در غلظت 108×1 کنیدی/ میلیلیتر و پائینترین درصد و مرگومیر (25%) در غلظت 104×1 کنیدی/ میلیلیتر بود (05/0p<). مقدار بهدستآمده LC50 معادل 106×01/1 کنیدی در میلیلیتر بود. این اولین گزارش از بیمارگری قارچ T. harzianumروی ملخ C. trachypterus است.
عباس خانی؛ فاطمه اردونی؛ نجمه صاحب زاده
چکیده
چکیده شته جالیز Aphis gossypii Glover (Hem.: Aphididae) از گونههای چندخوار و خسارتزا در مزارع و گلخانهها میباشد. هماکنون مبارزه با شتهها به استفاده از حشرهکشهای شیمیایی وابسته است. بهدلیل استفاده مداوم سموم، گونههای فراوانی از شتهها به تعداد زیادی از ترکیبات شیمیایی مقاوم شدهاند. بنابراین در مدیریت تلفیقی شتهها ...
بیشتر
چکیده شته جالیز Aphis gossypii Glover (Hem.: Aphididae) از گونههای چندخوار و خسارتزا در مزارع و گلخانهها میباشد. هماکنون مبارزه با شتهها به استفاده از حشرهکشهای شیمیایی وابسته است. بهدلیل استفاده مداوم سموم، گونههای فراوانی از شتهها به تعداد زیادی از ترکیبات شیمیایی مقاوم شدهاند. بنابراین در مدیریت تلفیقی شتهها جستجوی روش جایگزین جهت مبارزه با این آفات ضروری میباشد. در این مطالعه، بررسی کیفی ترکیبات شیمیایی عصاره اتانولی علف شور (Salsola imbricate) انجام و اثر حشرهکشی آن روی شته جالیز در شرایط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج حاصل از آزمایشها نشان داد، عصاره علف شور جنوبی در غلظتهای بین 63/33 تا 99/2016 میکروگرم بر سانتیمتر مربع باعث 20 تا 73 درصد تلفات شته بالغ شد و مقدار غلظت کشنده 50 درصد (LC50) پس از 24 ساعت از کاربرد عصاره روی شته، 06/340 میکروگرم بر سانتیمتر مربع محاسبه گردید. بررسی کیفی ترکیبات عصاره اتانولی علف شور نشان داد که این گیاه، دارای ترکیبات با خواص حشرهکشی از جمله فلاونوئید، استروئید، تانن، تریترپنوئید و گلیکوزید بوده، اما فاقد ساپونین میباشد.