رها فدایی راینی؛ حمیدرضا بیدمال؛ بهزاد ایری؛ سپیده غنی
چکیده
اخیراً در آبزی پروری استفاده از ترکیبات گیاهی بهعنوان محرکهای ایمنی جهت تقویت سیستم ایمنی ماهیان رایج شده است. برخی گیاهان منبعی غنی از تاننها، پلیساکاریدها، آلکالوئیدها، فلاوونوئیدها، ساپونینها و پلی پپتیدها هستند که نقشهای مختلفی از جمله داشتن اثرات ضد میکروبی و تقویت سیستم ایمنی ماهیان برای آنها مشخص شده است. در ...
بیشتر
اخیراً در آبزی پروری استفاده از ترکیبات گیاهی بهعنوان محرکهای ایمنی جهت تقویت سیستم ایمنی ماهیان رایج شده است. برخی گیاهان منبعی غنی از تاننها، پلیساکاریدها، آلکالوئیدها، فلاوونوئیدها، ساپونینها و پلی پپتیدها هستند که نقشهای مختلفی از جمله داشتن اثرات ضد میکروبی و تقویت سیستم ایمنی ماهیان برای آنها مشخص شده است. در تحقیق حاضر تعداد 150 قطعه ماهی قرمز (میانگین وزن 135 گرم) به سه گروه شامل گروه شاهد (T1)، فلز+عصاره گیاه چای سبز (T2) و فلز (T3) با سه تکرار تقسیم شدند. دز بهینه عصاره در جیره غذایی ماهیان (65/0 میلیگرم بر کیلوگرم غذا)، غلظت تحت کشنده فلزات سنگین کادمیوم (5/0 میلیگرم در لیتر) و جیوه (5/0 میلیگرم در لیتر) تعیین گردید. به منظور بررسی شاخصهای بیوشیمیایی سرم خون، نمونهبرداری در روزهای سوم، هفتم و چهاردهم پس از مواجهه با غلظت تلفیقی فلزات سنگین کادمیوم و جیوه صورت گرفت. نتایج نشان داد پروتئین کل، کلسترول، گلوکز و مقادیر آنزیمهای لاکتات دهیدروژناز (LDH)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، در تیمار دریافتکننده عصاره گیاهی (T2) تفاوت معنیداری با سایر تیمارها داشت (05/0P<). بهطوریکه مقادیر AST، ALP و LDH در تیمارهای حاوی فلز بیشتر از گروه شاهد میباشد (05/0P<). از سوی دیگر مقادیر پروتئین کل، کلسترول و گلوکز در تیمار حاوی فلز که عصاره گیاه دریافت ننمودند، نسبت به سایر تیمارها بطور معنیداری بیشتر بود (05/0P<). بهطوریکه وجود عصاره در جیره سبب کاهش تأثیر منفی فلز بر شاخصهای مذکور گردید. بر طبق نتایج اینگونه میتوان بیان نمود که در تیمار دریافتکننده عصاره گیاهی، سیستم ایمنی ماهی بهبود یافته و مقادیر شاخصهای بیوشیمیایی در سطح بهینه بوده است. با توجه به اینکه فلزات سنگین موجود در منابع آبی بر شاخصهای بیوشیمیایی خون ماهیان تأثیر منفی میگذارند، از نتایج تحقیق حاضر، به نظر میرسد استفاده از عصاره گیاهی سبب افزایش توان فیزیولوژیک ماهی در مقابل اثرات منفی آلایندههای زیستمحیطی گردد. از اینرو استفاده از عصاره گیاه چای سبز در جیره ماهیان جهت افزایش توان فیزیولوژیکی و کاهش آسیبهای کبدی در مواجهه با پسابها و آلودگیهای صنعتی پیشنهاد میگردد.
الهام نظافتیان؛ وحید زاد مجید
دوره 6، شماره 3 ، اسفند 1396، ، صفحه 105-116
چکیده
در این مطالعه اثرات جنستئین و 17بتا-استرادیول بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی و آنزیمی پلاسمای سمینال ماهی قرمز در مرحله اسپرمیشن مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان مولد نر (با وزن تقریبیg 30 تا g40) تحت تزریق داخل عضلانی g/gµ 5 (G5) و g/gµ50 جنستئین (G50)، g/g µ10 هورمون 17بتا-استرادیول، g/gµ10روغن ذرت + DMSO قرار گرفتند. سپس از ماهیان اسپرمگیری ...
بیشتر
در این مطالعه اثرات جنستئین و 17بتا-استرادیول بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی و آنزیمی پلاسمای سمینال ماهی قرمز در مرحله اسپرمیشن مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان مولد نر (با وزن تقریبیg 30 تا g40) تحت تزریق داخل عضلانی g/gµ 5 (G5) و g/gµ50 جنستئین (G50)، g/g µ10 هورمون 17بتا-استرادیول، g/gµ10روغن ذرت + DMSO قرار گرفتند. سپس از ماهیان اسپرمگیری به عمل آمد و برخی ترکیبات غیرآلی ، ترکیبات آلی و آنزیمی پلاسمای سمینال اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در ترکیبات غیرآلی، ترکیبات آلی و آنزیمی پلاسمای سمینال بین تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0P ). بیشترین غلظت سدیم، کلسیم و منیزیم به ترتیب در تیمارهای G50 و E2 مشاهده شد. غلظت فسفر و کراتینین در تیمار E2 افزایش یافت، در صورتی که غلظت اوره و تریگلیسرید پلاسمای سمینال در تیمارهای E2، G5 و G50 نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. همچنین کاهش معنیداری در غلظتهای ALT و AST در تیمارهای E2، G5 و G50 نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. در صورتی که غلظت ALP در تیمارهای E2 و G50 به طور معنیداری افزایش یافت. نتایج این پژوهش بر این نکته تاکید دارد که میزان جنستئین به عنوان یک ترکیب فیتواستروژنی در جیره غذایی مولدین باید بررسی گردد چرا که حضور این ترکیبات استروژنی در دوزهای بالا، از طریق تغییر در ترکیبات پلاسمای سمینال باعث تغییر معنیداری در کیفیت اسپرم خواهد شد.