اثر عصاره هیدروالکلی میوه خنجوک بر برخی پارامترهای خونی در موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار (Rattus norvegicus allivias)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دستیار تخصصی بیمارهای داخلی دام‌های بزرگ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران

2 استادیار، گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

3 سوده خنامانی فلاحتی پور استادیار، مرکز تحقیقات سلامت پسته، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران .

4 دانشیار، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

5 عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

چکیده

 
چکیده
خنجوک (Pistacia khinjuk) یکی از گونه‌های پسته و از گیاهان دارویی بومی ایران است. این گیاه فعالیت­های فارماکولوژیکی زیادی نشان داده است و در طب سنتی برای درمان بیماری‌های مختلفی استفاده شده است. مطالعه تجربی حاضر به­منظور بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی خنجوک بر تابلو خونی موش صحرایی انجام شد. تعداد 18 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، به سه گروه شش تایی تقسیم شدند. گروه اول تا سوم به ترتیب با عصاره خنجوک mg/kg bw 200، خنجوک mg/kg bw 400 و آب مقطر (گروه شاهد) به مدت 30 روز از طریق گاواژ تیمار شدند. سپس خون­گیری از قلب موش‌ها انجام و پارامترهای خونی اندازه‌گیری شدند. برای ارزیابی معنی‌دار بودن اختلاف میانگین پارامترهای خونی بین گروه‌های مختلف، آزمون T، در سطح معنی‌داری 05/0 > P انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بین گروه شاهد و گروه دریافت­کننده خنجوک با غلظت mg/kg bw 200، میانگین تعداد گلبول‌های قرمز و غلظت هموگلوبین از نظر آماری معنی‌دار بود. بین گروه شاهد و گروه دریافت­کننده خنجوک با غلظت mg/kg bw 200، میانگین تعداد گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و غلظت هموگلوبین از نظر آماری معنی‌دار بود (05/0>P). سایر پارامترهای خونی بین گروه‌های مختلف تفاوت معنی‌داری نداشت. همچنین اختلاف درصد نوتروفیل‌ها (002/0=P) و لنفوسیت‌ها (012/0=P) بین گروه‌ها از نظر آماری معنی‌دار بود. نتایج این مطالعه تأثیر عصاره خنجوک بر افزایش تعداد گلبول‌های قرمز، غلظت هموگلوبین و تعداد گلبول‌های سفید خون را در موش صحرایی نشان داد.
 

کلیدواژه‌ها


 

References

 

Bozorgi, M.; Memariani, Z.; Mobli, M.; Salehi Surmaghi, MH.; Shams-Ardekani, MR.; Rahimi, R.; (2013). Five Pistacia species (P. vera, P. atlantica, P. terebinthus, P. khinjuk, and P. lentiscus): a review of their traditional uses, phytochemistry, and pharmacology. The Scientific World Journal; 1-33.

Esmat, A.; Al-Abbasi, FA.; Algandaby, MM.; Moussa, AY.; Labib, RM.; Ayoub, NA.; Abdel-Naim, AB.; (2012). Anti-inflammatory activity of Pistacia khinjuk in different experimental models: isolation and characterization of its flavonoids and galloylated sugars. Journal of medicinal food; 15(3): 278-87.

Ezatpour B.; Saedi, Dezaki E.; Mahmoudvand, H.; Azadpour, M.; Ezzatkhah, F.; (2015). In vitro and in vivo antileishmanial effects of Pistacia khinjuk against Leishmania tropica and Leishmania major.  Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine; 2015: 1-6.

Farzanegi, P.; Mousavi, M.; Ghanbari-Niaki, A.; (2013). Effect of Pistacia atlantica extract on glutathione peroxidase tissue levels and total oxidative capacity of liver and plasma lipid profile of rats. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences; 15(11): 59-63.

Farzaneh, V.; Carvalho, IS.; (2015). A review of the health benefit potentials of herbal plant infusions and their mechanism of actions. Industrial Crops and Products; 65: 247-58.

Fattahi, A.; Sakvand, T.; Hajialyani, M.; Shahbazi, B.; Shakiba, M.; Tajehmiri, A.; Shakiba, E.; (2017). Preparation and Characterization of Pistacia khinjuk Gum Nanoparticles Using Response Surface Method: Evaluation of Its Anti-Bacterial Performance and Cytotoxicity. Advanced Pharmaceutical Bulletin; 7(1): 159-164.

Ghaedi, T.; Mirzaei, A.; Laameerad, B.; (2014). Protective effect of Pistacia khinjuk on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences; 3(2): 919-926.

Ghaseminasab, PM.; Ahmadi, A.; Mazloomi, SM.; (2015). A review on pistachio: its composition and benefits regarding the prevention or treatment of diseases. JOHE; 4(1): 57-69.

Hamedani, F.; Hadad Khodaparast, M.; Esmaeilzadeh Kenari, R.; ataei Salehi, E.; (2014). Comparison of chemical structure and thermal stability of pistacia khinjuk oil with olive oil as a new source of vegetable oil. New Food Technol; 2(5): 83-91. (in Persian)

Hamidi, SA.; Naeini, AT.; Oryan, A.; Tabandeh, MR.; Tanideh, N.; Nazifi, S.; (2007). Cutaneous Wound Healing after Topical Application of Pistacia atlantica Gel Formulation in Rats. Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences; 14(1): 65-74.

Hashemi, SMB.; Khaneghah, AM.; Akbarirad, H.; (2016). The Effects of Amplitudes Ultrasound-Assisted Solvent Extraction and Pretreatment Time on the Yield and Quality of Pistacia Khinjuk Hull Oil. Journal of oleo science; 65(9): 733-8.

Jain, S.; Dwivedi, J.; Jain, PK.; Satpathy, S.; Patra, A.; (2016). Medicinal Plants for Treatment of Cancer: A Brief Review. Pharmacognosy Journal; 8(2): 87-102.

Kalantari, H.; Rezaei, M.; Mahdavinia, M.; Kalantar, M.; Amanpour, Z.; (2012). Determination of the mutagenicity potential of supermint herbal medicine by single cell gel electrophoresis in rat hepatocytes. Advanced pharmaceutical bulletin; 2(2): 245-248.

Mahmudzadeh, T.; Saghebjoo, M.; Seghatol Eslami, A.; Hedayati, M.; (2014). Effect of aerobic  training and pistacia atlantica extract consumption on pancreatic β-cells function in streptozotocin-induced diabetic rats. Iranian Journal of Diabetes and Metabolism; 13(3): 252-62.

Motamedi‐Tehrani, J.; Ebrahimi‐Dorcheh, E.; Malekpouri, P.; Goli, S.; (2016). Liver alteration and hematological and serum biochemical responses of common carp, Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, following long‐term feeding of pistachio (Pistacia vera) green hull extract as a source of natural phenol. Journal of Applied Ichthyology; 32(5): 906-12.

Peksel, A.; Arisan‐Atac, I.; Yanardag, R.; (2010). Evaluation of antioxidant and antiacetylcholinesterase activities of the extracts of Pistacia atlantica Desf. Leaves. Journal of Food Biochemistry; 34(3): 451-76.

Rout, SP.; Choudary, K.; Kar, D.; Das, L.; Jain, A.; (2009). Plants in traditional medicinal system-future source of new drugs. Int J Pharm Pharm Sci; 1(1): 1-23.

Tahvilian, R.; Moradi, R.; Hajialiani, M.; Zangeneh, M.; Zangeneh, A.; Yazdani, H.; Zhaleh, H.; (2016). Chemical composition and screening of antibacterial activities of essential oil of Pistacia khinjuk against Bacillus subtilis (ATCC No. 21332). International Journal of Current Medical and Pharmaceutical Research; 2(12): 1098-102.

Taran, M.; Azizi, E.; Shikhvaisi, A.; Asadi, N.; (2009). The anthelmintic effect of Pistacia khinjuk against protoscoleces of Echinococcus granulosus. World Journal of Zoology; 4(4): 291-5.

Taran, M.; Sharifi, M.; Azizi, E.; Khanahmadi, M.; (2010). Antimicrobial activity of the leaves of Pistacia khinjuk. Journal of Medicinal Plants; 1(33): 81-5.

Taran, M.; Mohebali, M.; Esmaeli, J.; (2010). In vivo efficacy of gum obtained Pistacia atlantica in experimental treatment of cutaneous leishmaniasis. Iranian journal of public health; 39(1): 36.

Tohidi, M.; Khayami, M.; Nejati, V.; Meftahizade, H.; (2011). Evaluation of antibacterial activity and wound healing of Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk. Journal of Medicinal Plants Research; 5(17): 4310-4.

Tolooei, M.; Mirzaei, A.; (2015). Effects of Pistacia Atlantica extract on erythrocyte membrane rigidity, oxidative stress, and hepatotoxicity induced by CCl4 in rats. Global journal of health science; 7(7): 32.