با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش، ایران. کدپستی: 65143- 43711

2 استادیار گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش، ایران. کدپستی: 65143- 43711

چکیده


این تحقیق جهت ارزیابی چهار جیره غذایی رایج در بازار ایران بر رشد و برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی فیل­ماهیان (Huso huso) در زمستان 1393 اجرا شد. تعداد 80 قطعه فیل­ماهی پرورشی با میانگین وزنی 29/134 ± 48/4063 گرم بطور تصادفی به 8 حوضچه بتنی دایره‌ای با تراکم 10 عدد ماهی معرفی شدند. ماهیان به مدت یک هفته با شرایط جدید پرورشی سازگاری پیدا کردند. فیل­ماهیان با چهار جیره بهدانه، بیومار، فرادانه و اسکرتینگ با 2 تکرار (طرح کاملاً تصادفی) تغذیه شدند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن، میانگین رشد روزانه، شاخص رشد ویژه، ضریب چاقی، ضریب کارایی پروتئین و کمترین ضریب تبدیل غذایی و شاخص قیمت در تیمار فرادانه مشاهده شدند که اختلاف معنی‌داری با تیمار بهدانه داشتند (05/0>P). ماهیان تغذیه کرده از هر چهار جیره اختلاف معنی­داری را در گلوکز خون نشان ندادند (05/0P). تیمارهای بهدانه و بیومار بیشترین (05/0>P) میزان پروتئین کل را به خود اختصاص دادند که با تیمار فرادانه اختلاف معنی‌دار نشان دادند. بیشترین میزان آلبومین در تیمارهای بهدانه، بیومار و اسکرتینگ رویت شد که با تیمار فرادانه اختلاف معنی­دار آماری داشتند (05/0>P). تیمار بهدانه دارای بالاترین (05/0>P) سطح آنزیم‌های کبدی بود. براساس نتایج مذکور می توان اظهار نمود که تیمار فرادانه می ­تواند نقش مهمی را در افزایش عملکرد رشد و کارایی تغذیه و نیز بهبود برخی از شاخص­های بیوشیمیایی فیل­ماهیان پرورشی ایفا نماید.
 

کلیدواژه‌ها

 Agrahari, S.; Gopal, K.; (2009). Fluctuations of certain biochemical constituents and markers enzymes as a consequence of monocrotophos toxicity in the edible freshwater fish, Channa punctatus. Pesticide Biochemistry and Physiology; 94(1): 5-9.
Allain, C.C.; Poon, L.S.; Chan, S.G.C.; Richmond, W.; Fu, P.C.; (1974). Enzymatic determination of total serum cholesterol. Clinical Chemistry; 20(4): 470-475.
AOAC.; (1995). Official Methods of Analysis of AOAC, Vol.1,15th edn. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Bahmani, M.; (1998). Phylogenic and systematic study on sturgeons. Paper presented at the 1st international student research conference, the Association of the State Universities of the Caspian Littoral Countries. April 12-18th. Astrakhan, Russia.
Barham, D.; Trinder, P.; (1972). An improved colour reagent for the determination of blood glucose by the oxidase system. Analyst; 97(151):142-145.
Bhattacharya, H.; Xiao, Q.; Lun, L.; (2008). Toxicity studies of nonylphenol on rosy barb (Puntius conchonious): A Biochemical and Histopathological Evaluation. Tissue and Cell; 40(4): 243-249.
Chebanov, M.; Billard, R.; (2001). The culture of sturgeon in Russia: production of juveniles for stocking and meat for human consumption. Aquatic Living Resources; 14: 375-381.
Doumas, B.T.; Watson, W.; Biggs, H. G.; (1971). Albumin standards and measurement of serum albumin with bromcresol green. Clinica Chimica Acta; 258(1): 21-30.
Doumas, B.T.; Bayse, D.D.; Carter, R.J.; Peters, T.J.R.; Schaffer, R.A.; (1981). A candidate reference method for determination of total protein in serum. I. Development and validation. Clinical Chemistry; 27(10):1642-1650.
Ebrahimi, A.; (2011). Clinical explanation of laboratory tests. Teymourzadeh Press. P: 628.
Ebrahimi, E.; Pourreza, J.; Panamariov, S.V.; Kamali, A.; Hosaini, A.; (2004). Effect of Different Levels of Protein and Fat on Growth characters and Chemical Composition of Fingerling Beluga (Huso huso L.). Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources; 8(2): 229-242.
Ebrahimi, E.; Zare, P.; (2011). Effects of dietary lipid level on growth, feed utilization and survival of juvenile of beluga (Huso huso Linnaeus, 1758). Iranian Journal of Natural Resources; 64(2): 93-106.
Falahatkar, B.; Soltani, M.; Abtahi, B.; Kalbassi, M.R.; Pourkazemi, M.; Yasemi, M.; (2007). Effects of vitamin C on some growth parameters, survival and hepatosomatic index in juvenile cultured beluga, Huso huso. Journal of Pajouhesh and Sazandegi; 72: 98-103.
Fossati, P.; Prencipe, L.; (1982). Serum triglycerides determined colorimetrically with an enzyme that produces hydrogen peroxide. Clinical Chemistry; 28(10): 2077-2080.
Goddard, S.; (1996). Feed management in intensive aquaculture, 1st ed. Springer Press. p: 194.
Hosseinifard, S.M.; Ghobadi Sh.; Khodabakhsh, E.; Razeghi Mansour, M.; (2013).  The effect of different levels of soybean meals and avizyme enzyme supplement on hematological and biochemical parameters of serum in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss.( Iranian Veterinary Journal; 9(3): 43-54.
Hung, S.S.O.; Lutes, P.B.; (1987). Optimum feeding rate of hatchery- produced juvenile white Sturgeon (Acipenser transmontanus) at 20 ºC. Aquaculture; 65: 307-317.
Hung, S.S.O.; Storebakken, T.; Cui, Y.; Tian, L.; Einen, O.; (1997).  High-energy diets for white sturgeon (Acipenser transmontanus). Aquaculture Nutrition; 3: 281-286.
John, P.J.; (2007). Alteration of certain blood parameters of freshwater teleost Mystus vittatus after chronic exposure to Metasystox and Sevin. Fish Physiology Biochemistry; 33: 15-20.
Kaushik, S. J.; Brequf, J.; Blanc, D.; (1999). Requirements for protein and essential amino acids and their utilization by Siberian Sturgeon (Acipenser baerii). In: Williot P. (ed) Acipenser. Actes du ler collque international sur le sturgeon. CEMAGEF- DICOVA. Anthony, France. pp. 25-39.
Kazemi, R.; Pourdehghani, M.; Yousefi Jourdehi, A.; Yarmohammadi, M.; Nasri Tajan, M.; (2010). Cardivascular system physiology of aquatic animals, 1st ed. Bazargan Press. p: 194.
Lee, S. M.; Kim, K. D.; (2001). Effects of dietary protein and energy levels on the growth, protein utilization and body composition of juvenile masu salmon (Oncorhynchus masou). Aquaculture Research; 32: 39-45.
Lovell, R. T.; (1998). Nutrition and Feeding of Fish, 2nd ed. Kluwer Academic Publishers, Boston, London. p:267.
Luo, G.; Xu, J.; Teng, Y.; Ding, C.; Yan, B.; (2010). Effects of dietary lipid levels on the growth, digestive enzyme, feed utilization and fatty acid composition of Japanese sea bass (Lateolabrax  japonicus) reared in freshwater. Aquaculture Research; 41: 210-219.
Medale, F.; Corraze, G.; Kaushik, S. J.; (1995). Nutrition of farmed Siberian sturgeon. A review of our current knowledge. Proceedings International Sturgeon Symposium, pp. 289-298.
Mohseni, M.; Pourkazemi, M.; Bahmani, M.; Falahatkar, B.; Pourali, H.R.; Salehpour, M.; (2006). Effects of feeding rate and frequency on growth performance of yearling great sturgeon, Huso huso. Journal of Applied Ichthyology; 22: 278-282.
Mohseni, M.; Pourkazemi, M.; Bahmani, M.; Pourali, H.R.; Sajadi, M.; (2007). Effects of different levels of dietary protein/energy ratio on growth and body composition of Persian sturgeon (Acipenser persicus). Iranian Scientific Fisheries Journal; 16(1): 129-140.
Nafisi Bahabadi, M.; (2007). Effects of feed energy on growth and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) reared in brackish water. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources; 14(3): 21-30.
Petrović, S.; Ozretić, B.; Krajnović-Oaretić, M.; (1996). Cytosolic aspartate aminotransferase from grey mullet (Mugil auratus Risso) red muscle: Isolation and Properties. International Journal Biochemistry Cell Biology; 28(8): 873-881.
Pourali, H.; Mohseni, M.; Aghtouman, V.; Tavakoli, M.; (2003). Rearing juvenile Huso huso with different percentage of concentrated feed. Iranian Journal of Fisheries Sciences Special for First national symposium on sturgeons; 1: 37-48.
Rehulka, J.; Minarik, B.; (2001). Effect of some physical and chemical characteristics of water on the blood indices of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, fed an astaxanthin-containing diet. Czech Journal of Animal Science; 46: 413-420.
Rehulka, J.; Minarik, B.; Vaclav, A.; Rehulkova, E.; (2005). Investigation of physiological and pathological level of total plasma protein in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture Research; 36: 22-35.
Rosenthal, A.; (2000). Status and prospects of sturgeon farming in Europe. Institute für Meereskunde Kiel Dusternbrooker Weg 20 2300 Kiel, Federal Republik of Germany. pp.144-157.
Salek Yousefi, M.; (2000). Feeding of farmed fish, cold water fish, warm water fish and shrimp. Aslani Press. p: 318.
Shahsavani, D.; Mohri, M.; Gholipour Kanani, H.; 2010. Determination of normal values of some blood serum enzymes in Acipenser stellatus. Fish Physiology and Biochemistry; 36: 39-43.
Shakoori, A.R.; Iqbal, M.J.; Mughal, A.L.; (1996). Effect of sublethal doses of fenvalerate (a synthetic pyrethroid) administered continuously for four weeks on the blood, liver and muscles of a freshwater fish (Ctenophayngodon idella). Bulletin Environmental Contamination and Toxicology; 57: 487-494.
Srivastava, A.S.; Oohara, I.; Suzuki, T.; Shenouda, S.; Singh, S.N.; Chauhan, D.P.; Carrier, E.; (2004). Purification and properties of cytosolic alanine aminotransferase from the liver of two freshwater fish (Clarias batrachus) and (Labeo rohita). Comparative Biochemistry and Physiology. Part B: Biochemistry and Molecular Biology; 137: 197-207.
Soudagar, M.; Azari Takami, G.;  Panomarev, C.A.; Mahmoudzadeh, H.; Abedian, A.; Hosseini, S.A.; (2005). The effects of different dietary levels of betaine and methionine as attractant on the growth factors and survival rate of juvenile beluga (Huso huso). Iranian Scientific Fisheries Journal; 14(2):41-49.
Webster, C.D.; Lim, C.; (2002). Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture, 1st ed. CABI Publishing. New York, USA. p:418.
Wedemeyer, G. A.; Barton, B. A.; Mcleay, D. J.; (1990). Stress and acclimation. In: Methods for Fish Biology. Schreck CB., and Moyle, PB. (editors). Bethesda, Maryland. USA. pp. 451-490.
Xiang-Fei, L.; Wen-Bin, L.; Yang-Yang, J.; Hao, Z.; Xian-ping, G.; (2010). Effects of dietary protein and lipid levels in practical diets on growth performance and body composition of blunt snout bream (Megalobrama amblycephala) fingerlings. Aquaculture; 303(1-4): 65-70.