شاخص‌های رشد و ترکیب شیمیایی بدن بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca ; Linnaeus, 1785) تحت تأثیر جاذب غذایی بتائین در جیره

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 . دانشجوی دکتری شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی هرمزگان، دانشگاه هرمزگان، ایران

2 استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی هرمزگان، دانشگاه هرمزگان، ایران

3 دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، ایران

4 استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، ایران

5 رئیس مرکز تکثیر و پرورش ماهی شادروان یوسف پور (سیاهکل) گیلان، ایران

چکیده


ارزیابی تأثیر جاذب‌های غذایی تنها در روند رشد خلاصه نشده و جنبه‌های مختلف آن از جمله پارامترهای ترکیب شیمیایی بدن را نیز شامل می‌شود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات جاذب غذایی بتائین در جیره غذایی بر روی شاخص‌های رشد، کارایی تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشه در بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca; Linnaeus, 1785) در کارگاه تکثیر و پرورش ماهی شادروان یوسف پور (سیاهکل) انجام شد. 600 قطعه بچه ماهی سوف به 3 گروه 200 تایی تقسیم شدند و با جیره­های غذایی شامل: غذای تجاری ماهی قزل‌آلای رنگین کمان (بیومار) (کنترل)، بیومار+1% بتائین و بیومار+2% بتائین به مدت 6 هفته و روزانه 7 وعده تغذیه شدند. فاکتورهای رشد و کارآیی تغذیه و ترکیب شیمایی بدن در طول دوره آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و ضریب کارایی تغذیه ماهی سوف در تیمار بیومار+ 2% بتائین نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنی‌داری داشت (05/0>P). همچنین تفاوت معنی‌داری نیز در پروتئین و چربی خام لاشه در میان تیمارها مشاهده گردید (05/0>P) به‌طوری‌که در انتهای دوره بیشترین میزان پروتئین بدن (78/0± 88/63 درصد ماده خشک) و کمترین میزان چربی بدن (14/0± 47/21درصد ماده خشک) در تیمار بیومار + 2% بتائین به‌دست آمد (05/0>P). میزان چربی در تیمار بیومار + 1% بتائین نیز کاهش یافت و با تیمار بیومار تغییر معنی‌داری را نشان داد (05/0>P). مطالعه و بررسی وزن نهایی، نرخ رشد ویژه و مقدار پروتئین و چربی لاشه در تیمارهای آزمایشی در این مطالعه نشان داد که استفاده از بتائین در سطح 2% در جیره غذایی ماهی سوف انگشت قد، موجب بهبود عملکرد رشد و ترکیب شیمیایی بدن در بچه ماهی سوف شده است.
 

کلیدواژه‌ها


Afsharmazandarani, N.; (2001). Guide to marine science pharmaceutical supply food and medical institutions in Iran. Norbakhsh publications. Tehran. Iran; 216pp; (In Persian).

AOAC.; (1997). Official Methods of Analysis of AOAC Interna ional. 16th edn. Vol, 1, Chapter 4, Association of Official Analytical Chemists. Arlington, VA, USA; 1–3.

Asadi, M.; Azari Takami, G.; Sajadi, M.M.; Moezi, M.; Niroomand, M.; (2010). Effect of rotifers enriched with betaine and concentrated diet containing betaine on growth, survival and stress resistance of Indian white prawn (Fenneropenaeus indicus). Iranian Scientific Fisheries Journal; 19(3): 1-10. (In Persian).

Azimirad, M.; Farhangi, M.; Mojaziamiri, B.; Efatpanah, I.; Mansoritaee, H.; (2013). effect of different levels of Betaine attractive in the diet on growth, feed efficiency and survival rate of Pike perch (Sander lucioperca; Linnaeus, 1785) larve. Journal of Fisheries (Iranian Journal of Natural Resources). 66(3): 347-358. (In Persian).

Can, K.; Sener, E.; (1992). The effect of Betaine-added starter feeds on the growth of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) fry. Journal Aqua Products. 1: 95-104.

Clarke, W.; Craig, V.; Erkki, B.; John, H.; David, A.; (1994). Effects of a dietary betaine/amino acid additive on growth and seawater adaptation in yearling chinook salmon. Aquaculture; 121(1): 137-145.

Eklund, M.; Bauer, E.; Wamatu, J.; Mosenthin, R.; (2005). Potential nutritional and physiological functions of betaine in livestock. Nutrition Research Reviews; 18: 31-48.

EL-Husseiny, O. M.; El-Din, G.; Abdul-Aziz, M.; Mabroke, R. S.; (2008). Effect of mixed protein schedules combined with choline and betaine on the growth performance of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Research; 39(3): 291-300.

Fast, A.W.; Lester, L.J.; (1992). Marine shrimp culture: principles and practices. Elsevier Seience; P.862.

Felix, N.; Sudharsan, M. (2004). Effect of glycine betaine, a feed attractant affecting growth and feed conversion of juvenile freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergi).

Aquaculture Nutrition; 10: 193-197.

Fernandez-Figares, I.; Wray-Cahen, D.; Steele, N.C.; Campbell, R.G.; Hall, D.D.; Virtanen, E.; Caperna, T.J.; (2002). Effect of dietary betaine on nutrient utilization and partitioning in the young growing feed-restricted pig. Journal of animal science; 80(2): 421-428.

Genc, M. A.; Tekelioglu, N.; Yilmaz, E.; Hunt, A. O.; Yanar, Y.; (2006). Effect of dietary Betaine on growth performance and body composition of (Oreochromis aureus( reared in fresh and sea water a comparative study. Journal of Animal and Veterinary Advances; 5(12): 1185-1188.

Harpaz, S.; (2005). L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition -a review. Aquaculture; 429: 3-21.

Harper, H.A.; Rodwell, V.W.; Mayes, P.A.; (1979). Review of Physiological Chemistry.17th ed. Lange Medical Publications. Los Altos, CA. USA; 702.

Hughes, S.G.; (1990). Aqueous amino acid solutions can alter the feeding of glass eel, (Anguilla anguilla). Aquacult Fish Management; 22: 47-56.

Kasper, C. S.; White, M.R.; Brown, P.B.; (2002). Betaine can replace choline in diets for juvenile Nile Tilapia )Oreochromis niloticus). Aquaculture; 205(1): 119-126.

Kasumyan, A.O.; Doving, K.B.; (2003). Taste preferences in fishes. Journal of Fish and Fisheries; 4: 289-347.

Kasumyan, A.O.; Sidorov, S.S.; (2005). Taste Preferences in Fish with Chronic Anosmia. Journal of Ichthyology; 45(7): 526-534.

Kestemont, P.; Melard, C.; (2000). Percid Fishes Systematics, Ecology and Exploitation (J. F. Craig Ed.). Blackwell Science; Oxford.

Kestemont, P.; Xueliang, X.; Hamza, N.; Maboudou, J.; Imorou T.; (2007). Effect of weaning age and diet on pikeperch larviculture. Aquaculture; 264(1): 197-204.

Mackie, A.M.; Mitchell, A.I.; (1982). Further studies on the chemical control of feeding behaviour in the Dover Sole (Solea solea). Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology; 73(1): 89-93.

Moeckel, G.W.; Shadman, R.; Fogel, J.M.; Sadrzadeh, S.M.H. (2002). Organic osmolytes betaine, sorbitol and inositol are potent inhibitors of erythrocyte membrane ATPases. Life Sciences. 71: 2413-2433.

Modirsanei, M.; Kiaei, S.M.M.; (2002). Study the possibility of using betaine in order to spare methionine requirement in broiler chick rations. Journal of Veterinary Reserch; 57(3): 87-92. (In Persian).

Mudd, S.H.; Ebert, M.H.; Scriver, C.R.; (1980). Labile methyl group balances in the human: the role of sarcosine. Metabolism; 29: 707-720.

Niroomand, M.; Sajadi, M.M.; Yahyavi, M.; Asadi, M.; (2011). Effects of dietary Betaine on growth, survival, body composition and resistance of fry rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under environmental stress. Iranian Scientific Fisheries Journal; 20(1);135-146. (In Persian).

Normandes, E.B.; Barreto, R.E.; Carvalho, R.F.; Delicio, H.C.; (2006). Effects of Betaine on the growth of the fish Piaucu (Leporinus macrocephalus). Brazilian Archives of Biology and Technology; 49(5): 757-762.

Oikawa, C.K.; March, E.E.; (1997). A method for assessment of the efficacy of feed attractants for fish. Progressive Fish-Culturist; 59: 213-217.

Polat, A.; Beklevik, G.; (1998). The importance of betaine and some attractive substances as fish feed additives. Paper presented at the Feed Manufacturing in the Mediterranean Region Recent Advances in Research and Technology, Spain. 217-220.

Safihosseini, S, A.; Akrami, R.; (2013). Effects of dietary Betaine on growth, survival and resistance of fry wild carp (Cyprinus carpio) under some environmental stress. Journal of Applied Ichthyological Researc; 1(3): 15-24.

Sattari, M.; Shahsavany, D.; Shafiee, S.; (2002). Ichthyology 2 (systematic). (Vol. 2). Haghshenas pablication, Guilan, Iran. (In Persian).

Sudagar, M.; Azari Takami, Gh.; Panomarev, C. A.; Mahmoudzadeh, H.; Abedian, A.; Hosseini, S. A.; (2005). The effects of different dietary levels of betaine and methionine as attractant on the growth factors and survival rate of juvenile beluga (Huso huso). Journal of Iranian Science Fish; 2(14); 41-50.
(in Persian).

Takeda, M.; Takii, K.; (1992). Gustation and Nutrition in fishes: application to aquaculture. Fish chemoreception; 271-287.

Tiril, S.U.; Alagil, F.; Yagci, F.B.; Aral, O.; (2008). Effects of betaine supplementation in plant protein based diets on feed intake and growth performance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Bamidgeh; 60(1): 57-64.

Wu, G.; Davis, D. A.; (2005). Interrelationship Among Methionine, Choline, and Betaine in Channel Catfish Ictalurus punctutus. Journal of the World Aquaculture Society; 36(3): 337-345.

Yilmaz, E.; (2005). The effects of two chemo-attractants and different first feeds on the growth performances of African catfish (Clarias gariepinus, Burchell, 1822) at different larval stages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences; 29: 309-314.

Yilmaz, M.; Ablak, Ö.; (2003). The feeding behavior of pikeperch (Sander lucioperca (L., 1758)) living in Hirfanli Dam Lake. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences; 27: 1159-1165.