با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 1. مربی، گروه شیلات پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، دانشگاه زابل

2 . مربی، گروه شیلات پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، دانشگاه زابل

3 مربی، گروه شیلات پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، دانشگاه زابل

چکیده

این بررسی به منظور تعیین تأثیر سطوح مختلف اسید آمینه لایزین بر رشد، ترکیب بدن، راندمان غذایی ماهی سفیدک سیستان (Schizothorax zarudnyi) انجام شد. برای این منظور تعداد 150 قطعه ماهی با میانگین وزنی 28/0±51/22 گرم با پنج جیره غذایی حاوی مقادیر مختلف اسید آمینه لایزین (۷، ۱۲، ۱۷ و ۲۲ گرم در کیلوگرم جیره) و گروه شاهد فاقد اسید امینه لایزین به مدت 8 هفته غذادهی به مقدار روزانه 3٪ وزن بدن در 2 وعده انجام شد. در پایان دوره پرورش پارامترهای رشد، راندمان غذایی و ترکیب بدن اندازه گیری و نتایج ثبت گردید. نتایج نشان داد که میزان وزن نهایی و افزایش وزن بدن، میانگین رشد روزانه، نرخ رشد ویژه و افزایش وزن نسبی در تیمار 17 گرم لایزین به ازای کیلوگرم جیره با سایر تیمارها و تیمار شاهد اختلاف معنی‌داری را نشان داد. نتایج ترکیب لاشه نشان داد که با افزایش میزان اسید آمینه لایزین تا 17 گرم در کیلوگرم جیره بر میزان پروتئین لاشه افزوده و بعد از آن کاهش در میزان پروتئین و افزایش در میزان چربی مشاهده شد. رطوبت و چربی و خاکستر لاشه ماهی اختلاف معنی‌داری را در تیمارها نشان ندادند. بر اساس نتایج به‌دست آمده تیمار 17 گرم لایزین در کیلوگرم جیره مقدار مناسب برای استفاده در جیره غذایی ماهی سفیدک سیستان می باشد.

کلیدواژه‌ها

Ahmed, I.; Khan, M.A.; (2004). Dietary lysine requirement of fingerling India major carp, Cirrhinus mrigala (Hamilton). Aquaculture; 235: 499-511.##AOAC.; (1990). Officinal methods of analysis, 15th edn. 1298pp. Association of Officinal Analytical Chemists, Arlington, Vigrinia, USA.##Arai, S.; Ogata, H.; (1991). Quantitative amino acid requirements of fingerling coho salmon. In: M.R. Collie, J.P. McVey (Eds.). Proceedings of the Twentieth US–Japan Symposium on Aquaculture Nutrition. UJNR Department of Commerce, Newport, OR, USA. pp: 19-28.##Bascinar, N.; Cakmak, E.; Cavdar, Y.; Aksungur, N.; (2007). The effect of feeding frequency on growth performance and feed conversion rate of Black Sea trout (Salmo trutta labrax Pallas, 1811). TrJFAS; 7: 13-17.##Bhosale, S.V.; Bhilave, M.P.; Nadaf, S.B.; (2010). Formulation of Fish Feed using Ingredients from Plant Sources. RJAS; 1(3): 284-287.##Bicudo, A.J.A.; Sado, R.Y.; Cyrino, J.E.P.; (2009). Growth and haematology of pacu, Piaractus mesopotamicus, fed diets with varying protein to energy ratio. Aquac. Res; 40: 486-495.##Forster, I.; Ogata, H.Y.; (1998). Lysine requirement of juvenile Japanese flounder Paralichthys olivaceus and juvenile red sea bream Pagrus major. Aquaculture; 161: 131-142.##Gan,  L.;  Lio, Y.J.; Tian,  L.; Yang, H.; Yue,  Y.; Chen, Y. et al.; (2012). Effect of dietary protein reduction with lysine and methionnine supplementation on growth performance, body composition and total ammonia nitrogen excretion of juvenile grass carp, Ctenopharyngodon idella. Aquaculture nutrition; 18: 589-598.##Gharaei, A.; Rahdari, A.; Ghaffari, M.; (2010). Schizothorax zarudnyi as a potential species for aquaculture. Conference on farming the waters for people and food. September 22-25, Thailand.##Hardy, R.W.; (2010). Utilization of plant proteins in fish diets: effects of global demand and supplies of fishmeal. Aquaculture Res; 41(5): 770-776.##Hosseini, S.M.; Hosseini, S.A.; Soudagar, M.; (2013). Effects of dietary free L-Lysine on growth performance and muscle composition of Beluga Huso huso (Linnaeus 1785) juveniles. Int J Aqua Biol; 1(2): 42-47.##Jones, K.A.; (1992). Food search behavior in fish and the use of chemical lures in commercial and sports fishing. In: T.J. Hara (Ed.) Fish Chemoreception. Chapman and Hall, London. pp: 288-320.##Ketola, H.G.; (1983). Requirement for dietary lysine and arginine by fry of rainbow trout. Animal Sci; 56: 101-107.##Khamar, R.; Gharaei, A.; Ghaffari, M.; Rahdari, A.; (2015). Effect of different levels of the diet protein on growth, and body composition of finger ling snow trout (Schizothorax zarudnyi Nikolskii, 1897). Oceanology; 6: 11-18.##Kim, K.I.; Kayes, T.B.; Amundson, C.H.; (1992). Requirements for lysine and arginine by rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture; 106: 333-344.##Kim, J.D.; Lall, S.P.; (2001). Effects of dietary protein level on growth and utilization of protein and energy by juvenile haddock (Melanogrammus aeglefinus). Aquaculture; 195: 311-319.##Lee, P.G.; Meyers, S.; (1996). Chemo attraction and feeding stimulation in crustacean. Aquaculture Nutrition; 2: 157-164.##Li, M.; Manning, B.B.; Robinson, E.H.; (2004). Effect of daily intake on feed efficiency of juvenile channel catfish. J World AquacSoc; 29: 156-161.##Li, P.; Mai, K.S.; Trushenski, J.; Wu, G.Y.; (2009). New developments in fish amino acid nutrition: towards functional and environmentally oriented aqua feeds. Amino Acids; 37: 43-53.##Lin, Y.; Gong, Y.; Yuan, Y.; Gong, Sh.; Yu, D.; Li, Q.; Luo, Zh.; (2012). Dietary l-lysine requirement of juvenile Chinese sucker, Myxocyprinus asiaticus. Aquaculture Research; 44: 1539-1549.##Lovell, R.T.; (1989). Nutrition and Feeding of Fish. Van Nostr and Reinhold, New York, NY, USA. 268pp.##Mai, K.; Zhang, L.; Ai, Q.; Duan, Q.; Zhang, C.; Li, H. et al.; (2006). Dietary lysine requirement of juvenile Japanese seabass, Lateolabrax japonicus. Aquaculture; 258: 535-542.##Ng, W.; Hung, S.S.O.; (1995). Estimating the ideal dietary essential amino acid pattern for growth of white sturgeon, Acipenser transmontanus. Aquaculture Nutrition; 1: 85-94.##Rahdari, A.; Esazaei, N.; (2000). Identifying fish Sistan region. Thesis Fisheries Engineering, Faculty of Natural Resources, University of Zabol, 67 pages.##Ravi, J.; Devaraj, K.V.; (1991). Quantitative essential amino acid requirements for growth of catla, Catla catla (Hamilton). Aquaculture; 96: 281-291.##Razavi Shirazi, H.; (2002). Marin production technology. Naghshe mehr. 292p.##Van den Ingh, T.S.G.A.; Olli, J.J.; Krogdahl, A.; (1996). Alcohol-soluble components in soybeans cause morphological changes in the distal intestine of Atlantic salmon, Salmo salar L. J Fish Dis; 19: 47-53.##Viola, S.; Lahav, E.; (1991). Effects of lysine supplementation in practical carp feeds on total protein sparing and reduction of pollution. Israeli Journal of Aquaculture Bamidgeh; 43: 112-118.##Walton, M.J.; Cowey, C.B.; Adron, J.W.; (1984). The effect of dietary lysine levels on growth and metabolism of rainbow trout (Salmo gairdneri). Brit J Nutrition; 52: 115-122.##Wang, S.; Liu, Y.J.; Tian, L.X.; Xie, M.Q.; Yang, H.J.; Wang, Y. et al.; (2005). Quantitative dietary lysine requirement of juvenile grass carp, Ctenopharyngodon idella. Aquaculture; 249: 419-429.##Wilson, R.P.; (1989). Amino acids and proteins. pp: 111-151 in Fish Nutrition 2nd ed J.E. Halver, ed, New York: Academic Press.##Yang, H.J.; Liu, Y.J.; Tian, L.X.; Gui, Ying Liang,  G.Y.; Lin,  H.R.; (2010). Effects of Supplemental Lysine and Methionine on Growth Performance and Body Composition for Grass Carp (Ctenopharyngodon idella), American J Agri Biol Sci; 5: 222-227.##Zhang, C.H.; Ai, Q.; Mai, K.; Tan, B.; Li, H.; Zhang, L.; (2008). Dietary lysine requirement of large yellow croaker, Pseudosciaena crocea R. Aquaculture; 283: 123-127.##Zarate, D.D.; Lovell, R.T.; (1997). Free lysine (L-lysine. HCl) is utilized for growth less efficiently than protein-bound lysine (soybean meal) in practical diets by young channel catfish, Ictalurus punctatus. Aquaculture; 159: 87-100.##Zhou, Q.C.; Wu, Z.H.; Chi, S.Y.; Yang, Q.H.; (2007). Dietary lysine requirement of juvenile cobia (Rachycentron canadum).  Aquaculture; 273: 634-640.##Zhou, X.Q.; Zhao, C.R.; Jiang, J.; Feng, L.; Liu, Y.; (2008). Dietary lysine requirement of juvenile Jian carp (Cyprinus carpio Var. Jian). Aquaculture Nutrition; 14: 381-386.##