مطالعه شاخص‌های رشد و پارامترهای خون‌شناختی لارو ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با جیره مکمل‌سازی شده با بیفیدوباکترهای پروبیوتیکی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه گنبد کاووس

2 دانشگاه تهران

3 دانشگاه گلستان

چکیده

چکیده
ارزیابی تأثیر باکتری­های مفید تنها در روند رشد خلاصه نشده و جنبه­های مختلف آن از جمله پارامترهای خونی را نیز شامل می­شود. در این مطالعه تأثیر دو گونه بیفیدوباکتر Bifidobacterium animalis PTCC-1631 و Bifidobacterium lactis PTCC-1736 با سه غلظت 1CFU g-107×1(1T)، 107×2 (2T) و 107×3 (3T) بر عملکرد رشد و معیارهای خون­شناختی لارو ماهی قزل­آلای رنگین­کمان با وزن اولیهg  197/0 ± 538/0 مورد بررسی قرار گرفت. لذا تعداد 3 تیمار آزمایشی  و 1 تیمار شاهد که هر یک دارای 3 تکرار بود آماده سازی شد. تعداد 30 قطعه لارو ماهی قزل­آلای رنگین­کمان درون هر یک از تکرارها جای گرفت. لاروها روزانه 4 بار بر اساس 8-4 % وزن بدن غذادهی شد. بعد از 8 هفته تغذیه لاروها با جیره مکمل­سازی شده با بیفیدوباکتریوم­ها معیارهای رشد و خون­شناختی مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی نتایج مربوط به میزان هموگلوبین بین تیمارهای آزمایشی و شاهد اختلاف معنی­داری را نشان نداد (05/0P>). استفاده از بیفیدوباکترها موجب افزایش تعداد گلبول­های قرمز و سفید خون در تیمارهای آزمایشی 3T و 2T شد (05/0P). مطالعه معیارهای خونی و بررسی وزن نهایی و نرخ رشد ویژه در تیمارهای آزمایشی در این مطالعه نشان داد که استفاده از بیفیدوباکترهای پروبیوتیکی موجب ارتقاء تعداد سلول­های خونی و همچنین رشد وزنی در ماهی قزل­آلا شده است.  

کلیدواژه‌ها


Abraham, TJ.; Mondal, S.; Babu, ChS.; )2008.( Effect of comercial aquaculture probiotic and fish gut antagonistic bacterial flora on the growth and disease resistance of ornamental fishes Carassius auratus and Xiphorus helleri, Ege Univ. Journal of Fisheries and Aquatic Sciences; 1: 27-30.

Affonso, EG.; Polez, VLP.; Correa, CF.; Mazoa, AF.; Araujo, MRR.; Moraes, G.; (2002). Blood parameters and metabolites in teleost fish Colossoma macropomum exposed to sulfide or hypoxia. Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology; 33: 375-382.

Al-Dohai, MA.; Hashim, R.; Aliyu-Paiko, M.; (2011). Evaluating the use of Lactobacillus acidophilus as a biocontrol agent against common pathogenic bacteria and the effects on the haematology parameters and histopathology in African catfish Clarias gariepinus juveniles. Aquaculture Research; 42: 196- 209.

Bairagi, A.; Ghosh, KS.; Sen, SK.; Ray, AK.; (2004). Evaluation of the nutritive value of Leucaena leucocephala leaf meal , inoculated with fish intestinal bacteria Bacillus subtilis and Bacillus circulans in formulated diets for rohu, Labeo rohita (Hamilton) fingerlings. Aquaculture Research; 35: 436-446.

Balcazar, JL.; De Blas, I.; Ruiz-Zazuela, I.; Cunningham, D.; Vandrell, D.; Muzquiz, JL.; (2006). The role of probiotics in aquaculture. Veterinary Microbiology; 114: 173-186.

Bullis, RA.; (1993). Clinical pathology of temperate freshwater and estuarine fishes. In: Stoskopf MK (ed) Fish medicine. W.B. Sanders. CO., Philadelphia, USA. p. 232-239.

Campbell, TW.; Ellia, CK.; (2007). Avian and exotic animal hematology and cytology, 3rd edn, Blackwell Puplishing, Iowa, USA. p. 93-112.

Carnevali, O.; Zamponi, MC.; Sulpizo, P.; Rollo, A.; Nardi, M.; Orpianesi, C.; Silvi, S.; Caggiano, M.; Polzonetti, AM.; Cresci, A.; (2004). Administration of probiotic strain to improve sea bream wellenss during development. Aquaculture International; 12: 377-386. 

Charteris, WP.; Kelly, PM.; Morelli, L.; Collins, JK.; (1998). Antibiotic susceptibility of potentially probiotic Bifidobacterium isolates from the human gastrointestinal tract. Letters in Applied Microbiology; 26: 333-337.

Ghomi, MR.; Heshmatipour, Z.; Nazari, RM.; Sohrabnejad, M.; Zarei, M.; Nikoo, M.; Ovissipour, M.; EsmaeiliMolla, A.; (2010). Intestinal microfora of Kutum Rutilus frisii kutum under dietary supplemetation with probiotic and vitamin C. Bulgarian Journal of Agricultural Science; 16(5): 635-642.

Ghosh, K.; Sen, SK.; Ray, AK.; (2002). Growth and survival of Rohu, Labeo rohita (Hamilton) spawn fed diets supplemented with fish intestinal microflora. Acta Ichthyol. Pisc, 32(1): 83-92.

Gill, HS.; Rutherfurd, KJ.; Cross, ML.; Gopal, PK.; (2001). Enhancement of immunity in the elderly by dietary supplementation with the probiotic Bifidobacterium lactis HN019. The American Journal of Clinical Nutrition; 74: 833-839.

Gomez-Gill, B.; Herrera-Vega, MA.; Aberu-Grobis, FA.; Roque, A.; (1998). Bioencapsulation of two different vibrio species in nauplii of the Brine shrimp (Artemia fransiscana). Applied and Environmental Microbiology; 64: 2318- 2322

Gram, L.; Melchiorsen, J.; Spanggaard, B.; Huber, I.; Nielsen, TF.; (1999). Inhibition of Vibrio anguillarum by Pseudomonas fluorescens AH2, a possible probiotic treatment of fish. Applied and Environmental Microbiology; 65: 969-973.

Harikrishnan, R.; Balasundaram, C.; Heo, M.; (2010). Supplementation diet containing probiotic, herbal and azadirachtin on hematological and biochemical changes in Cirrhina mrigala against Aphanomyces invadans, Fish Aquacul J.; 4: 1- 11.

Hooper, LV.; Wong, MH.; Thelin, A.; Hansson, L.; Falk, PG.; Gordon, JI.; (2001). Molecular analysis of commensal Host-Microbial relationship in the intestine. Science; 291: 881-884.

Houston, AH.; (1190). Blood and circulation. In: Schreck CB, Moyle PB, (eds). Methods for fish biology. American fisheries society: Bethesda, Maryland; 273-335.

Graham, MS.; Fletcher, GL.; Benfey, TJ.; (1985). Effect of triploidy on blood oxygen content of Atlantic salmon. Aquaculture, 50: 133-139.

Jafaryan, H.; Morovat, R.; Shirzad, H.; (2008). The use of bioencapsulated Daphnia magna by probiotic bacillus and their effect on the growth of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) larvae. Iran. J. Biol.; 21: 24-35. (in Persian)

Lesel, R.; (1991). Does a digestive active bacterial flora exist in fish? In: Fish Nutrition in Practice. Biarritz, France, pp. 655-664: 1993.

Lin, Sh.; Mao, Sh.; Guan, Y.; Luo, L.; Luo, L.; Pan, Y.; (2012). Effect of dietary chitosan oligosaccharids and Bacillus coagulans on the growth, innate immunity and resistance of Koi (Cyprinus carpio koi). Aquaculture; 342-343: 36-41.

Mahios, AS.; Gatesoupe, FJ.; Hervi, M.; Metailler, R.; Ollevier, F.; (2006). Effect of dietary inulin and oligosaccharides and other prebiotics for weaning turbot, Psetts maxima. (Linnaeus, C. 1758). Aquacul. Int.; 14: 219-229.

Mohammadi-Azarm, H.; Abedian-Kenari, A.; Abtahi, B.; (2004). The effects of Protxin probiotic on growth and surviavl of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) larvae. Iran. J. Mar. Sci.; 3(2, 3): 69-75. (in Persian)

Olafsen, JA.; Hansen, GH.; (1992). Intact antigen uptake in intestinal epithelial cells of marine fish larvae. J. Fish Biol; 40: 141-156.

Ouwehand, AC.; Kirjavainen, PV.; Gronlund, MM.; Isolauri, E.; Salminen, S.; (1999). Adhesion of probiotic micro-organisms to intestinal mucus. Int. Dairy J.; 9: 623-630.

Panigrahi, A.; Kiron, V.; Puangkaew, J.; Kobayashi, T.; Satoh, S.; Sugita, H.; (2005). The viability of probiotic bacteria as a factor influencing the immune response in rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Aquaculture; 243: 241-254.

Reid, G.; Burton, J.; (2002). Use of Lactobacillus to prevent infection by pathogenic bacteria. Microb. Infect; 4: 319-324.

Sahandi, J.; Jafaryan, H.; Roozbehfar, R.; Babaei, S.; Dehestani, M.; (2012). The use of two enrichment forms (Brachionus plicatilis enrichment and rearing water enrichment) with probiotic bacilli spore on growth and survival of Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix), Iran. J.Vet. Res.; 13(4): 289-295.

Sarem-Damerdjii, LO.; Sarem, F.; Marchal, L.; Nicolas, JP.; (1995). In vitro colonisation ability of human colon mucosa by exogenous Lactobacillus strains. FEMS Micorbiol. Lett.; 131: 133-137.

Tomasik, PJ.; Tomasik, P.; (2003). Probiotics and Prebiotics. Cereal. Chem.; 80(2): 113-117.

Tookmechi, A.; Shamsi, H.; Delshad, R.; Ghasemi Moghanjoei, A.; (2012). Dietary administration of vitamin C and Lactobacillus rhamnosus in combination enhanced the grow th and innate immune response of the rainbow trout,  Oncorhynchus mykiss, Iran. Sci. Fish. J.; 21(3): 13-22. (in Persian)

Wache, Y.; Auffray, F.; Gatesoupe, FJ.; Zambonino, J.; Gayet, V.; Labbé, L.; Quentel, C.; (2006). Cross effects of the strain of dietary Saccharomyces cerevisiae and rearing conditions on the onset of intestinal microbiota and digestive enzymes in rainbow trout, Onchorhynchus mykiss fry. Aquaculture; 258: 470-478.