بررسی تأثیر مقادیر مختلف کیتوزان بر شاخص های رشد و تغذیه در ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تخصصی تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه

2 استادیار دانشکده دامپزشکی و پژوهشکده آرتمیا و جانوران آبزی دانشگاه ارومیه

چکیده

چکیده

تعداد 900 قطعه ماهی با میانگین وزنی 25 گرم از یکی از مزارع پرورش ماهی شهرستان ارومیه تهیه و پس از گذراندن دو هفته دوره سازش با شرایط محیط آزمایش به طور تصادفی در چهار تیمار تقسیم شده و با سطوح 0 (گروه شاهد)، 5/2، 5 و 10 گرم کیتوزان در هر کیلوگرم غذا و به مدت هشت هفته مورد تغذیه قرار گرفتند و سپس ماهیان تمام تیمارها به مدت سه هفته با جیره فاقد کیتوزان تغذیه شدند. در طول دوره تحقیق هر دو هفته یکبار و نیز در پایان هفته یازدهم (پایان آزمایش) زیست سنجی ماهیان انجام گرفته و شاخص‌های رشد و تغذیه نظیر میانگین وزن، طول کل، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی و رشد روزانه محاسبه گردید و داده‌ها با نرم افزار آماری (ver. 20) SPSS (p

کلیدواژه‌ها


Asmita, S.; Uday, S.; (2013). Effect of coating of hydrocolloids on chickpea (Cicer arietinum L.) and green gram (Vigna radiate) splits during deep fat frying. International Food Research Journal; 20: 565-573.

Bagni, M.; Archetti, L.; Amadori, M.; Marino, G.; (2000). Effect of Long-term oral administration of an immunostimulant diet on innate immunity in sea bass (Dicentrachus labrax). Journal of Vet. Med. B.; 47: 745-751.

Cha, SH.; Lee, JS.; Song, CB.; Lee, KJ.; (2008). Effects of Chitosan-coated diet on improving water quality and innate immunity in the Oliver flounder (Paralichthys olivaceus). Aquaculture; 278:110-118.

Cook, MT.; Hayball, PJ.; Hutchinson, W.; Nowak, BF.; Hayball, DJ.; (2003). Administration of a commercial immunostimulant preparation, EcoActiva as a feed supplement enhances macrophage respiratory burst and the growth rate of snapper (Pagrus auratus), Sparidae (Bloch and Schneider) in winter. Fish and Shellfish Immunology; 14: 333-345.

Gopalakannan, A.; Arul, V.; (2006). Immunomodulatory effects of dietary intake of Chitin, Chitosan and Levamisol and immune system of Cyprinus carpio and control of Aeromonas hydrophila infection in pond. Aquaculture; 255:179-187.

Hardy, RW.; (2002). Nutrient requirement and feeding of fish for aquaculture. CABI Publishing, Walling ford, Oxon, United Kingdom; Pp: 184-202.

Hasan, MR.; (2002). Nutrition and feeding for sustainable Aquaculture development in the third millennium. FAO Reports.

Hoseyni Najdgerami, A.; Manaffar, R.; Meshkini, S.; Salimi, B.; (2007). Evaluation of effect of initial feeding on growth of rainbow trout (Oncorhyichus mykiss) larva. Journal of Science, Tarbiat Moalem University; 7: 32-42.

Huang, SS.; Higgs, DA.; Balfry, SK.; Schulte, PM.; Brauner, CJ.; (2008). Effect of dietary canola oil level on growth performance, fatty acid composition and ion regulatory development of spring Chinook salmon parr (Oncorhynchus tshawytscha). Aquaculture; 274: 109-117.

Kim, SK.; Rajapakes, N.; (2005). Enzymatic production biological activities of Chitosanoligosacharides (COS): A review. Carbohydrate polymers; 62: 357-368.

Kono, M.; Matsui, T.; Shimizo, C.; (1997). Effect of chitin, Chitosan and cellulose as diet supplements on the growth of cultured fish. Nippon Suisan Gakkaishi; 53:125-129.

Martinez-Llovens, S.; Vidal, AT.; Monino, AV.; Torres, MP.; Cevda, MJ.; (2007). Effect of dietary soybean oil concentration on growth, nutrient utilization and muscle fatty acid composition of gilthead sea bream (Sparus aurata L.). Aquaculture; 38: 76-81.

Mehrabi, Y.; (1999). Primary studying anesthesia effect of flower powder of clove tree on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Pajohesh and Sazandegi; 40, 41, 42: 160-162.

Melinda, M.; (2012). Dietary Supplements for Improving Body Composition and Reducing Body Weight. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism; 22: 139 -154.

Meshkini, S.; Tafy, AA.; Tokmechi, A.; Farhangpajouh, F.; (2012). Effect of Chitosan on hematological parameters and stress resistance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Veterinary Research Forum; 3 (1): 49 – 54.

Reilly, A.; Keferstein, F.; (1997). Food safety hazards and the application of the principles of the hazard analysis and critical control point (HACCP) for their control in aquaculture production. Aquaculture Research; 28: 735-752.

Romoren, K.; Thu, BJ.; Evense, O.; (2002). Immersion delivery of plasmid DNAІІ. A study of the potential of a Chitosan based delivery system in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. Journal of Controlled Release; 85: 215-225.

Sakai, M.; Kobayashi, M.; Kawauchi, H.; (1996). In vitro activation of fish phagocytic cells by GH, prolactin and somatolactin. Journal of Endocrinology; 151: 113-118.

Shiau, SY.; Ya, YP.; (1999). Dietary supplementation of chitin and Chitosan depresses growth in Tilapia, Orecromis niloticus×Orecromis auratus. Aquaculture; 179: 439-446.

Sukhoverkhov, FM.; (2006). The effect of cobalt, vitamin, tissue preparations and antibiotics on carp production. http://www.FAO.com.

Tafi, AA.; Meshkini, S.; Tokmechi, A.; (2014). Study of effects of chitosan on some immune responses of rainbow trout and enhance resistance against Aeromonas hydrophila challenge. Animal researches Journal; 26(4): 468-477.

Xue, M.; Leo, L.; Wu, X.; Ren, Z.; Gao, P.; Yu, Y.; (2006). Effect of sex alternative lipid sources on growth and tissue fatty acid composition in Japanese sea bass (Lateolobrax japonicus). Aquaculture; 260: 206-214.