با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد

2 استادیار، گروه علوم دامی- دانشگاه لرستان، خرم‌آباد

چکیده

چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر عصاره آرتیشو بر عملکرد، خصوصیات لاشه و غلظت سرمی تری‌گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته خیلی کم (VLDL)، لیپوپروتئین با دانسیته کم (LDL) و لیپوپروتئین با دانسیته زیاد (HDL) جوجه‌های گوشتی در دوره رشد (21 تا 35 روزگی) انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با پنج تیمار (سطوح 0، 100، 200، 300 و 500 میلی‌گرم در لیتر عصاره آرتیشو) و چهار تکرار و 10 قطعه پرنده (مخلوط دو جنس) در هر تکرار انجام شد. استفاده از عصاره آرتیشو در آب آشامیدنی اثر معنی‌داری بر مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، افزایش وزن روزانه و صفات لاشه جوجه‌های گوشتی نداشت. استفاده از عصاره آرتیشو اثر معنی‌داری بر غلظت تری‌گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته خیلی کم، لیپوپروتئین با دانسیته کم و لیپوپروتئین با دانسیته زیاد جوجه‌های گوشتی در سن 35 روزگی نداشت. نتیجه‌گیری می‌شود افزودن عصاره آرتیشو تا سطح 500 میلی‌گرم در لیتر تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و اجزای چربی خون جوجه‌های گوشتی ندارد.
 

کلیدواژه‌ها

Abdo, ZMA.; Radwan, NL.; Selim, NA.; (2007) The effect of Artichoke leaves meal on the utilization of dietary energy for broiler chicks. Poultry Science; 6(12): 973-982.
Alcicek, A.; Bozkurt, M.; Cabuk, M.; (2004). The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Society. Animal Science; 34(4): 217-222.
Brand, N.; Hansel, R.; Seller, K.; Rimpler, H.; Schneider, G.; (1992). Hagers Handbuch der pharmazeutischen praxis, drogen. 5 (Ed), Berlin, Heidelberg. New York, Springer; 1117-1131.
Cross, DE.; Mcdevith, RM.; Hillman, K.; Agamovic, T.; (2007). The effect of herbs and their associated essential oile on performance, digestibilities and gut microflora in chickens 7 to 28 d of age. British Poultry Science; 4: 496-506
Englisch, W.; (2000). Efficacy of artichoke dry extract in patients with hyperlipoproteinemia. Arzneimittel forschung; 3: 260-263.
Fallah, F.; Kiani, A.; Azarfar, A.; (2013). Effect of artichoke leaves meal and mentha extract (Menthapiperita) on immune cells and blood biochemical parameters of broilers. Global Veterinary; 1: 99-102.
Friedewald, WT.; Levy, RI.; Fredrickson, DS.; (1972). Estimation of concentration of low density lipoprotein cholesterol in plasma without use of the ultra-centrifuge. Clinical Chemistry; 18: 449-502.
Gebhardt, R.; (1998). Inhibition of cholesterol biosynthesis in primary cultured rat hepatocytes by artichoke (Cynara scolymus L.) extracts. Pharmacology and Experimental Therapeutics; 287: 1122-1128.
Indisch, W.; Schedle, K.; Plitzner, C.; Kroismayr, A.; (2008). Use of Phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Animal Science; 86: 140-148.
Klasing, KC.; (2005). Comparative feeding poultry. Translated by Kermanshahi H. Mazandaran university press. Babolsar; 468- 476.
Kleessen, B.; Elsayed, NAAE.; Loehren, U.; Schroedl, W.; Krueger, M.; (2003). Jerusalem artichokes stimulate growth of broiler chickens and protect them against endotoxins and potential cecal pathogens. Food Protection; 66: 2171-2175.
Kraff, K.; (1997). Artichoke leaf extract- recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver, and gastrointestinal tracts. Phytomedicine; 4: 369-378.
Lee, KW.; Everts, H.; Beyen, AC.; (2003).  Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Applied Poultry Research; 12: 394-399.
Park, BS.; (2011). Effect of oral administration of Jerusalem artichoke inulin reducing blood lipid and glucose in STZ-induced diabetic rats. Animal and Veterinary Advances; 10(19): 2501-2507.
Qureshi, A.; Dinzz, A.; (1983). Suppressive of avian hepatic metabolism by solvent extracts of garlic: impaction serum lipids. Nutrition; 113: 46-55.
Radwan, NL.; Abdo, ZMA.; Hassan, RA.; (2007). Effect of feeding artichoke leaves meal on productive and reproductive performansce of mandarah hens. Poultry Science; 6(11): 826-834.
Rondanelli, M.; Monte ferrario, F.; Perna, S.; Faliva, M.; Opizzi, A.; (2013). Health-promoting properties of artichoke in preventing cardiovascular disease by its lipidic and glycemic-reducing action. Monaldi Archives for chest Disease; 80: 17-26.
Rutkowski, A.; Jansman, AJM.; Bremmers, RPM.; (1999). Application of wheat whole grain in broiler chicken nutrition. In: Proceeding of the 12th European Symposium on Poultry Nutrition, Veldhoven. Netherlands; 266-267.
Sandoval, GL.; Fernandez, RJ.; Terraes, JC.; Revidatti, FA.; (2004). Effects of the supplementation with artichoke extract (Cynara scolimus L.) and choline chloride on some biochemical variables in broiler chickens. International Veterinary Science; 6: 1.
Stevens, L.; (1996). Avian Biochemistry and Molecular Biology. Cambridge. Cambridge university press.
Sturkie, PD.; (1995). Avian Physiology. Translated by Panahi DMR, Rasoulnejad FS, Zendehruh KR, Modir SM, Maafi MM, Mirsalimi SM et al. 1 Ed. Department of Agricaltural Research and Training unit. Kowsar Economic Organization.
Westendarp, H.; (2005). Essential oils for the nutrition of poultry, swine and ruminants.Dtsch Tierarztl Wochenschr; 112: 375-380.
Yargeldi, K.; Abas, I.; (2013). The effects of cynarin a plant ingredient supplementation bone structure and some serum indicens in broilers fed different feed forms. Faculty of Veterinary Medicine Istanbul Univercity; 1: 9-19.
Yildiz, G.; Sacakli, P.; Gungor, T.; (2006). The effect of dietary Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) on performance, egg quality characteristics and egg cholesterol content in laying hens. Poultry Science; 51(8): 349-354.
Yusrisal, Y.; Chen, T.; (2003). Effect of adding chicory fructans in feed on growth performance, Serum Cholesterol and intestinal length. Poultry Science; 2: 214-219.
Zargari, A.; (2003). Medicinal plants. 5 th Edn. Vol2, Tehran University press; 43-48.
Ziai, SA.; Dastpak, A.; Naghdibadi, H.; Poorhosseini, L.; Hematimoghadam, AR.; Gharawi, NM.; (2004). Review on Artichoke (Cynara Scolymus). Medicial plant; 13: 1-10.