TY - JOUR ID - 5689 TI - اثر درمانی ترکیب عصاره هیدروالکلی گل سیر و سولفات روی بر مقدار هماتوکریت در موش صحرایی نر دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین JO - فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی JA - EAB LA - fa SN - 2322-2387 AU - یوسف وند, نامدار AU - حسنوند, وحید AD - استادیار فیزیولوژی، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران AD - کارشناس ارشد زیست‌شناسی- فیزیولوژی جانوری، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 7 IS - 4 SP - 39 EP - 46 KW - واژه‌های کلیدی: سولفات روی KW - گل سیر KW - موش دیابتی‌شده KW - هماتوکریت DO - 10.30473/eab.2019.5689 N2 - چکیده تأثیر مثبت سیر بر دیابت و کاهش عوارض آن شناخته شده است. عنصر روی نیز تأثیرات درمانی سودمندی درحیوانات دیابتی و انسان دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر درمانی ترکیب عصاره گل سیر و سولفات روی بر مقدار هماتوکریت در دیابت القاشده با استرپتوزوتوسین (STZ) در موش‌های صحرایی نر بود. تعداد 21 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 3 گروه تقسیم شدند (7n=). گروه شاهد (شم)، که درطول 45 روز از آب و غذای معمولی استفاده کردند و در آغاز دوره به آنها نرمال سالین تزریق شد، کنترل مثبت (دیابتی­شده به­وسیله STZ با دوز mg/kg40 در شروع دوره) و گروه درمانی عصاره گل سیر+ سولفات روی، این گروه بلافاصله بعد از این­که STZ دریافت کردند و از دیابتی شدن آنها اطمینان حاصل شد تحت درمان با عصاره گل سیر با غلظت mg/Lit 360 و سولفات روی با غلظت mg/Lit 36 در آب آشامیدنی تا پایان دوره (45) قرارگرفتند. هماتوکریت خون با استفاده از دستگاه Diatron مدل ABACUS-c (ساخت اتریش) به‌صورت خودکار اندازه گیری شد. هماتوکریت در گروه تحت تیمار که عصاره هیدروالکلی گل سیر و سولفات روی را به­صورت ترکیب دریافت کرده بودند نسبت به کنترل افزایش معناداری را نشان داد (001/0>p). نتایج به­دست­آمده بیان­گر آن است که ترکیب عصاره گل سیر و سولفات روی در آب آشامیدنی باعث افزایش میزان هماتوکریت در موش صحرایی با دیابت القایی می­گردد. UR - https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_5689.html L1 - https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_5689_adf15b299a3c2cb5542d0cec442c2f4e.pdf ER -