%0 Journal Article %T تأثیر عصاره آزاد و انکپسوله رازیانه (Foeniculum vulgare) بر رفتار استافیلوکوکوس اورئوس و برخی پارامترهای میکروبی و شیمیایی در فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) نگهداری‌شده در 4 درجه سانتی‌گراد %J فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی %I دانشگاه پیام نور %Z 2322-2387 %A شاملوفر, مهشید %A پایندان, الهام %A غیاثوند, زهرا %A کاویانی چراتی, هدی %D 2019 %\ 10/23/2019 %V 8 %N 2 %P 11-22 %! تأثیر عصاره آزاد و انکپسوله رازیانه (Foeniculum vulgare) بر رفتار استافیلوکوکوس اورئوس و برخی پارامترهای میکروبی و شیمیایی در فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) نگهداری‌شده در 4 درجه سانتی‌گراد %K واژه‌های کلیدی: ارزیابی میکروبی و شیمیایی %K استافیلوکوکوس اورئوس %K افزایش ماندگاری %K عصاره آزاد و انکپسوله گیاه رازیانه %K فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان %R 10.30473/eab.2019.6201 %X چکیده رشد میکروبی و اکسیداسیون لیپیدها یکی از دلایل اصلی فساد گوشت و فرآورده­های گوشتی است که تغییرات نامطلوبی در این فرآورده­ها ایجاد می‌کند و در نتیجه، باعث بروز مسمومیت­های غذایی و مرگ‌ومیر مصرف‌کنندگان و همچنین ایجاد خسارت­های قابل ملاحظه اقتصادی می­شود. به‌منظور ارزیابی رفتار باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (عامل مسمومیت غذایی) و سنجش برخی از پارامترهای میکروبی و شیمیایی، فیله ماهی قزل­آلای رنگین‌کمان آغشته به استافیلوکوکوس اورئوس در معرض پلی‌فنول­های عصاره رازیانه (به فرم آزاد و انکپسوله) در دو غلظت (1/0، 3/0 درصد) قرار گرفته و در دمای یخچال به‌مدت 15 روز نگهداری شدند. عوامل شیمیایی و میکروبی مورد بررسی شامل شاخص پراکسید، شمارش کلی باکتری‌ها، شمارش باکتری­های سرمادوست و شمارش باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بودند. نتایج بررسی‌عوامل شیمیایی ‌و میکروبی نشان­دهنده اختلاف معنی­دار بین تیمارهای عصاره آزاد و انکپسوله رازیانه بود (05/0>P). نتایج بیانگر آن است که عصاره رازیانه خصوصاً در فرم انکپسوله آن و در غلظت بالا مؤثرتر از فرم آزاد آن بوده است و منجر به کندتر شدن روند رشد شمارش کلی باکتری­ها، باکتری­های سرمادوست و تعداد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و کاهش شاخص پراکسید به‌طور معنی­داری (05/0>P) در فیله ماهی قزل­آلای رنگین­کمان می­شود. بنابراین استفاده از فرم انکپسوله رازیانه (به‌ویژه در غلظت 3/0 درصد) می­تواند به‌عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فیله قزل­آلای رنگین­کمان پیشنهاد ­گردد.   %U https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_6201_fe4afcad834fcaeacee40e84472d960b.pdf