@article { author = {Nasri, Sima and Amin, GholamReza and Sedghi Azad, Zahra and Borbor, Masomeh and shahmohammadi, Freshteh}, title = {Anticancer property of ethanolic extract of Urginea maritima root on Hela cancer cells in cell culture}, journal = {Experimental animal Biology}, volume = {8}, number = {2}, pages = {45-50}, year = {2019}, publisher = {Payame Noor University}, issn = {2322-2387}, eissn = {2538-4856}, doi = {10.30473/eab.2019.6204}, abstract = {Abstract Cancer is an important health and hygienic issue in the world. The usage of medicinal plants as a natural source of cancer treatment is considered because of the lack of toxicity of these plants, in most cases on normal cells. The aim of this study was to investigate the effect of ethanolic extract of Urginea maritima root on Hela cancer cells compared to Hek normal cells. After root drying, extraction was done by Soxhlet method. Then, Hela and Hek cells were cultured at concentrations of 1000, 200, 150,100,50,10,1 and 0.1 µg/ml of ethanolic extract of Urginea maritima root at 24, 48, 72 hours and their viability was determined by MTT test.  Ethanolic extract of Urginea maritima root decreased the viability of Hela cells at different doses and hours (P<0.05) but it didn’t effect on Hek cells viability. Discussion: Due to existence of flavonoids and glycosides in the Urginea maritima root, the reduction of Hela cells viability can be attributed to these compounds.}, keywords = {Keywords: ethanolic extract of Urginea maritima root,Hela cancer cell,Hek cell,MTT}, title_fa = {خاصیت ضدسرطانی عصاره اتانولی ریشه عنصل بر سلول‌های سرطانی هلا در محیط کشت}, abstract_fa = {چکیده سرطان یک مسئله مهم بهداشتی و سلامتی در جهان است. سرطان گردن رحم یکی از موارد اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان در بین زنان می باشد. استفاده از گیاهان دارویی به‌عنوان منبع طبیعی درمانی در درمان سرطان به دلیل عدم سمیت این گیاهان بر سلول‌های طبیعی در بسیاری از موارد، مورد توجه است. پژوهش حاضر به بررسی اثر عصاره اتانولی ریشه عنصل بر سلول‌های سرطانی هلا در مقایسه با سلول‌های طبیعی هک پرداخته است. پس از خشک کردن ریشه، عصاره گیری از آن به روش سوکسله صورت گرفت. سپس، سلول‌های هلا و هک با غلظت‌های ۱۰۰۰؛ ۲۰۰؛ ۱۵۰؛۱۰۰؛ ۵۰؛ ۱۰؛۱؛ ۱/۰ میکروگرم در میلی لیتر  عصاره اتانولی ریشه عنصل در زمانهای ۲۴، ۴۸، ۷۲ ساعت کشت داده شدند و با تست MTT میزان زنده‌مانی آنها مشخص شد. عصاره اتانولی ریشه عنصل سبب کاهش زنده‌مانی سلول‌های هلا در دوزها و زمانهای مختلف شد (05/0P<). اما بر زنده‌مانی سلول‌های هک تأثیری نداشت.بحث: با توجه به وجود فلاوونوئیدها و گلیکوزیدهای موجود در ریشه عنصل، کاهش زنده‌مانی سلول‌های سرطانی هلا را می توان به این ترکیبات نسبت داد.}, keywords_fa = {واژه‌های کلیدی: سلول سرطانی هلا,سلول هک,عصاره اتانولی ریشه عنصل,MTT}, url = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_6204.html}, eprint = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_6204_db76bb566bb68019c6c3cd2bd430e684.pdf} }