@article { author = {Tanha, Teymour}, title = {Study of whey powder and determine the ruminal degradability of protein by the nylon bags method}, journal = {Experimental animal Biology}, volume = {8}, number = {1}, pages = {141-133}, year = {2019}, publisher = {Payame Noor University}, issn = {2322-2387}, eissn = {2538-4856}, doi = {10.30473/eab.2019.5988}, abstract = {  Abstract This experiment was conducted to study three types of Ruminal degradability of protein whey powder brands with product Shyzr Gloshad Mashhad Food Industries (WP1), whey powder brand Nasr Dalia (WP2) and whey powder product Khorasan Pegah (WP3 ) with 2 Holstein male calves with Ruminal fistula .first, The chemical properties include: moisture, ash, fat, lactose and protein were measured. Later, using Tris buffer samples were extracted proteins and the extracted proteins were determined electrophoresis. For nylon bag technique, the amounts of 5 gram of whey powder samples were placed inside the bag. Incubation times were: 0, 2, 4, 8, 16, 24, 48 and 72 hours. Gel electrophoresis showed that the major protein in whey powder consisted of β- lactoglobulin .lactalbumin, bovine serum albumin and immunoglobulin. These proteins are respectively 50, 20, 10 and 10 percent of total whey proteins in powder form nylon bag  Results showed that at 0, 2, 4 and 48 hours incubation, WP1 and WP2 and 72 hours incubation, WP2 highest amount of protein degradability (p < 0.05). At the same time, results also showed that WP1 the highest of soluble protein amount and WP2 highest of protein effective degradability in rumen (p < 0.05). It is also, WP1 and WP2 samples had the highest rate of degradability in 0.20 per hour (p < 0.05). This study showed the highest effective Ruminal degradability of protein whey powder samples related to WP2, WP1, respectively.  }, keywords = {Keywords: Degradability rate E,electrophoresis,in situ,protein,whey dried}, title_fa = {مطالعه پروتئین‌های پودر آب پنیر و تعیین تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای آن به روش کیسه‌های نایلونی}, abstract_fa = {  چکیده آزمایشی به­منظور بررسی تجزیه­پذیری شکمبه­ای پروتئین­ سه نوع پودر آب پنیر با نام­های تجاری شیذر محصول شرکت صنایع غذایی گلشاد مشهد (WP1)، پودر آب پنیر با نام تجاری نصر دالیا (WP2) و پودر آب پنیر محصول شرکت پگاه خراسان (WP3) با دو راس گوساله نر هلشتاین دارای فیستولای شکمبه‌ای انجام شد. ابتدا ویژگی‌های شیمیایی نمونه‌ها شامل: رطوبت، خاکسترخام، چربی، لاکتوز و پروتئین خام اندازه­گیری شدند. بعداً با استفاده از بافر تریس اقدام به استخراج پروتئین­های نمونه­ها شد. سپس با روش الکتروفورز پروتئین­های استخراجی تعیین شدند. برای تکنیک کیسه­های نایلونی، مقدار پنج گرم از نمونه‌های پودر آب پنیر در داخل کیسه‌ها قرار داده شد. زمان‌های انکوباسیون صفر،دو، چهار، هشت، 16، 24، 48 و 72 ساعت بود. ژل الکتروفور نشان داد که پروتئین‌های عمده پودر آب پنیر عبارت بودند از: β- لاکتوگلوبولین، α- لاکتالبومین، سرم آلبومین گاوی و ایمونوگلوبولین. این پروتئین‌ها به‌ترتیب 50، 20، 10 و 10 درصد از کل پروتئین‌های موجود در پودر آب پنیر را تشکیل می‌دهند. نتایج کیسه­های نایلونی نشان داد که در زمان­های صفر،دو، چهار، هشت و 48 ساعت انکوباسیون، نمونه WP1 و WP2 و در زمان 72 ساعت انکوباسیون، نمونه WP2 دارای بیشترین مقدار تجزیه­پذیری پروتئین بودند (05/0p <). هم‌چنین WP1 دارای بیشترین مقدار پروتئین محلول و نمونه WP2 دارای بیشترین پروتئین قابل تجزیه در شکمبه بود (05/0p <). علاوه بر این نمونه­های WP1 و WP2دارای بیشترین نرخ تجزیه در 20/0 در ساعت بودند (05/0p <). این آزمایش نشان داد که بالاترین میزان تجزیه­پذیری شکمبه­ای مؤثر پروتئین پودر آب پنیر به‌ترتیب مربوط به نمونه­های WP2، WP1 بودند.  }, keywords_fa = {واژه‌های کلیدی: آب پنیر خشک‌شده,الکتروفورز,تکنیک حیوان آزمایشگاه,پروتئین,نرخ تجزیه}, url = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_5988.html}, eprint = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_5988_3c3f8b4cd1e571606fe2456df2a97553.pdf} }