@article { author = {Firouzbakhsh, Farid and Vakili, Farzaneh and Yeganeh, Sekineh}, title = {Effect of different level of Lactobacillus acidophilus on growth performance, hematological parameters and intestinal microbiota in Poecilia reticulata}, journal = {Experimental animal Biology}, volume = {5}, number = {3}, pages = {51-59}, year = {2017}, publisher = {Payame Noor University}, issn = {2322-2387}, eissn = {2538-4856}, doi = {}, abstract = {The present study was performed to investigate the effects of various levels of dietary lactobacillus acidophilus as feed supplement on the growth performance, survival rate, hematological parameters and intestinal microbiota of guppy (Poecilia reticulata). For this purpose one-thousand and eight hundred guppy larvae with 7 mg mean weight in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replicates of L. acidophilus in the diet, including no bacteria (control), 1.5×107, 3×107, 6×107 CFU g-1(T2,T3,T4 respectively) were considered and fed for 16 weeks. The results showed that significant differences (P4 and control group. The highest amount of white blood cell count (9.70±0.1) was observed in 4 group and had significant different (P>0.05) with control (5.96±0.2). The highest amount of intestinal of Lactobacillus was observed in 4 group compared to other groups and control (PL. acidophilus (6×107 CFU g-1) have significant effect on growth and white blood cell count of guppy.  }, keywords = {Lactobacillus acidophilus,Guppy,growth,Hematology,intestinal microbiota}, title_fa = {اثر سطوح مختلف لاکتوباسلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی (Poecilia reticulate)}, abstract_fa = {این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجه‌های خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی‌گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه 1) و جیره های دارای باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در سه سطح 107×5/1 (گروه 2)، 107 ×3 (گروه 3) و 107 ×6 (گروه 4) واحد کلنی بر گرم غذا به مدت 16 هفته تغذیه شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که از نظر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و نرخ رشد ویژه بین گروه 4 و گروه شاهد و سایر گروه‌های آزمایش اختلاف معنی‌داری (05/0P7 ×6  واحد کلنی بر گرم غذا اثر معنی‌داری بر رشد، تعداد گلبول‌های سفید و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی دارد.  }, keywords_fa = {لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس,ماهی گوپی,رشد,خون شناسی,جمعیت باکتریایی روده}, url = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_3490.html}, eprint = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_3490_cf0ea32692207f7cd555567332e0c7da.pdf} }