@article { author = {Shareghi, B and Nejad, k. Shahdad}, title = {The Effect of Organic Solvents on the Structural Stability and Catalytic Activity of Pepsin}, journal = {Experimental animal Biology}, volume = {3}, number = {1}, pages = {7-16}, year = {2014}, publisher = {Payame Noor University}, issn = {2322-2387}, eissn = {2538-4856}, doi = {}, abstract = {Pepsin enzyme is synthesized in the gastric mucosa of vertebrates. Pepsin is composed of 327 amino acid residues, with a molecular mass of 34KD. The structure is predominantly β-strand and random coil with limited α-helix. The two domains are connected via a six-stranded β-sheet plate. In this study used UV-Vis spectrophotometer pharmacia-4000 with electronic temperature controller system. Thermal stability of porcine pepsin has been investigated in the presence of organic solvents include butanol, ethanol, 1,4-Butanediol and glycerol in different concentrations (0-50% V/V) at pH=2. Tm of pepsin was decreased the presence of butanol, ethanol, 1,4-Butanediol respectively. and Tm of pepsin increased in the presence of glycerol. Also the effects of these organic solvents on the activity of porcine pepsin were studied Activity of pepsin decreased in aqueous butanol, ethanol and 1,4-Butanediol with increasing organic solvent concentration respectively and activity of pepsin increased in presence of glycerol with increasing organic solvent concentration. The changes caused in the catalytic activity by the water-miscible organic solvents include butanol, ethanol and 1,4-Butanediol may be related to structural changes, which were followed by means of thermal stability changes and also change in active site of pepsin. Glycerol also stabilized the structure of pepsin.}, keywords = {Pepsin,thermal Stability,Organic Solvents,activity,Structural Changes}, title_fa = {اثر حلال‌های آلی بر پایداری ساختار وفعالیت کاتالیتیکی پپسین}, abstract_fa = {آنزیم پپسین در مخاط معده مهره­داران سنتز می­شود. پپسین از 327 رزیدو تشکیل شده ­است. وزن مولکولی آن KD34 می­باشد. ساختار پپسین غالباً β-Sheet و رندوم کویل با α- هلیکس محدود است و دو دمین آن با یک صفحه بتا شش­رشته­ای به هم متصل می­شوند. در این مطالعه از دستگاه اسپکتروفتومتر مدل فارماسیا 4000 با سیستم کنترل دما استفاده و پایداری دمایی پپسین خوک در حضور غلظت­های مختلف (0 تا 50% حجمی- حجمی) حلاّل‎های آلی بوتانول، اتانول، 4،1- بوتان­دیول و گلیسرول در 2pH= بررسی شد. Tm پپسین به ترتیب در حضور حلاّل­های بوتانول، اتانول و 4/1-بوتان­دیول کاهش یافت و در حضور گلیسرول افزایش یافت. همچنین اثر این حلاّل­های آلی بر روی فعالیت پپسین خوک بررسی شد. فعالیت پپسین به ترتیب در حضور محلول­های آبی بوتانول، اتانول و 4/1- بوتان­دیول با افزایش غلظت حلاّل­های آلی کاهش یافت و در حضور گلیسرول با افزایش غلظت حلاّل آلی زیاد شد. تغییرات ایجاد شده در فعالیت کاتالیتیکی به وسیله حلاّل­های آلی محلول در آب بوتانول، اتانول و 4/1- بوتان­دیول ممکن است مربوط به تغییرات ساختاری که به وسیله تغییرات پایداری دمایی نیز نشان داده شد و همچنین تغییر در جایگاه فعال پپسین باشد و گلیسرول نیز ساختار پپسین را پایدار کرد.}, keywords_fa = {پپسین,پایداری دمایی,حلال‎های آلی,فعالیت,تغییرات ساختاری}, url = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_1351.html}, eprint = {https://eab.journals.pnu.ac.ir/article_1351_c4dd14845b28ca3659ff3b61e80e0afa.pdf} }