با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، پژوهشکده میگوی کشور (ISRC)، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور (IFSRI)، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، بوشهر، صندوق پستی: 1374

2 استادیار گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز شهرک گلستان Research Assistant Professor, Department of

3 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز شهرک گلستان

چکیده


گیاه سیر به دلیل داشتن ترکیبات ارگانوفسفره قادر است به‌عنوان محرک رشد و سیستم ایمنی در میگوها مورد استفاد قرار گیرد. در مطالعه حاضر تأثیر جیره‌های مختلف غذایی حاوی درصد‌های مختلف (صفر، 5/0، 1 و 2 درصد) پودر گیاه سیر بر شاخص‌های رشد شامل میانگین وزن، طول، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، راندمان تبدیل غذایی و بازماندگی میگوهای سفید غربی با میانگین وزنی 64/8 گرم به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفت. میانگین وزن، طول و ضریب رشد ویژه (SGR) میگوهای تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 2 درصد پودر گیاه سیر (به ترتیب 42/15 گرم، 2/16 سانتی‌متر و 368/237 درصد) به‌طور معنی‌داری بیشتر از مقادیر اندازه‌گیری شده در سایر تیمارها بود (05/0P<). لیکن علیرغم بیشتر بودن میانگین وزن، طول و ضریب رشد ویژه (SGR) میگوهای تیمار 1 درصد نسبت به تیمار 5/0 هیچ‌گونه اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0P>)‌. در حالیکه به دلیل افزایش معنی دار راندمان ضریب تبدیل غذایی (FCE) در میگوهای تیمار 2 درصد، میزان ضریب تبدیل غذایی (FCR) در آنها به‌طور معنی داری کمتر از سایر میگوهای تیمار می‌باشد (05/0P<). با این وجود میزان بازماندگی میگوهای تیمار تغذیه شده با جیره‌ غذایی حاوی 2 و 1 درصد پودر گیاه سیر به‌طور معنی داری بیشتر از میگوهای تیمار 5/0 و صفر درصد بود (05/0P<). نتایج به‌دست آمده دلالت بر این دارد که افزودن پودر گیاه سیر به میزان 2 درصد در جیره غذایی میگوها می‌تواند علاوه بر افزایش شاخص‌های رشد و بازماندگی موجب بهبود راندمان ضریب تبدیل غذایی در میگوهای سفید غربی ‌گردد.

کلیدواژه‌ها

Abd-Elallatif, A.; Ebraheem, K.; (1996). Studies on the effects of Hibiscus subdariffa, Allium sativum and Negella sativa on some bacterial isolates of chickens. Fac. Vet. Med. Assut. Univ. Egypt; 17, 245-251. Retrieved from
Briggs, M.; Funge-Smith, S.; Subasinghe, R.; Phillips, M.; (2004). Introductions and movement of Penaeus vannamei and Penaeus stylirostris in Asia and the Pacific Translated by Zarshenas, A.  and Pazir, M.K. 1386: 26-47.
Diab, A.; El-Nagar, G.; Abd-El-Hady, Y.; (2002). Evaluation of Nigella sativa L (black seeds; baraka), Allium sativum (garlic) and BIOGEN as feed additives on growth performance and immunostimulants of O. niloticus fingerlings. Suez Canal Vet. Med. J.; 745-775.
Faghih, G.; Matinfar, A.; Niamimandi, N.; Samani, N.; Dashtiannasab, A.; Pazir, M.; Ghorbani, R.; (2009). Study of the aquaculture of Pacific white legged prawn and comparison of its economical efficiency with Indian white prawn. Iranian Fisheries Science Research Organization; 75.
FAO.; (2013). Aquaculture Department. Global Aquaculture Production Statistics for the year.
Ghaednia, B.; Mehrabi, M.; Mirbakhsh, M.; Yeganeh, V.; Hoseinkhezri, P.; Garibi, G.; Ghaffar Jabbari, A.; (2011). Effect of hot-water extract of brown seaweed Sargassum glaucescens via immersion route on immune responses of Fenneropenaeus indicus. Iranian Journal of Fisheries Sciences; 10(4): 616-630.
Javadzadeh, M.; Salarzadeh, A. R.; Yahyavi, M.; Hafezieh, M.; Darvishpour, H.; (2012). Effect of garlic extract on growth and survival rate in Litopenaeus vannami post larval. [Research]. Iranian Scientific Fisheries Journal; 21(1):39-46.
Kasornchandra, J.; Chutchawanchaipan, W.; Thavornyutikarn, M.; Puangkaew, J.; (2005). Application of garlic (Allium sativum) as an alternate therapeutic for marine shrimp. Paper presented at the Proceeding of the JSPS-NRCT international symposium: productivity techniques and effective utilization of aquatic animal resources into the new century, Kasetsart University, Thailand.
Mona, M. H.; Rizk, E.-S. T.; Salama, W. M.; Younis, M. L.; (2015). Efficacy of probiotics, prebiotics, and immunostimulant on growth performance and immunological parameters of Procambarus clarkii juveniles. The Journal of Basic & Applied Zoology; 69: 17-25.
Parmar, P. V.; Murthy, H. S.; Tejpal, C.; Kumar, B. N.; (2012). Effect of brewer’s yeast on immune response of giant freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii, and its resistance to white muscle disease. Aquaculture International; 20(5): 951-964.
Pazir, M.; Afsharnasab, M.; Jalali Jafari, B.; Sharifpour, I.; Motalebi, A.; Dashtiannasab, A.; (2011). Detection and identification of white spot syndrome virus (WSSV) and infectious hypodermal and hematopoietic necrosis virus (IHHNV) of Litopenaus vannamei from Bushehr and Sistan and Baloochestan provinces (Iran), during 2009-2010. Iranian Journal of Fisheries Sciences; 10(4): 708-726.
Rebecca, A. A.; Bhavan, P. S.; (2014). Growth promotion and survival enhancement of the freshwater prawn macrobrachium rosenbergii post larvae fed with allium sativum, zingiber officinale and curcuma longa.
Rivlin, R. S.; (2001). Historical perspective on the use of garlic. The Journal of Nutrition; 131(3): 951S-954S.
Sakai, M.; (1999). Current research status of fish immunostimulants. Aquaculture; 172(1): 63-92.
Shalaby, A.; Khattab, Y.; Abdel Rahman, A.; (2006). Effects of garlic (Alliumsativum) and chloramphenicol on growth performance, physiological parameters and survival of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases; 12(2): 172-201.
Thanikachalam, K.; Kasi, M.; Rathinam, X.; (2010). Effect of garlic peel on growth, hematological parameters and disease resistance against Aeromonas hydrophila in African catfish Clarias gariepinus (Bloch) fingerlings. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine; 3(8): 614-618.
Thomson, M.; Ali, M.; (2003). Garlic (Allium sativum):a review of its potential use as an anti-cancer agent. Current Cancer Drug Targets; 3(1): 67-81.
Van Wyk, P.; Davis-Hodgkins, M.; Laramore, R.; Main, K. L.; Mountain, J.; Scarpa, J.; (1999). Farming marine shrimp in recirculating freshwater systems.
Vaseeharan, B.; Prasad, G. S.; Ramasamy, P.; Brennan, G.; (2011). Antibacterial activity of Allium sativum against multidrug-resistant Vibrio harveyi isolated from black gill–diseased Fenneropenaeus indicus. Aquaculture International; 19(3): 531-539.
Zareh, H.; Hossini, S. A.; Sodagar, M.; Zendehboudi, A.; (2014). The effects of garlic extract on growth, salinity and pH stress resistance of White leg shrimp’s (Litopenaus vannamei) post larvae. Exploitation and Aquaculture of Journal; 3(1): 1-16.