بیوشیمی
مهدیه صالحی؛ مریم مصلحی شاد؛ سیده مرضیه حسینی؛ فاطمه قمری
چکیده
ترکیبات گیاهی بهدلیل ماهیت طبیعی و خصوصیات منحصربهفرد عملکردی مانند خاصیت آنتیاکسیدانی و نگهدارندگی و درمانی موردتوجه مصرفکنندگان قرار گرفتهاند. تنش اکسایشی در فرآیندهای زیستی اتفاق میافتد و مهمترین عامل پیری و عوارض بیماریهای مزمن است. چویل (Ferulagocarduchorum) یک گیاه بومی است که در غرب ایران رشد میکند و در گذشته ...
بیشتر
ترکیبات گیاهی بهدلیل ماهیت طبیعی و خصوصیات منحصربهفرد عملکردی مانند خاصیت آنتیاکسیدانی و نگهدارندگی و درمانی موردتوجه مصرفکنندگان قرار گرفتهاند. تنش اکسایشی در فرآیندهای زیستی اتفاق میافتد و مهمترین عامل پیری و عوارض بیماریهای مزمن است. چویل (Ferulagocarduchorum) یک گیاه بومی است که در غرب ایران رشد میکند و در گذشته به عنوان نگهدارندهِ طبیعی مواد غذایی در به تأخیر انداختن فساد گوشت و به عنوان ادویه و در درمان برخی بیماریها و ضدعفونی استفاده میشد. در این مطالعه ترکیبات اسانس، خواص آنتیاکسیدانی، محتوای فنل کل، آزمون DSC و FTIR اسانس مورد ارزیابی قرار گرفت. برای استخراج اسانس از گیاه چویل به روش تقطیر در دستگاه کلونجر به مدت 7 ساعت اسانسگیری شد. جهت شناسایی ترکیبات از دستگاه کروماتوگراف گازی استفاده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد ABTSتعیین گردید. برای اندازهگیری محتوی فنل کل از معرف فولین سیوکالتو استفاده شد. بیشترین ترکیب موجود در اسانس ترکیب alpha-pinen به میزان %18/30 میباشد. نتایج نشان داد که اسانس با غلظت mg/mL300 (بالاترین رنج غلظت) دارای بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی و بالاترین میانگین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد (5/7 ± 52/33) میباشد، همچنین اسانس با غلظت mg/mL100 (بالاترین رنج غلظت) دارای بیشترین میزان محتوای فنلی (47/6 ± 65/103) است. در آزمون FTIR جهت بررسی گروههای عاملی، مشخص شد که بیشترین آن مربوط به گروه هیدروکسیل (cm-1 11/3387) بود. اسانس گیاه چویل میتواند به عنوان یک آنتیاکسیدان در صنعت غذا باشد و جهت پیشگیری و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد.
شمایل تاجمیرعالی؛ محبوبه سترکی؛ زهرا هوشمندی
چکیده
کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای سنتتیک در سالهای اخیر بهدلیل کم بودن عوارض جانبی و تنوع ترکیبات مؤثر این گیاهان افزایش یافته است. در مطالعه حاضر، اثر ضد دردی اسانس مرزه بختیاری به روش تست فرمالین در موش سوری مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه اسانس مرزه بهوسیله دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب تهیه شد. موشهای سوری نر بالغ ...
بیشتر
کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای سنتتیک در سالهای اخیر بهدلیل کم بودن عوارض جانبی و تنوع ترکیبات مؤثر این گیاهان افزایش یافته است. در مطالعه حاضر، اثر ضد دردی اسانس مرزه بختیاری به روش تست فرمالین در موش سوری مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه اسانس مرزه بهوسیله دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب تهیه شد. موشهای سوری نر بالغ (35-25 گرم) انتخاب شدند. القای درد حاد و مزمن بهوسیله تزریق 20 ﻣﯿﮑﺮوﻟﯿﺘﺮ ﻣﺤﻠﻮل ﻓﺮﻣﺎﻟﯿﻦ 4 درصد، بهمنظور بررسی اثرات ضد دردی اسانس مرزه بختیاری استفاده شد. گروههای مورد مطالعه شامل گروه کنترل دریافتکننده نرمال سالین، گروههای دریافتکننده 25، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم و گروه کنترل مثبت مورفین 10 میلی گرم بر کیلوگرم بودند. تزریقات تکدوز 30 دقیقه قبل از شروع آزمایش انجام شد. درد ﺣﺎد (5 دﻗﻴﻘﻪ اول پس از تزریق) و در ﻣﺰﻣﻦ (20 دﻗﻴﻘﻪ پس از تزریق) توسط کرنومتر اندازهگیری شد و نتایج بهوسیله ﻧﺮم اﻓﺰار آﻣﺎری SPSS16 تجزیه و تحلیل شد. اسانس مرزه با دوزهای 25، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن اثرات درد القاشده بهوسیله فرمالین را تعدیل کرد، بهطوریکه باعث کاهش لیسیدن پای ناشی از تزریق فرمالین در هر دو فاز حاد و مزمن شد. دادههای تحقیق حاضر نشان میدهد که اسانس مرزه بختیاری بر موشهای کوچک آزمایشگاهی، اثرات ضد دردی دارد و در خدمات درمانی آینده این گیاه میتواند مورد توجه قرار گیرد.
لیلا دلالی اصفهانی؛ رامش منجمی؛ لیلا امجد
دوره 1، شماره 3 ، بهمن 1391، ، صفحه 1-6
چکیده
گیاه بومادران Achillea wilhelmsii C.Koch، درطب سنتی به عنوان ضد التهاب، ضد اسپاسم و اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی عصارۀ متانولی و اسانس برگ این گیاه بر روی رده سلولی HT-29 بود. گیاه بومادران از اطراف شهرکرد جمعآوری شد. بخشهای هوایی گیاه به مدت سه روز در دمای اتاق خشک و عصارۀ متانولی و اسانس ...
بیشتر
گیاه بومادران Achillea wilhelmsii C.Koch، درطب سنتی به عنوان ضد التهاب، ضد اسپاسم و اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی عصارۀ متانولی و اسانس برگ این گیاه بر روی رده سلولی HT-29 بود. گیاه بومادران از اطراف شهرکرد جمعآوری شد. بخشهای هوایی گیاه به مدت سه روز در دمای اتاق خشک و عصارۀ متانولی و اسانس از آن تهیه گردید. پس از تهیه عصاره و اسانس اثر غلظتهای μg/ml 100، 50، 25، 5/12 برای عصاره و μg/ml 40 و 32 و 24 و 16 و 2/7 و 6/5 و 8/4 و 4 و 2/3 و 2 برای اسانس بر رده سلولی HT-29 به مدت 48 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. اثر سمیت سلولی عصاره و اسانس برگ گیاه بومادران بر ضد سلولهای سرطانی HT-29 توسط روش MTT ارزیابی شد. برای آنالیز از نرمافزار 18SPSS استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که عصارههای متانولی و اسانس برگ گیاه مورد نظر دارای اثرات سیتوتوکسیک بر رده سلولی HT-29 میباشد. یافتههای این پژوهش نشان داد که اسانس برگ گیاه بومادران دارای اثرات سیتوتوکسیک قویتری نسبت به عصارۀ متانولی میباشد عصاره متانولی برگ این گیاه به علت وجود ترکیبات فنولی بالاخص فلاونوئیدها اثر مهاری روی رده سلولی HT-29 دارد ولی اسانس برگ به علت وجود ترکیباتی مونوترپنی همچون 1،8 سینئول و آلفاپینن دارای اثر مهاری قوی بر روی رده سلولی HT-29 میباشد.