سیده فاطمه فانی یزدی؛ مجید رجبیان؛ ناصر مهدوی شهری
دوره 2، شماره 4 ، خرداد 1393، ، صفحه 67-75
چکیده
چکیده گیاه زعفران(Crocus sativus) ، گیاه بومی کشور ایران و خصوصا منطقه خراسان میباشد و دارای جایگاه خاصی در الگوی تغذیه مردم میباشد. با توجه به مطالعات متعدد اثرات زعفران و از آنجا که در زمینه اثرات آن بر روند تکوین مگس سرکه به عنوان یک مدل جانوری مطالعات خاصی صورت نگرفته، در این مطالعه اثرات زعفران بر اندازه لاروها در حین تکوین، مورد ...
بیشتر
چکیده گیاه زعفران(Crocus sativus) ، گیاه بومی کشور ایران و خصوصا منطقه خراسان میباشد و دارای جایگاه خاصی در الگوی تغذیه مردم میباشد. با توجه به مطالعات متعدد اثرات زعفران و از آنجا که در زمینه اثرات آن بر روند تکوین مگس سرکه به عنوان یک مدل جانوری مطالعات خاصی صورت نگرفته، در این مطالعه اثرات زعفران بر اندازه لاروها در حین تکوین، مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 5 جفت مگس سرکه وحشی بالغ سه روزه جهت جفتگیری و تخمگذاری به هر یک از ظروف کشت حاوی غلظتهای متفاوت عصاره آبی زعفران منتقل و پس از هشت ساعت خارج گردیدند. نمونهگیری از لاروها در هفت مرحله و با فواصل زمانی دوازده ساعته انجام و در هر مرحله تغییرات مورفومتریک طول و عرض آنها بررسی گردید. تجزیه و تحلیلهای آماری با نرمافزار SAS، تفاوت بین گروهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه One way ANOVA و میانگین دادهها با آزمون Ttukeyبا حداقل سطح معنیداری 05/0p< مقایسه شدند. در غلظتهای پایینتر زعفران که شامل غلظتهای 20-3/0 میلیگرم بر میلیلیتر است، افزایش اندازه لاروها در سه نمونهبرداری اولیه، در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. با افزایش غلظت زعفران در محیط کشت، کاهش معنیدار اندازه لاروها در اکثر نمونهبرداریها در مقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید. با توجه به افزایش معنیدار اندازه لاروها در نمونهبرداریهای اولیه وکاهش معنیدار اندازه لاروها در غلظتهای بالاتر زعفران میتوان گفت زعفران در مراحل اولیه لاروی، اثرات مثبت و در غلظتهای بالا، اثر منفی بر زیستپذیری این موجود زنده داشته است.